Close button

Почастішали смерті українських доглядальниць в Італії: що відбувається

Почастішали смерті українських доглядальниць в Італії: що відбувається

В Італії почастішали трагедії з українськими заробітчанками. Тільки за останні два тижні в країні загинули три наші співвітчизниці, що працюють доглядальницями у літніх італійців. А за весь минулий рік відбулися десятки трагічних випадків з баданте, як їх там називають, повідомляє Cтрана.

Також стали частіше відбуватися інші інциденти, коли самі баданте б'ють своїх сеньйорів і атакують своїх італійських чоловіків.

Експерти однієї з причин дедалі частіших ПП з заробітчанки називають підвищення рівня стресу і погіршення умов праці під час епідемії коронавіруса, коли баданте виявилися замкненими в будинку з літніми хворими підопічними і істотно втратили в зарплатах (середня ставка - тисяча євро, але багатьом перестали виплачувати колишні доплати і бонуси ).

" Не перенесла несправедливості"

56-річна Любов Рибак з Волочиська Хмельницької області доглядала за літньою парою під Вероною, недалеко від Венеції.

У перший день нового року Рибак випала з вікна будинку, де працювала. Пізніше у ванній кімнаті поліція знайшла коробки з ліками і порожні пляшки з-під алкоголю.

Офіційно зі зведень повідомляється, що українка гостювала у літніх італійців, насправді - працювала у них нелегально (багато хто не легалізуються через бюрократичну тяганину і витратИ).

Знайомі українки розповідають, що Рибак перебувала у важкому психологічному стані, сумувала за батьківщиною, але не виходило повернутися в Україну, де у неї будинок і двоє дорослих доньок.

"Люба працювала" на чорно ", її морально доводили, бачила у неї заспокійливі таблетки. Якби до неї ставилися по-людськи, то цього не сталося б. Вона дуже не переносить несправедливість по відношенню до себе", - розповіла нам її подруга Ліна Галас .

suicidio-758x415.jpgПоліція запевняє, що українка скоїла суїцид. Фото: Сorriere del Veneto

У поліції основною версією загибелі Рибак називають самогубство, хоча серед її знайомих не виключають, що їй могли "допомогти" випасти з вікна. Перевезення тіла на батьківщину пообіцяли оплатити її "сеньйори" (близько 3 тисяч євро).

"Бувають випадки, що доглядальниця довго не платять, борг зростає, а потім, щоб не розраховуватися, підлаштовують" самогубства ". Ще часто не пускають назад в Україну. І крім того, якщо ти нелегал, то, виїхавши, тому вже важко повернути, особливо під час епідемії, коли кордони закриті.

А взагалі у багатьох українок під час локдауна загострилися психологічні проблеми - частіше стали затримувати зарплати, а люди похилого віку ще вередливими ", - розповіла нам психолог Галина Фурдичко з української громади в Італії.

Незадовго до трагедії з Рибак, 20 грудня, знайшли мертвою ще одну доглядальницю з України, яка працювала в місті Чітта ді Кастелло, в провінції Умбрія. Обставини її смерті загадкові - тіло заробітчанки зі слідами крові знайшли на зйомній квартирі. Незважаючи на це, слідчі заявили, що не виявили слідів насильницької смерті, вхідні двері були зачинені зсередини, а на дверях і вікнах в її будинку слідів злому не було. Експерти запевняють, що смерть була природною.

Місяць тому в містечку Брешія померла Галина Загребельна з Тернопільщини. Влітку жінка важко перехворіла коронавірусів, лежала в лікарні, і саме наслідки ковіда могли стати причиною її смерті. Близько Загребельної розповідають, що вона працювала на знос.

"Мама працювала так тяжко, що відмовляли руки", - ділиться її дочка Світлана.

У тій же Брешії 4 січня померла ще одна українка - 53-річна львів'янка Світлана Процева, в Україні у неї залишилися чоловік і син. За словами її подруг, вона померла раптово, з природних причин, ознак насильницької смерті не виявлено. Жінку поховають 8 січня в Італії.

hny9cj0430_big.jpg

У містечку Брешія 4 січня померла доглядальниця зі Львова Світлана Процева. Фото: Facebook

Знайти легальну роботу все складніше

Однією з причин зривів серед заробчітанок називають зволікання з легалізацією по час епідемії.

"Доля багатьох заробітчанок стала важкою в період вірусної епідемії, зокрема через провал останньої санаторії (амністії для нелегалів), яка обіцяла дати право багатьом людям легалізуватися, але так і канула в небуття. Я ось гроші за легалізацію сплатила, а права як були обмежені, так і залишилися, пермессо (вид на проживання) ще ніхто не отримав.

Надії поїхати додому - ніякої, люди дезінформовані, ніяких даних немає, така підвішена ситуація штовхає деяких на відчайдушні кроки, у багатьох зруйнувалися і плани, і саме життя. Інші переплакали і чекають якоїсь розв'язки з документами ", - розповіли нам Оксана Гелей з Риму.

Частина заробітчанок, однак, не витримує важких умов і повертається в Україну.

"З кожним роком українцям все складніше знайти легальну роботу за контрактом, господарям вигідно наймати" на чорно ", щоб не платити тринадцяту, контрибути (пенсійні внески), відпускні та звільнювальні. А в зв'язку з пандемією ситуація в Італії серед заробітчан стала ще більш напружена .

Практично все закрито, морально важко. Не кожен витримає сидіти 24 години без права вийти на вулицю, як було навесні. У серпні я залишила роботу і повернулася в Україну. Господарі часто складні трапляються. Одну роботу, де я була вже вісімнадцята за рахунком доглядальниця, не хочу навіть згадувати. Сеньйора билас , я поскаржилася її дітям, вони встановили відеокамери і переконалися, що я права.

Але я залишила цю роботу і перейшла на іншу. Намагалася не реагувати на їх образи, а коли не можна було терпіти, залишала і шукала іншу роботу. Але були, звичайно, і хороші господарі ", - ділиться з нами заробітчанка Наталія Васькович.

Інші мають намір залишатися в Італії, незважаючи ні на що, адже в Україні роботи для них немає взагалі.

"У Польщі, наприклад, набагато добріші люди, тому там легше психічно працювати, але платять менше. А в Італії більше знущань над працівниками і дуже напружена психологічна обстановка.

Але повертатися в Україну не планую - навесні мало не мільйон українців повернулися додому, а Зеленський що їм запропонував - нічого. А тут хоч можна заробити, хоч багатьох доводять до ручки. Це вже не кажучи про випадки домагань з боку літніх італійців, у яких працюють українки. Таке часто-густо. І коронавірусом старі частіше хворіють, багато доглядальниць від них заразилися ", - говорить нам Надія Максимець.

Забила сеньйору

Але трапляється й зворотне - коли доглядальниці знущаються над "сеньйорами". Один такий випадок стався на всю Італію - в червні минулого року в Римі 50-річна Любов Ткачук забив насмерть 81-річну Марію Луїзу Ломбарді, за якою доглядала і яка страждала від хвороби Альцгеймера.

Жорстокі побиття записала камера відеоспостереження, встановлена в спальні бабусі її рідними. Зараз, через сім місяців після злочину, слідство підходить до кінця. Ткачук загрожує довічне.

luisa-e1609748246754-640x559-1-e16097580 Італійку Марію Луїзу забила на смерть доглядальниця Любов Ткачук. Фото: IlMessaggero

"Як видно з записів відеокамери, доглядальниця витягла жінку похилого віку з ліжка, тягнучи її за ноги. Потім вона знову кинула її на ліжко, натискаючи ліктями в обличчя і груди. Через кілька годин вона повертається в кімнату бабусі і кидає її на підлогу. З постраждалої ллється кров: опікунка все прибирає, змінює простирадла.

Вона навіть розпорошує знезаражувачі на обличчя жінки. Далі вона закурює цигарку, б'є Марію Луїзу головою об підлогу і перевіряє її пульс. Доглядальниця хоче переконатися, що жінка мертва ", - описує реконструкцію подій видання IlMessaggero.

Заробітчани кажуть, що серед баданте трапляються ті, хто жорстоко поводиться з людьми похилого віку.

"Знала одну, з дідом працювала. Вона так била його, що він завжди з синцями був, а дочці говорила, що впав. Хитра і жорстока, і не молода була", - розповідає нам Галина Янків.

У ці дні ще одна українка в Італії потрапила в місцеві новини - під час сімейної сварки 40-річна жінка в місті Парма вдарила свого італійського чоловіка в спину ножем, покусала і подряпала його.

Як пише Repubblica, правоохоронці разом з медиками прибули на виклик і швидко заспокоїли надмірно збуджену жінку, яка напала на свого чоловіка з кухонним ножем. За словами чоловіка, дружина нібито постійно била його і загрожувала. Українку посадили під домашній арешт.

У минулому році великий резонанс отримав випадок, коли українська заробітчанка-доглядальниця Олена Лері вбила свого роботодавця і сховала його тіло на балконі, після чого полетіла в Україну, в рідні Черкаси.

Трагедія сталася ще восени 2019 року, але широкого розголосу набула в травні минулого року. Сама Лері померла після довгої невиліковної хвороби. Про її смерть стало відомо прокуратурі італійського міста Трієст, де сталася трагедія і де розслідувалася справа про вбивство.

Олександра Харченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics