Close button

Високі дози парацетамолу небезпечні для життя - Дослідження

Високі дози парацетамолу небезпечні для життя - Дослідження

Парацетамол є одним з найбільш поширених знеболюючих і жарознижуючих лікарських засобів в світі, повідомляє MedicalXpress.

В ході нового дослідження група вчених з Швейцарської вищої технічної групи Цюріха встановила, що доступність парацетамолу в більш високих дозах пов'язана зі збільшенням випадків отруєння цим препаратом.

Люди в Швейцарії мають доступ до таблеток парацетамолу у дозуванні 1000 мг з жовтня 2003 року. До цього часу в аптеках продавався парацетамол у дозуванні 500 мг. На основі даних про продажі парацетамолу 1000 мг вчені відзначили, що популярність парацетамолу в більш високих дозах швидко виросла з моменту його появи на ринку.

Зростання продажів парацетамолу 1000 мг пов'язано зі збільшенням випадків отруєння цим препаратом. Після 2005 року протягом трьох років було відзначено 40% збільшення випадків отруєння, з 561 випадку в 2005 році до 786 в 2008 році.

Дослідники відзначають, що парацетамол безпечний препарат тільки для короткочасного знеболювання і за умови, що добова доза не перевищує рекомендований діапазон.

Максимальна рекомендована добова доза даного препарату становить 4 г, що еквівалентно 8 таблеткам по 500 мг або 4 таблеткам по 1000 мг. Передозування парацетамолом може привести до важкого отруєння і порушення роботи печінки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics