Close button

Володіти, але не носити. Українцям дозволили мати "короткоствол"

Володіти, але не носити. Українцям дозволили мати "короткоствол"

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Українцям вирішили дозволити купувати короткоствольну зброю. Відповідний законопроект про обіг громадянської вогнепальної зброї зареєструвало більше сорока народних депутатів 6 листопада. Переважна більшість розробників документа входять до пропрезидентської партії "Слуга народу".

Поки що тексту проекту на сайті Ради немає, але один з його співавторів, нардеп Ігор Фріс, виклав його у себе на сторінці в Facebook.

Зокрема, документом хоч і пропонують дозволити пересічним громадянам мати короткоствольну нарізну зброю, проте, приховане носіння буде заборонено. За словами авторів ініціативи, "потрібен час, щоб зрозуміти, чи готове взагалі до цього суспільство"

Крім цього, за аналогією з водійським посвідченням, вводиться:

  • посвідчення власника зброї;
  • техпаспорт зброї;
  • страхування власника зброї;
  • ліцензія (лише для юросіб).

Також встановлюються категорії цивільної вогнепальної зброї:

  • А - Автоматична вогнепальна зброя (заборонено для цивільного обороту);
  • B - Гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична) - з 21 року;
  • C - Короткоствольна вогнепальна зброя - з 28 років (зараз заборонено до громадянського обігу);
  • D - довгоствольна вогнепальна зброя - з 18 років (зараз з 21);
  • E - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя - з 25 років. Щоб мати можливість придбати пістолет, потенційному власнику зброї спершу потрібно буде пройти курси і вивчити матчастину, правила поводження і застосування зброї.

Транспортувати і зберігати зброю необхідно буде в спеціальному сейфі. Всі куплені українцями "короткоствола" будуть вноситися до Єдиного держреєстру цивільної зброї.

Нинішній законопроект - це допрацьована версія минулорічного документа. Тоді його авторами виступили Ігор Фріс і Олександр Матусевич (обидва - "Слуга народу"). Тепер же авторський склад куди солідніше.

Проте, до проекту як і раніше багато питань.

Захищатися дозволять лише у себе вдома

Перше, що кидається в очі в новому документі - заборона на носіння короткоствольної зброї. Тобто захищатися від нападників можна буде тільки у себе вдома, що, в принципі, і зараз можна робити за допомогою, скажімо, мисливської рушниці.

До того ж вірогідність того, що злочинець полізе в будинок, де є господар, - нікчемна в порівнянні з ризиком нападу на вулиці, кажуть юристи.

"За останньою практикою Верховного суду застосування зброї для припинення проникнення в житло вважається правомірним. Але в Україні спостерігається розгул саме вуличної злочинності. Злочинці можуть бути озброєні нелегальною вогнепальною зброєю, в той час як законослухняний громадянин все одно залишається беззахисним перед цією загрозою", - зауважив в бесіді з UBR.ua адвокат, керуючий адвокатським бюро "Олександра Кудрявцева" Олександр Кудрявцев.

Як отримати дозвіл на зброю в Україні

Аналогія з авто тут неспроста, адже якщо власник, наприклад, перефарбовує свою машину, йому потрібно міняти свій техпаспорт.

У випадку ж зі зброєю, якщо зміни стосуються його ідентифікації, а саме тих елементів, за якими його можна розпізнати, то про такі зміни потрібно буде повідомляти правоохоронним органам, отримувати від них дозвіл на зміни і, відповідно, змінювати техпаспорт.

Читайте также: В Раду подали законопроект о легализации оружия

Разом з цим, сьогодні до будь-якого виду зброї при його придбанні і так передбачена видача паспорта виробу виробника, тому немає необхідності отримувати ще якийсь технічний паспорт, вважають юристи.

"Отримання чергового технічного паспорта створить чергову корупційну схему в органах, які будуть займатися реєстрацією зброї", - зазначив у розмові з UBR.ua адвокат, керуючий партнер Gracers Law Firm Сергій Лисенко.

Визначення вартості отримання техпаспорту, швидше за все, законом покладуть на Кабінет Міністрів України.

А що стосується перероблення зброї, то зараз це кримінальна дія. У той же час вдосконалення в будь-який спосіб будь-якого виду зброї не заборонено.

На яких умовах дозволять мати пістолет:

  • відсутність медичних протипоказань;
  • відсутність судимостей (при цьому не за всіма статтями. Наприклад, судимість за підкуп виборця, контрабанду, легалізацію (відмивання) доходів, шахрайство з фінансовими ресурсами, угон автомобіля на видачу дозволу не впливає);
  • відсутність залучення до адміністративної відповідальності протягом останнього року за рядом статей (найпопулярніші з них: водіння в нетверезому вигляді (ст. 130 КУпАП), дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП), домашнє насильство (ст. 173-2 КуаАП), злісна непокора поліцейському (ст. 185 КУпАП) та окремо виділена ст. 191 КУпАП - порушення правил зберігання, носіння, перевезення зброї.

На думку юристів, при видачі дозволу на вогнестріл необхідно оцінювати не тільки медичні протипоказання (наприклад, поганий зір), але і психологічні (наприклад, схильність до неконтрольованої агресії), щоб зброя не потрапила в руки до психопата що бачить.

"Крім цього, я б посилив критерій" відсутність судимості": судимість повинна бути відсутньою за всіма статтями кримінального кодексу, а не вибірково, як пропонується в проекті", - зауважив нам Олександр Кудрявцев.

Крім цього, варто також доопрацювати законопроект в частині умов, за яких громадянин має право отримати дозвіл на зброю.

"Незрозуміло поняття "не має медичних протипоказань", викликає масу питань наявність (відсутність) судимості за всі злочини, передбачені Кримінальним кодексом. Наприклад, особа, яка вчинила службову недбалість, не має права мати в розпорядженні мисливську рушницю або стартовий пістолет?" - задається слушним запитанням Сергій Лисенко.

Те ж стосується і неможливості володіння зброєю особами, що притягувалися до адміністративної відповідальності.

"На ділі вийде, що водій, який керував автомобілем без документів (ст. 126 КУпАП), не матиме права отримати мисливську рушницю або пневматичний пістолет", - додав Сергій Лисенко.

Чи подорожчає дозвіл на зброю

Якщо "короткоствол" для пересічних громадян легалізують, дозвіл на зброю буде коштувати дорожче. І перш за все тому, вважають юристи, що попит на пістолети буде вищим, ніж на ті ж мисливські рушниці.

А якщо в результаті пістолет ще й дозволять носити при собі, то вартість дозволу ще більше зросте. Як то кажуть, за задоволення треба платити.

"Швидше за все, дозвіл на короткоствольну зброю буде коштувати більше, ніж на гладкоствольну зброю. В даний час терміни отримання дозволу на зброю стартують від 2 тижнів", - розповів Сергій Лисенко.

Читайте также: В Пентагоне оценили угрозу российского гиперзвукового оружия

Вартість страховки на зброю

Тут мова йде про страхування цивільної відповідальності. Знову ж за аналогією з автомобілями. Така страховка необхідна, оскільки зброя, як і автомобіль, є джерелом підвищеної небезпеки.

"Зараз таку страховку оформлюють на травматичну зброю. Її вартість різниться в залежності від страхової компанії, але думаю, що обійдеться вона не дорожче, ніж" автоцивілка ", - говорить Олександр Кудрявцев.

Легалізація зброї в Україні - що думають українці

На думку юристів, весь законопроект ще вимагає ретельного доопрацювання перед його прийняттям.

"Наприклад, ст. 36 законопроекту викликає масу питань з приводу віднесення випадків правомірного застосування цивільної зброї для захисту і вимагає доопрацювання", - говорить Сергій Лисенко.

Також не зайвим буде провести громадські слухання перед голосуванням, оскільки правова культура і юридична обізнаність наших громадян знаходиться ще не на належному рівні, а рівень самосвідомості наших співвітчизників щодо поводження зі зброєю ще вкрай низький, та й культура поводження зі зброєю практично відсутня.

Новини

Популярні теми форуму

analytics