Close button

Прокляття мінімального стажу: без пенсій вже з 2021

Прокляття мінімального стажу: без пенсій вже з 2021

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

Пенсіонерів з невеликим трудовим стажем вже з наступного року можуть залишити взагалі без грошей.

На етапі запуску пенсійної реформи у 2017 році були оновлені норми стажу для виходу на пенсію. Так, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, потрібно не менше 27 років стажу. Якщо ви можете підтвердити стаж в 17-27 років, то час виходу на пенсію - в 63 роки, якщо 15-17 років - в 65 років.

Але тоді ж встановили перехідний період до 1 січня 2021 року. Якщо стажу не вистачало до виходу на заслужений відпочинок в 60 років, призначалася так звана соціальна пенсія. Її людина отримувала до досягнення 65 років (якщо було хоча б 15 років стажу) або довше (якщо стаж був менше).

З наступного року всі ці виплати скасовуються.

"Людина, яка за все життя не заробила потрібного стажу, ризикує взагалі залишитися без грошей і жити на вулиці, без засобів до існування", - говорить керівник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

В Україні, за станом на 2020 рік, соціальні пенсії отримує близько 75,3 тисячі осіб. Тобто, мова йде про десятки тисяч людей похилого віку, які вже з нового року можуть залишитися без копійки.

"Але це тільки вершина айсберга. Багато українців зараз працюють без оформлення, багато - на заробітках за кордоном. З 22 млн працездатного населення ЄСВ платить тільки 11 млн, тобто, половина. Це означає, що в майбутньому вже мільйони громадян не будуть отримувати пенсій", - відзначає Пендзин.

В цілому ж, це тривожний дзвінок про прийдешні проблеми з виплатами пенсій. Вперше в історії України люди залишаються без права на виплати на старості років. Вельми багатозначна подія з урахуванням заяви Шмигаля про те, що в майбутньому на пенсії грошей не буде.

Ми розбиралися, чому в Україні з'явиться армія пенсіонерів без пенсій.

Як будуть скасовувати соціальну пенсію

У постанові Кабміну №1098, прийнятому ще у 2017 році, коли запускалася пенсійна реформа, були змінені норми страхового стажу для виходу на пенсію, а також прописано, що робити з громадянами, які не мають потрібного стажу.

Для них передбачалася тимчасова соціальна пенсія.

Розміри таких пенсій - різні. Вони прив'язані до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (на сьогодні - 1712 закарпатцям гривень на місяць, а з 1 грудня 2020 року 1 769 гривень).

"Розмір виплати визначається наступним чином: береться середній дохід сім'ї на людину і, якщо він менший за прожитковий мінімум, то сплачується різниця. Скажімо, якщо виходить тисяча гривень на місяць, то пенсія - 712 гривень. Якщо доходу взагалі немає, людина отримує 1712 гривень. цю суму платять до тих пір, поки пенсіонер не вийде на "зароблену пенсію". наприклад, якщо є стаж 15 років, і людина пішла на заслужений відпочинок в 60 років (хоча, згідно з нормами за стажем, має право вийти на пенсію лише в 65 років), йому платять соціальну пенсію 5 років. А при досягненні ним 65 років, починають платити ту пенсію, яку людина заробила", - пояснив Пендзин.

Якщо людина не має стажу навіть в 15 років, він продовжує отримувати соціальну пенсію.

При цьому є обмеження. Допомога не виплачується, якщо середній дохід сім'ї перевищує прожитковий мінімум на кожного, людина протягом 12 місяців перед зверненням за виплатами придбала земельну ділянку, квартиру, будинок, авто, будівельні матеріали, або оплатив послуги більш ніж на 50 тисяч гривень.

Не дають грошей також, якщо пенсіонер продовжує працювати або за результатами "вибіркового обстеження" матеріально-технічних умов виявилося, що він має додаткові джерела доходу, скажімо, здає житло, вирощує і продає худобу або сільськогосподарську продукцію та інше.

Але це зараз. З початку 2021 року схема змінюється - ви будете отримувати лише свою, яку здобули та підтверджену стажем пенсію.

