Close button

Вчені виявили новий вид крокодила

Вчені виявили новий вид крокодила

Вчені з Університету Квінсленда відкрили новий вид доісторичного крокодила. Його назвали Paludirex vincenti. Перша частина імені в перекладі означає «король боліт», а друга дана в честь Джеффа Вінсента, який першим виявив гігантський скам'янілий череп древньої рептилії неподалік від міста Шиншила, повідомляє PeerJ, повідомляє Мир24.

Дослідження показали, що крокодил відрізнявся «страхітливими» розмірами. Довжина його черепа становила 65 сантиметрів, а тіло, за оцінками фахівців, сягала п'яти метрів в довжину.

Це можна порівняти з габаритами найбільшого сучасного крокодила - гребенястого (Crocodylus porosus). Але череп «болотного короля» був навіть більш широким.

«Він нагадував гребенястого крокодила на стероїдах», - зазначив учасник наукової роботи, кандидат наук Йорго Рістевскі зі Школи біологічних наук Університету Каліфорнії.

Paludirex vincenti був головним хижаком, здатним полювати на гігантських сумчастих нині вимерлої австралійської мегафауни. Але кілька мільйонів років тому він повністю зник. Учені поки не можуть сказати, що послужило цьому причиною: конкуренція з іншими хижими рептиліями або зміни клімату, внаслідок яких річки і болота, в яких він жив, обміліли.

23tw_wkfd0_big.jpg

В Австралії жило кілька видів доісторичних крокодилів, і вони були важливою частиною її екосистем. Їх різноманітність до сих пір не надто добре вивчено. Вчені періодично відкривають нові види. Очевидно, багатьох ще належить виявити і класифікувати.

В цілому крокодили відрізняються досить насиченою еволюційної історією. У давнину серед них зустрічалися навіть травоїдні особини. Але до нашого часу вони вимерли, очевидно, не зумівши пристосуватися до навколишнього середовища.

Новини

Популярні теми форуму

analytics