Close button

Іномарки в Україні не пройдуть техогляд

Іномарки в Україні не пройдуть техогляд

Незабаром автомобілісти на єврономерах зможуть розмитнити свої машини приблизно за 1 тис. євро - однак їх вимушені витрати найближчим часом цим не обмежаться, повідомляє UBR.

Вже з 1 січня наступного року в Україні повинен повернутися обов'язковий техогляд для особистого транспорту, який, як заявляли в МВС, від 2,5 до 3 млн авто спочатку пройти не зможуть. Під загрозою в першу чергу євробляхі, але не тільки.

Більшість б/в іномарок, кажуть експерти, в Україні їздять без каталітичних нейтралізаторів (або просто - каталізаторів). Це спеціальний пристрій у вихлопній системі, який встановлено для зниження токсичних викидів.

Він може зноситися і стати несправним, їх крадуть зловмисники або вирізують самі автовласники - цінність має не сам пристрій, а дорогоцінні метали, з яких складається його конструкція (паладій, платина або родій), які можна продати за $100-300.

Поставити новий каталізатор обійдеться як мінімум не дешевше, а в окремих випадках - від €1 тис. і більше, кажуть експерти.

Вони ж додають, що через це багатьом автовласникам євроблях буде простіше розібрати машину на запчастини і продати, ніж відновити каталізатор, щоб успішно пройти техогляд за нормами ЄС. Їх, втім, ще можуть як не впровадити повністю, так і частково і на час переглянути - на чому і наполягають фахівці.

Коли повернеться техогляд

2022 рік - останній, до початку якого Україна повинна імплементувати ряд вимог договору про асоціацію з ЄС. Зокрема, її директивою 2014/45 передбачається загальний техогляд для легкових авто.

У тому ж році, коли була прийнята директива, наша країна підписала угоду з ЄС.

Відповідно, зазначає гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, його положення повинні були б застосовуватися в Україні вже з початку 2019 роки (через 5 років) - але, "ми переграли її умови", вважаючи, що договір набрав чинності тільки в кінці 2016-го, то і крайня дата впровадження техогляду була відстрочена до кінця 2022 року.

Експерти впевнені, що регулярний і обов'язковий техогляд, який зараз стосується тільки комерційного транспорту і вантажівок, повернеться для особистих ТЗ протягом найближчих 10 місяців. Цей термін вказаний і в відповідному законопроекті Мінінфраструктури (МІУ). Однак заяви чиновників з цієї теми поки суперечливі.

Так, в лютому радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко говорив, що техогляд повинен бути введений вже у 2021 році, а глава МІУ Владислав Криклій трохи раніше, в січні, стверджував, що тільки з 2022. З посиланням на керівника експертної групи з безпеки руху і перевезень МІУ Сергія Александрова компанія "ДПФ Тех" писала, що розгляд законопроекту в Раді призначено на весну-літо 2021 року.

"Бляху" легше продати

Техконтроль буде проводитися приватними сертифікованими компаніями, які забезпечують його для комерційного транспорту і зараз. Одночасно готується і впровадження придорожньої перевірки, яку, кажуть чиновники, буде покладено на Укртрансбезпеку (держслужбу з безпеки транспорту). Ціна послуги в сертифікованих центрах поки не регламентується.

Згідно з нинішніми пропозиціями міністерства, легковикам доведеться проходити процедуру через чотири роки з моменту реєстрації, після цього - кожні два роки. Також, в незалежності від дати останньої перевірки, підлягати техогляду будуть машини:

  • при новій реєстрації;
  • зміні власника;
  • виїзді за митну територію України;
  • після модифікації систем, що впливають на безпеку дорожнього руху або навколишнього середовища.

В рамках техогляду головним чином інспектори перевірять справність кермового і гальмівних систем, зовнішні світлові пристрої, шини та колеса, - тобто елементи, що впливають на безпеку водіння. Але також - і "екологічні" пристрої, включаючи каталізатори та сажеві фільтри (для дизельних авто).

Потрібно відзначити, що за нормами ЄС автомобіль повинен відповідати тим вимогам, за якими був виготовлений. За словами представника МІУ Александрова, ті машини, де каталізатор спочатку не передбачений, можуть його і не мати - зокрема, мова йде про старі автомобілі.

Нові авто, але де каталізатор був вирізаний, техогляд не пройдуть, каже Александров.

