Close button

Бувай, доллар?: кому пророкують статус валюти №1

Бувай, доллар?: кому пророкують статус валюти №1

Читати новину російською мовою, повідомляє Корреспондент.

Долар може ослабнути по відношенню до інших валют і втратити свій статус світової резервної валюти.

Крах долара пророкують мало не щороку. Це популярна конспірологічна теорія. Але зараз про втрату доларом статусу світової резервної валюти говорять цілком серйозно.

Наприклад, експерти видання Bloomberg прогнозують, що дві світові валюти незабаром можуть замінити долар. На їхню думку, це норвезькі крони і австралійські долари.

Але є і більш традиційні претенденти на звання валюти №1.

Євро йде вгору

У 2020 році євро виріс по відношенню до долара США на 5,5%. За підсумками жовтня саме європейська валюта стала найпопулярнішою для міжнародних платежів. Долар втратив лідерство вперше з лютого 2013 року.

Саме після цього експерти заговорили про те, що глобальний статус американського долара може похитнутися. За прогнозами експертів, в наступному році долар може впасти на 20%, якщо вакцини проти Covid-19 отримають широке поширення і допоможуть оживити світову торгівлю і економічне зростання.

"Друга хвиля вірусу в даний момент впливає на Європу сильніше, ніж на США. Але ця картина може змінитися з настанням зими, особливо якщо післявиборний міжцарствування в Америці паралізує політику в сферах охорони здоров'я та макроекономіки. І хоча США як і раніше мають величезний потенціал для надання такої необхідної допомоги працівникам і малому бізнесу в зв'язку з бурхливою пандемією, зростаюча частка державного і корпоративного боргу США на світових ринках свідчить про довгострокову уразливість", - стверджує професор економіки Гарвардського університету, колишній головний економіст міжнародного валютного фонду Кеннет Рогофф.

За його словами, існує фундаментальна непевність в довгостроковій перспективі між постійно зростаючою часткою боргу США на світових ринках і часткою виробництва США в світовій економіці, що постійно скорочується.

Юань замість долара

У міру того як Китай і США продовжують боротьбу, напруженість, що переростає в технологічну та фінансову сфери, спровокувала посилення активності Пекіна щодо інтернаціоналізації юаня.

В даний час ця валюта є шостою за популярністю валютою в міжнародних розрахунках і використовується для обслуговування близько 20% торгівлі Китаю.

Частка юаня в світових резервах також збільшилася - з 1% в 2016 році до приблизно 2% в даний час, згідно з даними Міжнародного валютного фонду.

Зростаючий вплив Китаю через його масштабну ініціативу "один пояс, один шлях" (BRI) є одним з факторів, який може призвести до більш широкого використання юаня. Амбіційний проект BRI спрямований на створення складної мережі залізничних, автомобільних і морських маршрутів з Китаю в Центральну Азію, Африку та Європу. Він також спрямований на стимулювання торгівлі.

"Завдяки ініціативі Китаю "один пояс, один шлях" його вплив в євразійському регіоні та Африці зростає, оскільки він пов'язує багато країн зі своєю економічною системою, що відкриває шлях для юаня, щоб все більше і більше знаходити своє місце в глобальних торгових контрактах", - вважає старший інвестиційний стратег європейського відділення Vontobel Asset Management Свен Шуберт.

Крім того Китай і Росія об'єдналися, щоб зменшити свою залежність від долара США.

Згідно з останнім річним звітом Банку Росії, країна збільшила частку юаня в своїх резервах - з більш ніж 2% в 2018 році до понад 14% в 2019 році. Вона також скоротила свою частку в доларах США приблизно з 30% до 9,7% за той же період.

За словами Шуберта, цей альянс призвів до того, що частка долара в торговельних розрахунках між Китаєм і Росією вперше в першому кварталі 2020 року впала нижче позначки 50%. За його словами, в цілому за останні 5 років частка долара в цих торгових розрахунках впала з 90% до 46%.

Новини

Популярні теми форуму

analytics