Close button

Учені вперше відновили мозок динозавра

Учені вперше відновили мозок динозавра

Читати російською мовою, повідомляє Российская газета.

Можна припустити, що групі бразильських вчених на чолі з Родріго Мюллером неймовірно пощастило. Вони виявили виключно добре збережений кістяк динозавра Buriolestes schultzi, а головне - його мозок. Річ у тім, що якщо стан твердих тканин стародавніх істот несе чимало наукової інформації, то м'які тканини, такі як мозок, як правило, не зберігаються. І ось така удача.

У знайденого динозавра віком приблизно 233 млн років вся черепна коробка була збережена. У результаті, бразильським дослідникам вперше вдалося реконструювати мозок у повному обсязі одного з найстаріших динозаврів у світі. Дослідження публікує Journal of Anatomy.

Тварина не може похвалитися своїм мозком. Він важить приблизно 1,5 грама і легше горошини. Його будова примітивна, схожа на мозок крокодила. А добре розвинені структури в мозочку говорять про здатність полювати на рухому здобич.

Учені також розрахували когнітивні здібності, або інтелект динозавра на основі обсягу мозку і ваги тіла. Вони виявилися вищими, ніж у гігантських зауроподів, таких як диплодок і брахіозавр, але нижче, ніж у тероподних динозаврів, лінії походження, яка включає тиранозаврів, велоцирапторов і птахів. Реконструкція мозку дозволяє дослідникам аналізувати еволюцію мозку стародавніх видів.

Юрій Медведєв

Новини

Популярні теми форуму

analytics