Close button

Здійснено прорив у перетворенні сонячної енергії в рідке паливо

Здійснено прорив у перетворенні сонячної енергії в рідке паливо

(На фото: Секретна китайська установка по отриманню рідкого метанолу з електрики з сонячних ферм), повідомляє 3Dnews.

Нестабільність виробництва електроенергії з поновлюваних джерел вимагає ефективних технологій по накопиченню запасів енергії. Вважається, що найкращим варіантом для цього стане перетворення електрики в екологічне паливо. Над цим працюють усі розвинені країни світу. Про прорив на даному напрямку повідомили китайці, що успішно завершили проект тривалістю двадцять років.

Основний телевещатель на території материкового Китаю - компанія CCTV - випустив репортаж про завершення проекту перетворення сонячної енергії в рідке паливо. За допомогою електрики з фотоелементів вдалося синтезувати рідкий продукт з вмістом метанолу на рівні 99,5%. Над цим проектом в Китаї почали працювати в 2001 році і до січня 2020 року в цілому завершили розробку і створили експериментальну установку.

Повідомляється, що в промисловому масштабі одна установка може виробляти 1500 тонн метанолу на рік, попутно переробляючи 2000 тонн CO2. Метанол виходить в процесі синтезу з оксиду вуглецю і водню на каталізаторі. Водень для цього отримують в процесі електролізу води, для чого і потрібна енергія, зокрема - від сонячного світла. Кожна тонна отриманого водню, якщо вірити джерелу, еквівалентна зберігання енергії в обсязі 33 МВт · год (наводячи ці дані, джерело говорить про водні, а не про метанолі).

Якщо Китай зможе розгорнути масове виробництво рідкого метанолу, то істотно компенсує викиди CO2, а на частку цієї країни припадає 29% викидів цього парникового газу. Використання метанолу в якості палива замість вугілля також допоможе знизити викиди частинок забруднення PM 2,5 (на 80% і більше) і оксидів азоту NOx (на 90% і більше). Чому метанол, а не водень? Китай щорічно виробляє до 80 млн тонн метанолу, який також йде в хімічну промисловість. Можливо, тому.

Новини

Популярні теми форуму

analytics