За словами автомеханіка одного з сертифікованих СТО, заміну або відновлення каталізатора автовласники замовляють рідко через дорожнечу: послуга обходиться від $500.

"Справа в вартості самого пристрою. Проблема може бути вирішена зварюванням вихлопного елементу або установкою відразу заводського каталізатора. Якщо каталізатор йде в збірці з випускним колектором, то може коштувати 1000 євро і більше", - говорить він

Експерт також додав, що ціна пристрою залежить і від самої машини.

"Якщо це корейський автомобіль, то це більш дешевий пристрій, але у нього маленький ресурс. На каліфорнійські машини "погані" вимоги щодо екології і, відповідно, дуже дорогі каталізатори - там великий вміст дорогоцінних металів. З іншого боку, до інших авто йдуть "кати" з таким мізерним вмістом дорогоцінних металів, що навіть збирачі вторсировини ними не цікавляться, тому отримати їх практично неможливо", - говорить експерт.

Як каже Олег Назаренко, щоб поставити новий каталізатор або фільтр сажі з лямбда-зондом (пристрій для вимірювання складу вихлопних газів), можна витратити і 60-80 тис. грн. Відзначимо, що фільтр сажі дорожче каталізатора.

"А це вартість якої-небудь "бляхи". Виходить, що людям, які їздять на таких автомобілях, буде легше здати її на розбирання", - вважає Назаренко.

Водночас штраф за водіння ТЗ, який не пройшов техконтроль, повинен скласти 1700 грн. (100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Контроль безпеки, але не екології

З огляду на кількість автовласників, зацікавлених в тому, щоб пройти техогляд з найменшими витратами, корупціогенність майбутнього техконтролю може досягти масштабів, через які він раніше був скасований з 2012 року.

"Як тільки у нас заходить розмова про загальний техогляд, ми всі починаємо згадувати, як він проходив раніше", - говорить автоюрист Володимир Караваєв.

Всі експерти вважають технічний стан автомобілів в Україні незадовільним і вважають повернення техогляду у зв'язку з цим необхідним. При цьому вони солідарні, що повернення до практики корупційного техогляду є безглуздим.

"Ті транспортні засоби, які і сьогодні повинні проходити обов'язковий техконтроль, ми бачимо на дорогах: у деяких відвалюються колеса і двері. Оскільки вони його проходять, значить, можна припустити, що ефект нульовий і корупція в цій сфері збереглася", - вважає Караваєв.

Олег Назаренко вказує, що розв'язання проблеми знаходиться у двох площинах - з одного боку, техогляд потрібно зробити "жорстким", щоб в разі невідповідності його нормам керування транспортними засобами неухильно заборонялося. З іншого, самі ці норми, у всякому разі на першому етапі, потрібно підвести під можливості українського автопарку.

Це, додає Володимир Караваєв, узгоджується і з рекомендаціями ЄС для українських законодавців, згідно з якими "сліпе копіювання закордонного досвіду може привести до непередбачених результатів".

"Завдання полягає в тому, щоб за решту 10 місяців налагодити систему, при якій техогляд не перетворився б у продаж "талончиків". Бо, якщо його проводити по-справжньому, 90% іномарок в Україні його просто не пройдуть, в перший час потрібно не досконально виконувати норми директиви, де прописана вимога щодо екологічності, а зробити акцент на безпеці", - запропонував глава ВААІД Назаренко.

На його думку, ряд перевіркових норм, що діють і зараз, з цієї причини необхідно скасувати.

"Наприклад, сьогодні на техогляді комерційного автомобіля є перевірка несправності кондиціонера або робота одометра - хочеться запитати, навіщо? Яке відношення ця несправність має до безпеки дорожнього руху? Або наявність відколів на дисках, іржа на кузові?", - вказує Назаренко.

Водночас існують і додаткові "екологічні" аргументи до того, що обов'язкової наявності каталізатора не варто вимагати від українських автовласників, зазначив представник одного з сертифікованих центрів СТО.

"Перевірка каталізатору дуже лицемірна, тому що, з одного боку, низька якість нашого палива "вбиває" ці пристрої, а з іншого, щоб забезпечувати їх енергією, потрібно палити на 20-30% пального більше. Екологічні норми рахують відсоток від вихлопу", - каже експерт.

Дмитро Кругліков

Новини

Популярні теми форуму

analytics