Close button

ВООЗ: Пандемія вийшла за рамки надзвичайної ситуації

ВООЗ: Пандемія вийшла за рамки надзвичайної ситуації

Читати новину російською мовою, повідомляє ТАСС.

Пандемія коронавірусного захворювання вийшла за рамки надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я, повідомив в понеділок гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреісус.

"Ми віддані захисту людей в умовах надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я, але пандемія COVID-19 вже вийшла за рамки просто надзвичайної ситуації", - зазначив він у виступі на поновленій в Женеві після майже шестимісячної перерви 73-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я.

Як підкреслив глава ВООЗ, пандемія негативно впливає на боротьбу з іншими хворобами у світі - на жовту лихоманку в Габоні й Того, лихоманкою чікунгунья в Чаді, кір в Мексиці.

Торкнувшись питання розробки вакцини від коронавірусу, Гебреісус висловив думку, що така вакцина повинна розглядатися як "глобальне суспільне благо, а не приватний сировинний товар".

Учасники асамблеї вшанували хвилиною мовчання пам'ять померлих від коронавірусу. Як зазначив гендиректор ВООЗ, "сьогодні зареєстровано майже 50 млн інфікованих, понад 1,2 млн пішли з життя і ще мільйони загинули через розрив ланцюжка охорони здоров'я".

"Кожне життя має значення, давайте про це пам'ятати", - закликав він.

Гебреісус попередив, що "нинішня криза не буде останньою", і закликав держави проявити єдність в досягненні намічених ООН цілей сталого розвитку (ЦСР), "вилікуватися від геополітичного розколу", подолати нерівність у сфері охорони здоров'я.

"Ми зможемо реалізувати потенціал ЦСР тільки за умови, що міжнародна спільнота терміново згадає про загальні цілі", - зазначив він.

Гебреісус сподівається, що "обраний президент США Джо Байден і обраний віцепрезидент Камала Харріс реалізують свою прихильність відновленню відносин США з ВООЗ і що вони зможуть знову приєднатися до Паризької угоди". "Нам потрібно переосмислити лідерство, ми повинні спиратися на загальну довіру, взаємну підзвітність, щоб покласти край пандемії і вирішити проблему нерівності, яке лежить в основі великого числа проблем у світі", - констатував гендиректор.

Реформа ВООЗ

"Нам терміново необхідна вакцина, щоб поставити пандемію під контроль. Проте вакцина не зніме проблему уразливості. Вона не може розв'язувати проблему недостатньої кількості глобальних інвестицій в найважливіші функції громадської охорони здоров'я", - сказав Гебреісус, додавши: "Ні вакцини від голоду, бідності, зміни клімату і нерівності". Говорячи про реформу ВООЗ, гендиректор сказав, що "вітає будь-які зусилля по зміцненню організації". "Ми віддані покращенню своєї роботи", - додав він. "Ми підготували оновлену інформацію по трансформації, яку країни-члени отримають в ході нинішньої асамблеї", - повідомив глава ВООЗ.

У понеділок на сесії, яка через пандемію проходить у форматі відеоконференції, обрано її керівний орган - генеральний комітет, до складу якого увійшла Росія. Серед ключових тем асамблеї - боротьба з коронавірусом, підготовка до нових пандемій, заходи проти туберкульозу і грипу. Брати участь в головному форумі ВООЗ, перша частина якого проходила 18-19 травня, запрошені міністри з усіх 194 держав - членів ВООЗ і представники ряду міжнародних структур.

У заяві, поширеній напередодні форуму, ВООЗ закликала "готуватися до нової пандемії вже зараз". На сесії планується прийняти резолюцію "про посилення підготовки до надзвичайних ситуацій в охороні здоров'я". У проєкті документа, що налічує в англомовній версії сім сторінок, до країн звернений заклик "віддати пріоритет на вищому політичному рівні" до вирішення цього завдання. Говориться також про необхідність забезпечити "належну винагороду" для професіоналів охорони здоров'я, про те, що важливо вести підготовку медперсоналу і "підвищувати роль працівників охорони здоров'я на місцях".

Підсумки дискусій в травні

Минула в травні в режимі телеконференції через пандемію перша частина 73-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я була присвячена боротьбі з коронавірусом. Двох днів форуму було недостатньо для обговорення інших актуальних питань. Асамблея тимчасово зупинила роботу, прийнявши рішення продовжити її пізніше у 2020 році.

У резолюції, прийнятій на сесії 19 травня, члени ВООЗ заявили, що населення планети має мати "загальний, рівноправний і своєчасний доступ" до якісних та доступних за ціною засобів від COVID-19. Асамблея доручила генеральному директору ВООЗ "в найкоротші можливі терміни" почати "процес неупередженої, незалежної й комплексної оцінки" дій ВООЗ у зв'язку з пандемією.

Всесвітня асамблея охорони здоров'я є вищим органом ВООЗ. Сесії проводяться щорічно, зазвичай - в травні, в них беруть участь делегати країн - членів ВООЗ. Основна функція асамблеї - визначення глобальних політичних напрямків роботи організації. Асамблея призначає генерального директора ВООЗ. З 2017 року цей пост займає Тедрос Аданом Гебреісус - колишній глава Міністерства охорони здоров'я Ефіопії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics