Close button

Вчені стверджують, що мощі святого Якова йому не належать

Вчені стверджують, що мощі святого Якова йому не належать

У Римі під турботою братів-францисканців знаходиться стара церква Санті-Апостоли. Вважається, що в цій церкві на протязі вже більше 1500 років зберігаються останки двох перших християн і апостолів Ісуса: святого Філіпа і святого Якова Молодшого, так званих мощей Святої католицької церкви, повідомляє Planet today.

Як відомо, на початку поширення християнства життя прихильників цієї релігії була важкою, але поступово до шостого століття воно стало домінувати. А після того, як імператор Костянтин на смертному одрі, офіційно позначив християнство як державну релігію, церкви були зведені по всій Римській імперії.

Незабаром після зведення церков останки найбільш шанованих християнських мучеників були перенесені з могил в певні церкви для поклоніння в містах. Це було скоєно і щодо останків двох апостолів - Святого Філіпа і Святого Якова. Зараз вже не можна визначити, хто саме і звідки переніс останки Св. Філіпа і Св. Якова, але стверджується, що вони зберігалися в спеціально побудованій в їх честь церкви з шостого століття.

Наукового ж підтвердження цього у вчених не було, тому професор хімії і археометрії Кааре Лунд Расмуссен з Університету Південної Данії, за підтримки групи, що складається з колег з Університету Гронінгена в Голландії, Університету Пізи в Італії, Інституту судової медицини Кренфілда в Англії, Папського інституту християнської археології в Італії і Національний музей Данії спробували дати відповідь на це питання, опублікувавши відповідну статтю на цю тему.

До днів сьогоднішніх збереглися тільки фрагменти гомілки, стегнової кістки та муміфікованою стопи. Велика гомілкова кістка і стопа приписуються Святому Філіпу, стегнова кістка - Святому Якову. Дослідники визнали останки святого Філіпа занадто складними для дезінфекції та радіовуглецевого аналізу, тому їх вік до сих пір залишається невідомим. Але стегнова кістка, що ймовірно належить - Святому Якову, піддалася декільком аналізам, головним з яких стало радіовуглецеве датування.

Воно й показало, що вік кістки датується 214-340 роками нашої ери. «Таким чином, збереглася реліквія, стегнова кістка, не належить святому Якову. Вона походить від людини приблизно на 160-240 років молодше святого Якова», - пояснює професор Расмуссен.

У той же час вчені вважають, що цілком ймовірно те, що ті, хто перевіз цю стегнову кістку до церкви Санті Апостоли, вважали її належить святому Якову. Вони повинні були взяти її з християнської могили, так що вона в будь-якому випадку повинна була належати одному з перших християн, нехай навіть і не апостолу. Також, на думку дослідників, може закінчиться справа і з останками Святого Філіпа. Цілком логічним є те, що, коли представники ранньої церкви шукали поховання апостолів, вони шукали стародавні християнські могильники, а за минулий час точні дані могли бути загублені.

Новини

Популярні теми форуму

analytics