Close button

Розкрито секрет роботи таємничого Антикітерського Механізму

Розкрито секрет роботи таємничого Антикітерського Механізму

Дослідницька група UCL Antikythera, яка сформована на базі Університетського коледжу Лондона, зуміла реконструювати відсутні частини знаменитого антикітерського механізму і розібратися в його суті. На їхню думку, це був аналоговий комп'ютер, що моделює роботу космічних об'єктів Сонячної системи для прогнозування астрономічних подій з метою планування різних заходів. Найпарадоксальніше те, що він відображав інформацію, для збору якої були потрібні тисячі років, і якої вчені Стародавньої Греції ніяк не могли мати у своєму розпорядженні, пише Александр Мартыненко, Техкульт.

Назва антикітерський механізм недарма пишеться з великої літери, він вважається одночасно і найбільшою інженерної загадкою минулого, і вагомим стимулом для розвитку науки сьогодні. Зокрема, спеціально для розкриття секретів цього пристрою були розроблені деякі методи 3D-рентгенівського сканування і томографії за допомогою гамма-променів. Бронзовий скринька пролежав на морському дні більше 2000 років, збереглося менше 30% деталей, розкрити його неможливо. Але вчені зуміли не тільки заглянути всередину Механізму, але навіть прочитати вигравірувані на ньому написи, що і стало ключем до розгадки його секретів.

Спочатку це був об'ємний плоский ящик з подобою заводного колеса на боці і двома циферблатами-панелями. На задній демонструвалися фази Місяця і пов'язані з нею події, на передній відображалася інформація про п'ять найближчих до Землі планетах - Меркурії, Венері, Марсі, Юпітері і Сатурні. Усередині ящика, ймовірно, знаходилося до 30 різних шестерень, але збереглася - і то частково - тільки одна, з 63 зубцями. Цікаво, що кривошип і диференціальну передачу в Європі винайдуть тільки через 1300 років після передбачуваної дати виготовлення антикітерський механізм.

Тільки в 2005-му вперше вдалося прочитати написи всередині пристрою, з яких найбільшу увагу привернули числа 462 і 442. Це космічні цикли для Венери і Сатурна, які ідеально моделюються за допомогою тієї самої шестерні з 63 зубцями. Але з одним застереженням - якщо дивитися на планети так, як це робили стародавні греки, які вважали, що Сонце і інші космічні об'єкти обертаються навколо Землі. Поки що це найбільш правдоподібна версія, яка і пояснює неточності в моделюванні роботи антикітерський механізм.

Іншим важливим підмогою в розгадки секретів артефакту став особливий математичний метод, який описав давньогрецький філософ Парменід. Він дозволяє без багаторічних спостережень, тільки за рахунок формул, розрахувати параметри руху космічних тіл з прийнятною точністю. Оскільки мова йде про постійно оновлюється інформації, та ще й схильною до циклічності, то древнім інженерам вдалося представити її у вигляді руху набору шестерень. Антикітерський механізм ні комп'ютером (програмованим пристроєм), він більше нагадував базу даних з можливістю введення запитів про те, яка ситуація буде складатися на небосхилі в різні моменти часу.

Відсутність лицьових панелей все ще створює масу складнощів, тому що вчені можуть тільки припускати, що саме і в якому вигляді показував цей прилад. Також під великим питанням залишається і саме його призначення, тому що антикітерський механізм, мабуть, не містив унікальної інформації, яка може знадобитися тут і зараз. Всі ці відомості можна було почерпнути з сувоїв або від вчених у великих містах, без поспіху. Так кому і для чого міг знадобитися такий унікальний механізм?

Новини

Популярні теми форуму

analytics