Close button

Вчені розповіли, які тварини можуть бути рознощиками коронавірусу

Вчені розповіли, які тварини можуть бути рознощиками коронавірусу

Щонайменше 44 виду тварин потрапили під підозру в спроможності заражатися коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19) і поширювати його, передаючи людині. Серед них домашня худоба, вихованці та багато ссавців, повідомляє Oбозреватель.

До такого висновку прийшла група китайських вчених, його також підтвердили експерти Школи медицини Маунтін-Синай в Нью-Йорку (США). Результати дослідження опубліковані в журналі PNAS.

Вчені вивчали тільки один аспект передачі вірусу. Зокрема, проаналізували, як працюють у тварин так звані рецептори ACE2, за допомогою яких SARS-CoV-2 проникає всередину клітини.

Особливу увагу дослідники приділили тваринам, які знаходяться в тісному контакті з людиною - це велика і дрібна рогата худоба, домашні вихованці, мешканці зоопарків і акваріумів.

Так, з'ясувалося, що потенційно уразливими для вірусу виявилися коні, кішки, кози, хом'яки, бики і корови, великі панди, леопарди, горили, кашалоти, дельфіни, носороги і інші.

Але примітно, що ці експерименти проводилися не на самих тваринах, а з культурами їх клітин у лабораторних умовах. Тому невідомо, як насправді вони реагують на SARS-CoV-2.

Однак дослідники з Китаю вважають: головний висновок їх роботи полягає в тому, що коло тварин, через яких в принципі можливо поширення коронавірусу набагато ширше, ніж вважалося раніше.

До цього вчені з'ясували, що природним резервуаром нового коронавірусу була популяція кажанів, а потім через проміжного господаря (найчастіше панголінів) вірус передався людині. Китайські фахівці переконані, що шляхи поширення можуть бути набагато різноманітнішими, а умови для мутацій вірусу виявилися більш сприятливими. Як відомо, деякий час назад з'ясувалося, що норки теж хворіють коронавірусом і здатні передавати його людям. Так, в Данії були знищені мільйони цих пухнастих звірят. Але не через побоювання, що через них можуть заразитися люди, загрозою вважалося поява нових більш небезпечних штамів вірусу COVID-19.

Новини

Популярні теми форуму

analytics