Close button

Що Тимошенко, Коломойський і Ахметов отримають взамін на голоси

Що Тимошенко, Коломойський і Ахметов отримають взамін на голоси

Бюджетної ночі, ймовірно, не буде. Слуга народу, депутати Тимошенко, Коломойський і Ахметов, схоже, про все домовилися, повідомляє Лига.net.

Сьогодні, 15 грудня, Верховна Рада ухвалить у другому читанні державний бюджет на 2021 рік.

Фінальна версія зайде в парламентський зал без кардинальних змін, в порівнянні з проєктом, проголосованих у першому читанні в листопаді. Не змінився і склад "бюджетної коаліції", яка прийме головний фіндокумент країни на 2021 рік. Бюджет підтримають близько двох сотень депутатів від фракції "Слуга народу", фракція "Батьківщина" Юлії Тимошенко, плюс група депутатів, лояльних Офісу президента, Ігорю Коломойському і Ринату Ахметову, кажуть співрозмовники в бюджетному комітеті й президентської фракції.

Які домовленості тримають цей союз, що його учасники отримають за важливе голосування і як це вплинуло на Бюджет-2021?

Бюджет готовий. Чи є голоси?

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на чотири години затримав початок розгляду фінальної версії фінплану-2021. Причина - до останнього моменту в комітеті йшли переговори між зацікавленими депутатами, розповів секретар комітету Володимир Цабаль (фракція "Голос").

Сам проєкт розглянули відносно швидко - менш ніж за дві години. Це знак - швидше за все, чергової "бюджетної ночі", коли бюджет голосується під ранок після запеклих торгів, в цьому році не станеться. Ще вранці 14 грудня після наради голів фракцій у спікера Ради Дмитра Разумкова, де тема бюджету була однією з головних, потенційних голосів за бюджет вистачало "з запасом", говорить заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк "Голос").

Основні підсумки проходження бюджету через парламентський комітет:

  • Перше - депутати зберегли узгоджений з МВФ дефіцит бюджету-2021 5,5% ВВП.
  • Другий важливий момент - нардепи й Мінфін розраховує на додаткові доходи від НАК Нафтогаз (в теорії це близько 75 млрд грн дивідендів).
  • Третій - спеціального фонду для боротьби з COVID-19 не буде, хоча на цьому і наполягала фракція Батьківщина Юлії Тимошенко.

Роль політсили Тимошенко - одна з ключових в бюджетному процесі цього року. Президентська фракція "Слуга народу" не зможе проголосувати за фінплан власними силами, як було у 2020-му (тоді депутати СН дали 241 голос при мінімумі у 226): в цьому році проєкт бюджету при першому читанні підтримало тільки 209 "зелених" нардепів.

Крім 19 голосів "Батьківщини", з бюджетом повинні допомогти депутатські групи "За майбутнє" (так званий "пул Ігоря Коломойського", приблизно 16 осіб) і "Довіра" (група близька до Офісу президента, 20 депутатів), говорять три співрозмовники з різних фракцій Ради. У першому читанні в цій "бюджетної коаліції" також були присутні 11 позафракційних депутатів з орбіти Ріната Ахметова.

Як і раніше, бюджет не підтримують фракції "Голос", "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя". Голосування очікується 15 грудня під другу половину дня.

ТОП змін. Допомога місцевим бюджетам і "фантомні" гроші Нафтогазу

Співрозмовники в бюджетному комітеті й керівництві фракції Слуга народу виділяють дві важливі зміни в проєкті бюджету-2021 до другого читання:

  • Дивіденди Нафтогазу. На початку жовтня Госаудитслужба офіційно підтвердила, що через "фінансові порушення" у 2018-2019 роках НАК Нафтогаз недоплатив 75 млрд грн дивідендів держбюджету. Депутати вирішили відшкодувати втрати у 2021 році - до другого читання в проєкті бюджету з'явилася відповідна стаття доходів. Коштом цих грошей передбачається фінансувати боротьбу з пандемією COVID-19, в тому числі вакцинацію населення.

Три співрозмовники серед депутатів (фракції СН і "Голос", а також представник бюджетного комітету) відзначили, що ідею з Нафтогазом відстоювала Юлія Тимошенко. Також її ініціативою було створення шляхом цих грошей ще одного COVID-фонду, проте нардепи не підтримали її.

За словами співрозмовника з бюджетного комітету, поки немає ніяких гарантій, що бюджет дійсно зможе отримати хоч якісь додаткові гроші від Нафтогазу.

  • Акциз на паливо і "залізничні" податки. Ще одну успішну пропозицію Тимошенко - місцеві бюджети продовжать отримувати акцизи на паливо.

Ця норма бюджетного кодексу була введена у 2015 році, з 2021-го вона втрачала силу, проте перед другим читанням депутати вирішили все ж продовжити її. У Кабміні погодилися з цим, але за умови, що гроші будуть строго витрачатися на будівництво доріг.

Також продовжено норму про податки, які сплачує до місцевих бюджетів Укрзалізниця. Мова про податок на землю під залізничним полотном і акцизом з палива, яке використовують теплотяги. УЗ неодноразово виступала за скасування зазначених податків.

Тимошенко, Коломойський і Ахметов - за бюджет. Що взамін?

"Зверніть увагу на призначення в агро - побачите ціну голосування "Батьківщини" за бюджет в першому читанні", - говорив один зі співрозмовників в бюджетному комітеті після того, як фракція Юлії Тимошенко попри публічну критику підтримала першу редакцію бюджету-2021.

6 листопада, через день після "бюджетного" голосування, головою Державної продовольчо-зернової корпорації України дійсно була призначена людина з бекграундом, пов'язаним з політсилою Тимошенко - Андрій Власенко, колишній обласний депутат від партії "Батьківщина".

Про зв'язок бюджету і кадрових рішень уряду на користь "Батьківщини" розповіли три співрозмовники (з "Слуги народу" і "Голосу"). Ще один високопоставлений співрозмовник в СН зазначив, що безпосередньо призначення не варто пов'язувати з бюджетом. Зокрема, голоси "Батьківщини" можуть стати в пригоді партії влади ще раз - в цей четвер, коли на посаду першого віцепрем'єр-міністра планується призначення Юрія Вітренко, екстопменеджера НАК Нафтогаз.

Крім можливого "кадрового сліду", інтерес фракції Юлії Тимошенко - у вигідних для місцевої влади параметрах (акциз, земельний податок для УЗ). Це важливо для фракції, оскільки ядро електорату "Батьківщини" проживає в регіонах.

Також очікується, що, як і в першому читанні, голоси бюджету дадуть нардепи, що обиралися за мажоритарними округами (вони складають основу груп "За майбутнє", "Довіра" і пулу позафракційників, лояльних Ахметову). Їх інтерес - субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів.

Ця стаття витрат з'явилася ще перед першим читанням - 7,4 млрд грн. Тоді двоє співрозмовників серед депутатів уточнили, що мажоритарникам пообіцяли по 30 млн грн соцекономії "на людину". Напередодні другого читання співрозмовник в керівництві Слуги народу також підтвердив цю інформацію.

Сергій Шевчук

Новини

Популярні теми форуму

analytics