Close button

Нацбанк запустив в обіг відразу дві монети

Нацбанк запустив в обіг відразу дві монети

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Сьогодні, 1 грудня, Національний банк почав продаж відразу двох пам'ятних монет. Першу присвятив місту Слов'янську (тираж 35 тис. штук), а другу - літописцю Самійлу Величко (3 тис. екземплярів). Першу виготовили з нейзильберу, другу - зі срібла, повідомила прес-служба НБУ.

На аверсі монети "Місто Слов'янськ" розміщено: угорі - малий Державний герб, зліва від якого напис "Україна" (півколом) і номінал монети - 5 грн; в центрі на дзеркальному тлі - стилізована композиція, що відображає історичні періоди заснування міста: козак на тлі фрагмента дерев'яної фортеці, під якою стилізовані хвилі і напис: "Соляний Топ", рік карбування монети - 2020 й і логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

На реверсі - на тлі силуету гори Карачун зображено стилізовану композицію сучасного міста: угорі - герб міста Слов'янська, під яким адміністративна будівля міськради, історичні споруди - Свято-Воскресенська церква (праворуч), будинок міської лікарні (зліва), на передньому плані внизу - фонтан .

1224.PNG

Що ж стосується монети "Самійло Величко", то на аверсі скульптори НБУ розмістили: малий Державний герб, під яким стилізований напис "Україна". На дзеркальному тлі - композиція, що символізує діяльність літописця: чорнильницю, з якої відкривається аркуш паперу зі стилізованими написами: "Літопис / Самійло / Величко / 1720". Внизу: номінал монети 10 грн і рік карбування монети - 2020-й.

2319.PNG

На реверсі на матовому тлі зображено дзеркальний абрис козацького профілю (образ Самійла Величка), на тлі якого скорописом відтворено фрагмент передмови з Літопису Величка та написи: "Самійло / Величко" (зліва на тлі пера), роки життя літописця 1670/1728 (праворуч від абрису)

Новини

Популярні теми форуму

analytics