Close button

Ціни на продукти зростають: аналітик назвав причину

Ціни на продукти зростають: аналітик назвав причину

Ціни в Україні стрімко зросли на 7,5%, якщо порівнювати з показниками за лютий 2020 року, більше за все подорожчали продукти харчування, повідомляє Апостроф.

За даними Держслужби статистики, інфляція в 2020 році склала 5%, але вже в поточному році ціни встигли вирости ще на 2,3%. Якщо темпи збережуться, то до грудня 2021 року інфляція досягне показника в 10%.

Фінансовий аналітик Сергій Фурса пов'язує різкий стрибок цін з політикою США, які "надрукували" багато грошей і та влили їх в економіку на тлі пандемії і кризи.

"Спостерігається зростання цін на сировинних ринках у всьому світі. Дорожчає все - руда, метали, пшениця. Розганяється продуктова інфляція, і зараз це проблема для багатьох країн - Туреччини, Бразилії, Росії, всі ринки від цього страждають. Тобто це - не чисто українська історія", - пояснив експерт у коментарі журналістам.

Аналітик Сергій Родлер стверджує, що зростання цін могли прискорити поганий урожай, стрибок розцінок на нафту і збільшення мінімальної зарплати.

"Причин насправді багато: від поганого врожаю і зростання цін на нафту, до збільшення мінімальної зарплати і розміру комунальних платежів. Крім того, варто пам'ятати про те, що в минулому році досягти відносно низької інфляції вдалося за рахунок зниження споживчої активності (через пандемію коронавірусу - ред), що призвело до зменшення обсягу імпорту", - додав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics