Close button

Світові ціни на нафту продовжують рости

Світові ціни на нафту продовжують рости

Ціни на нафту еталонних марок продовжують підвищуватися на торгах в середу, повідомляє Интерфакс.

Вартість березневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures склала $ 56,21 за барель, що на $ 0,31 (0,55%) вище за ціну на закритті попередньої сесії. За підсумками торгів 19 січня ці контракти подорожчали на $ 1,15 (2,1%) - до $ 55,9 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на березень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) склала $ 53,32 за барель, що на $ 0,34 (0,64%) вище рівня попередніх торгів. У вівторок ф'ючерси виросли в ціні на $ 0,56 (1,1%) - до $ 52,98 за барель.

Ціни на нафту утримуються поблизу багатомісячних максимумів, навіть попри збереження серйозних факторів ризику, що надають знижувальний вплив, сказав старший ринковий аналітик Schneider Electric Роббі Фрейзер. За його словами, деякі з цих факторів можна побачити в останньому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

МЕА знизило прогноз зростання попиту на нафту у 2021 році на 280 тис. б/д, до 5,5 млн б/д.

"Буде потрібно більше часу, щоб попит на нафту повністю відновився, оскільки переговори, відновлені локдауни в ряді країн чинять тиск на продажу палива. Це призвело до того, що ми переглянули наш прогноз світового попиту на нафту на 0,6 млн барелів на добу в першому кварталі 2021 року і на 0,3 млн барелів на добу в цілому на 2021 рік", - уточнює МЕА.

Фрейзер зазначає, що падіння попиту в першому кварталі обумовлено "зростанням числа випадків зараження коронавірусу в більшій частині США та Європи, а також закликами в Китаї обмежити поїздки в Новий рік за місячним календарем".

При цьому агентство зберегло оцінку зниження попиту на нафту у 2020 році на рівні 8,8 млн б/д.

Тим часом аналітики відзначають, що ослаблення долара США може підтримати сировинні ціни. Індекс ICE, що відстежує динаміку долара щодо шести валют (євро, швейцарський франк, ієна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), втрачає в ході торгів в середу 0,1%.

Підтримку ринку також надають очікування прийняття нових економічних стимулів в США. В ході виступу на слуханнях у фінансовому комітеті Сенату у вівторок Джанет Йеллен, ексголова Федеральної резервної системи (ФРС), висунута обраним президентом США Джо Байденом на пост міністра фінансів, закликала законодавців "діяти масштабно", щоб запобігти затяжній економічний спад.

Новини

Популярні теми форуму

analytics