"Тобто, якщо людина з 15-ма роками стажу вийде на пенсію в 60 років, хоча має право на виплати лише з 65 років, то п'ять років йому нічого не платитимуть. І тільки з 65 років підуть нарахування", - пояснив Пендзин.

А якщо немає навіть 15 років стажу, то розраховувати на пенсію взагалі не доводиться.

"В теорії можна докупити стаж - 22 тисячі гривень за рік. Але, по-перше, докупити реально рік-два, а не десять. По-друге, якщо у вас є такі гроші, навіщо взагалі пенсія", - зазначає Пендзин.

600 гривень на місяць або нічого

За словами заступника голови Федерації профспілок України Олександра Шубіна, проблема закладена навіть не в самій постанові Кабміну №1098 - він прописує лише порядок нарахування і виплати тимчасової допомоги.

"Проблема - в законі про пенсійне забезпечення. Саме в ній зазначено перехідний період до 31 грудня 2020 року. Щоб вирішити це питання, потрібно або ще продовжувати перехідний період, або переписувати пенсійне законодавство, але на це влада навряд чи піде", - каже він. Шубін каже, що профспілки вже давно намагаються привернути увагу влади до цієї проблеми, і в уряді обіцяли продовжити перехідний період. Але поки цього не зробили. "Ми розуміємо, що до дати"Х"залишилося трохи більше ніж місяць. Так що проблема, коли тисячі пенсіонерів залишаться без засобів до існування, цілком реальна", - зазначає Шубін.

У Мінсоцполітики запевняють: люди без грошей не залишаться. Радник міністра Микола Шамбір пояснював: соціальні пенсії скасують, але замість них тим, у кого немає необхідного мінімального стажу, стануть виплачувати державну допомогу.

Нарахування будуть проходити не через Пенсійний фонд, а через соцслужби.

Але сума такої допомоги буде мізерною.

"Тим, хто старше 65 років, запропонують 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, на сьогодні це менш як 600 гривень на місяць. Прожити на такі гроші просто нереально. Найгірше буде пенсіонерам до 65 років - їм взагалі нічого не платитимуть", - зазначає Шубін.

Пенсіонери без пенсій

На сьогодні соціальні пенсії отримує понад 75 тисяч українців. Тобто, взагалі без засобів до існування можуть залишитися десятки тисяч громадян.

І з кожним роком проблема буде загострюватися.

По-перше, планується підвищення необхідного для пенсії страхового стажу. Якщо зараз це 27 років, то до 2028 року буде вже 35 років. Заробити їх, навіть якщо все життя чесно трудитися, не так просто.

По-друге, багато українців працюють без оформлення - на батьківщині або за кордоном. Отже, ЄСВ не відраховують і стаж їм не набігає.

"З 22 млн працездатного населення ЄСВ перераховують тільки 11 млн. Що буде з пенсіями решти 11 млн осіб - питання відкрите", - говорить Пендзин.

"Ті, хто зараз працює неофіційно, на пенсії взагалі можуть не розраховувати", - вважає Шубін.

За його словами, в такій ситуації люди, щоб вижити, будуть змушені працювати до останніх днів життя. "Або жити під мостами й жебракувати на смітниках, якщо немає родичів, які можуть догодувати", - додав Пендзин.

За словами економіста Олексія Куща, фактично "скасовуючи" пенсії для частини населення, влада переслідує відразу кілька цілей.

По-перше, зняти навантаження з і без того дефіцитного Пенсійного фонду. По-друге, примирити суспільство з тотальною фіскалізацією.

"Уже зараз влада озвучує ідеї обкласти податком гроші заробітчан і ввести нульові декларації для всіх, щоб люди заповнювали декларації й платили податки, якщо їх реальні доходи не збігаються з офіційними. Але поки все це викликає різкий негатив серед українців. Якщо пенсії "десоціалізують", і ми побачимо старих, які просто опиняться на вулиці без засобів до існування, держава може повернути соціальні пенсії, і цим аргументувати жорстку фіскалізацію для всіх інших громадян", - вважає Кущ.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics