Close button

Конфлікт Тарана і Хомчака - кого звільнить Зеленський

Конфлікт Тарана і Хомчака - кого звільнить Зеленський

У ЗМІ активно обговорюють конфлікт між міністром оборони Андрієм Тараном і головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком, який б'є не тільки по іміджу ЗСУ, а й по рейтингу президента Володимира Зеленського, який є верховним головнокомандувачем, повідомляє Depo.ua.

Раніше ми писали про скандал, який утворюється навколо міністра оборони Андрія Тарана і цілком може привести до його відставки. Однак не він один в оборонному відомстві має скандальну репутацію.

Журналісти, блогери й ломи активно критикують діяльність головнокомандувача ЗСУ, генерал-полковника Руслана Хомчака. Приклад тому - хоча б нещодавня зустріч блогерів в Офісі президента.

Негатив посилюється на тлі конфлікту Хомчака з міністром оборони Тараном, який, за останніми повідомленнями, зараз переріс в гостру фазу. Настільки гостру, що говорять, ніби глава Офісу президента Андрій Єрмак не бачить іншого виходу, крім як звільнити їх обох.

Власне, конфлікт у них почався майже відразу ж після призначення Андрія Тарана міністром оборони. Вже тоді в ЗМІ просочувалися інсайда, що поки Таран входив в курс справ (які сильно змінилися з часу його виходу на пенсію у 2016 році), а також займався ліквідацією Офісу реформ, Руслан Хомчак перетягував в підпорядкування Генштабу, який він тоді очолював, все прибуткові області армійського господарства.

Зокрема, Хомчак домагався передачі в підпорядкування Генштабу квартирно-експлуатаційного управління, капітального ремонту та будівництва, медицини, поставок і навіть навчальних закладів. Таран тоді не пручався, бо йому було не до того - треба було викручуватися зі скандалу, викликаного його ж заявою про недосяжність для України стандартів НАТО. Кажуть, Тарану тоді сильно влетіло від верховного головнокомандувача.

Так ось, квартири, ремонти, будівництво, медицина - в армії все це згруповано по галузях і називається командування. Зараз все Командування підпорядковані Об'єднаному командуванню, і далі - начальнику Генштабу, яким після переходу Хомчака на вищу новостворену посаду головнокомандувача ЗСУ став його "права рука" - генерал-лейтенант Сергій Корнійчук (коли Хомчак був ще головним інспектором Міноборони, Корнійчук служив заступником, потім вони обидва перейшли в Генштаб).

Є версія, що згодом Таран намагався повернути собі втрачене, однак наштовхнувся на жорстку відсіч Хомчака. Жорсткий настільки, що Хомчак підключив навіть депутатів Верховної Ради.

Зокрема, пліткують про депутата від "Слуги народу" Мар'яні Безуглої з Проектного офісу реформ Мінборони (щодо медичного забезпечення), яка працювала при Хомчак в Генштабі експертом, а зараз заступником голови комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони. Нібито на прохання Хомчака вона викликала Тарана на килим до Ради, де буквально його розгромила.

Кажуть, що таким чином Хомчак намагається помститися Тарану за службове розслідування щодо Командування медичних сил ЗСУ (яке нібито розікрав на тендерах гроші на апарати ШВЛ). За його підсумками звільнили командувача Медичних сил ЗСУ Ігоря Хоменка, якого називають ставлеником Хомчака.

При цьому сам Хомчак дає інтерв'ю, збирає журналістів і блогерів на посиденьки за чаєм, під час яких красномовно пояснює у свою користь всі неоднозначні події, натякаючи, що весь негатив йде від Міноборони.

rM81g77DdKEZst45w8xF8FoY8IE5YTJ3JWvukL01

Правда, у нього це не дуже вдало виходить. Проти нього ополчилися волонтери і вижиті з оборонного відомства реформатори. Зокрема, ідеолог реформи системи харчування Діана Петреня прямо звинувачує Хомчака нарівні з Тараном у свідомому зриві реформи в обмін на "занесені конверти" від фірм-аутсорсерів.

Ji1YhZIGkfZ6R8hJ3XcSP0R5olFk1tPavVSYlMLV

Волонтер і лідер музичного гурту "Антитіла" публікує документальні підтвердження про колекцію квартир Хомчака, одну з яких він сам собі виділив, скориставшись службовим становищем. А потім пише і про своє переслідування з боку Генштабу за оприлюднення цієї інформації, через що ця історія отримала ще більший резонанс.

Але найбільше Хомчак зашкварився в ситуації з судовим позовом Командування Медичних сил на адресу волонтера Наталі Воронкової, яка написала про поточні проблеми військової медицини за часів епідемії коронавірусу, звинувативши в них Хомчака і недавно звільненого Хоменко.

GdnZRU6CpzjM8rzicXit1Ljg9uidaKhEZUMFEqCN

Таким чином можна припустити, що крісло під Хомчак гойдається не менше, аніж під Тараном. Адже подібні скандали не додають позитивного іміджу української армії й кидають тінь не тільки на Генштаб і головнокомандувача ЗСУ, а й на вище керівництво держави та армії - президента і верховного головнокомандуючого Володимира Зеленського, рейтинг якого і так істотно просів.

Буквально вчора з Банкової принесли інсайд, що в Офісі президента активно шукають переможні кейси, які могли б підняти рейтинг президента. У цьому контексті відставка відразу двох скандальних і скомпрометованих топ-чиновників з одночасним урочистим проголошенням перезавантаження всього оборонного відомства виглядає не гіршим варіантом. І заміну Тарану нібито вже знайшли.

Руслан Рудомскій

Новини

Популярні теми форуму

analytics