Close button

Госгеокадастр закриває обласні відділення

Госгеокадастр закриває обласні відділення

У Госгеокадастрі заявили, що протягом двох місяців закриють всі обласні управління в рамках масштабної реорганізації. На їх місце прийдуть територіальні структурні підрозділи, повідомляє UBR.

В результаті чисельність апарату скоротиться з 10 тис. співробітників до 4 тис., що допоможе відомству заощадити близько 500 млн грн. Кошти спрямують на оцифровку країни, оптимізацію реєстрів і повноцінний запуск Національної інфраструктури геопросторових даних.

Відзначимо, що 16 листопада 2020 Кабмін своєю постановою ліквідував всі юридичні особи публічного права, всі територіальні органи Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Крім цього, уряд погодився з пропозицією Мінекономіки про створення територіальних органів Госгеокадастру як структурних підрозділів апарату зазначеної служби.

Цим же в постанові вказується на те, що діючі територіальні органи відомства продовжують здійснювати свої повноваження і функції до утворення нових структурних підрозділів.

В Єдиному держреєстрі судових рішень є значна кількість судових рішень, якими задоволено позови проти поки діючих територіальних органів.

З огляду на один з абзаців п. 3 згаданої постанови, уряд передбачив правонаступником майна, прав та обов'язків ліквідованих територіальних органів саме Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру.

"У чинному законодавстві, що регулює провадження у судових справах або примусове виконання судових рішень, є можливість правонаступництва сторони (в цьому випадку відповідача - того чи іншого територіального органу державної податкової служби з питань геодезії, картографії та кадастру) шляхом заміни на посадова особа", - розповів адвокат, радник LIGroup Юрій Моїсеєв.

За словами юриста, питання залучення до участі у справі правонаступника (на стадії розгляду справи) або заміни сторони виконавчого провадження правонаступником (на стадії примусового виконання рішення) вирішується виключно судом.

"Права осіб, на користь яких вже прийняті рішення або ж за позовами яких розглядаються справи, відповідачами за якими є діючі територіальні органи Госгеокадастру, в майбутньому порушені не будуть. Однак, особи, на користь яких прийняті такі рішення, повинні подбати про отримання відповідної постанови суду, на що витратити додатковий час і сили ", - додав нам Юрій Моїсеєв.

Новини

Популярні теми форуму

analytics