Close button

У М'янмі протестувальники звинуватили Росію в допомозі військовому перевороту

У М'янмі протестувальники звинуватили Росію в допомозі військовому перевороту

Десятки тисяч жителів М'янми в неділю вийшли на вулиці головних міст країни, щоб знову протестувати проти військового перевороту, що трапився 1 лютого. Опозиційні демонстрації тривають дев'ятий день поспіль, повідомляє GuildHall.

Напередодні демонстранти, які зібралися біля китайського і російського посольства, звинуватили Москву і Пекін в підтримці путчу військових.

Як повідомляють ЗМІ, в неділю студенти технічних спеціальностей пройшли через центр найбільшого міста країни Янгона, несучи плакати з вимогою звільнити держрадника Аун Сан Су Чжі. Вулицями також повільно проїхала колона автобусів, які сигналили на знак протесту.

Демонстранти вигукували вимоги до влади "припинити викрадати людей ночами". У столиці країни Найп'їдо в ході акції протесту проїхав конвой автомобілів і мотоциклів. За даними правозахисників, після перевороту в країні затримано понад 384 особи.

Тривогу у місцевих жителів викликає оголошена владою амністія, під яку підпали 23.314 в'язнів, і можливе зростання злочинності через звільнення значного числа засуджених. Напередодні влада знову ввела в дію закон, що вимагає від громадян повідомляти про нічних гостей і дозволяє силам безпеки затримувати підозрілих осіб і обшукувати об'єкти приватної власності без розпорядження суду.

Військові, які прийшли до влади в М'янмі (Бірмі) в результаті перевороту на початку лютого, ввели зміни в чинний закон про безпеку приватного життя, надавши собі нові права в тому, що стосується отримання персональних даних та арештів громадян країни. Також нова влада зажадала від ЗМІ не називати їх хунтою.

Нові правила будуть діяти протягом усього терміну повноважень сформованого військовими Державної адміністративної ради. Нові правила допускають обшуки і арешти без ордера. Крім того, вони дозволяють відкривати листи і посилки, перехоплювати інші повідомлення та отримувати персональну інформацію від телефонних компаній. Раніше військові заблокували в країні діяльність Facebook, Twitter і Instagram.

Нещодавно в М'янмі побував міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Напередодні військового перевороту він домовився про постачання в країну російського озброєння.

Новини

Популярні теми форуму

analytics