Close button

Пентагон перестане допомагати ЦРУ боротися з терористами

Пентагон перестане допомагати ЦРУ боротися з терористами

Міноборони США повідомило Центральному розвідувальному управлінню (ЦРУ), що планує до 5 січня згорнути більшу частину військової підтримки, що опинилася розвідувальному відомству для проведення контртерористичних операцій, повідомляє ABC News з посиланням на колишнього високопоставленого чиновника американської адміністрації, повідомляє ИноТВ.

Як пише сайт телеканалу, наскільки сильно такий крок позначиться на діяльності ЦРУ по боротьбі з тероризмом у всьому світі, поки не ясно, проте відомо, що подібні операції управління дуже часто проводяться за підтримки американських військових, які забезпечують спецслужбам допомогу в плані логістики й укомплектування.

Джерело ABC News повідомив, що про рішення припинити допомагати ЦРУ боротися з терористами директору відомства Джині Хаспел повідомив листом виконувача обов'язків міністра оборони США Крістофера Міллера. Такий крок співрозмовник ABC назвав "раптовим і безпрецедентним", підкреслюється в матеріалі каналу.

Як нагадує оглядач ABC, за організацію таємної оперативної діяльності в ЦРУ відповідає Центр спеціальних операцій, в підпорядкуванні якого знаходиться власне воєнізований підрозділ, що займається в тому числі й боротьбою з тероризмом. Попри те, що цей підрозділ діє незалежно, Центр часто співпрацює зі збройними силами, які забезпечують для спецслужб транспорт і логістику, а часом виділяють для них і особовий склад.

Ряд колишніх і чинних офіційних осіб президентської адміністрації США підтвердили в бесіді з кореспондентами ABC News, що рішення Пентагону пов'язано з бажанням керівництва відомства перевірити, чи буде можливо перенацілити "доданий" спецслужбам особовий склад на інші завдання, перевівши людей з контртерористичних операцій на місії, "стосуються суперництва з Росією і Китаєм". Як зазначається в матеріалі каналу, таке перенацілення буде відповідати Національній стратегії оборони США, що передбачає зміщення пріоритетів з регіональних воєн на Близькому Сході на протистояння з "майже рівними" противниками, як Москва чи Пекін.

"Якщо такі новини - правда, то вони ознаменують кінець дуже міцного і продуктивного партнерства між ЦРУ та Міністерством оборони, - прокоментував ситуацію колишній заступник помічника міністра оборони США, ексспівробітник воєнізованих структур ЦРУ і позаштатний оглядач ABC News Мік Малрей. - Але ж це партнерство за останні 20 років принесло нам незліченну безліч перемог, особливо в плані боротьби з тероризмом, включаючи операції проти бен Ладена та аль-Багдаді, а також багато інших, які так і залишаться невідомими".

"Через таке, рішення до тих пір, поки наступна адміністрація його не перегляне, може зрости ризик для співробітників ЦРУ, - додав Малрей. - Якщо його не скасують, ЦРУ для продовження своєї найважливішої оперативної діяльності доведеться збільшити чисельність особового складу і наростити фінансування".

За даними ABC News, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі повідомив, що минулого тижня в Сомалі був убитий співробітник воєнізованого формування ЦРУ, який прийшов до відомства зі збройних сил і раніше перебував у спецпідрозділі ВМС США SEAL.

Минулого тижня Пентагон також оголосив про те, що президент США Дональд Трамп розпорядився вивести з Сомалі більшу частину американського контингенту, загальна чисельність якого складає 700 військовослужбовців, передає канал. У Пентагоні запевнили, що, не дивлячись на це, продовжать проводити контртерористичні операції на території Сомалі - однак, як видно, виведення американських військ все ж вплине на операції ЦРУ в цій країні, припускає оглядач ABC.

Новини

Популярні теми форуму

analytics