Close button

Болгарія надсилає 70 російських дипломатів за зв'язки зі спецслужбами РФ

Болгарія надсилає 70 російських дипломатів за зв'язки зі спецслужбами РФ

Болгарія висилає 70 російських дипломатів, зокрема, через їхній зв'язок з російськими спецслужбами, повідомляє Ділова столиця.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Болгарії.

28 червня заступниця міністра закордонних справ Болгарії Ірена Димитрова викликала пані-посла РФ у Болгарії Елеонору Митрофанову та повідомила їй про скорочення російських представництв у країні "до меж, що не перевищують кількість представництв Болгарії в РФ".

Так, росіяни можуть залишити до 23 дипломатичних і 25 адміністративно-технічних співробітників. Митрофановій вручили імена 70 співробітників представництв РФ, які мають покинути Болгарію до опівночі 3 липня 2022 року.

У вербальній ноті послу РФ також заявили, що болгарська сторона очікує, що Росія тимчасово закриє своє генеральне консульство у місті Русе, а Болгарія тимчасово закриє консульство в Єкатеринбурзі.

У МЗС Болгарії зазначили, що мають дві підстави для свого рішення. По-перше, йдеться взаємність у межах Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

"З огляду на нинішній стан двосторонніх відносин, штат іноземних представництв має підтримуватися в розумних і нормальних межах", — зазначили у МЗС.

По-друге, рішення ухвалили через "несумісну з Віденською конвенцією" діяльність російських посадовців. Їх діяльність кваліфікували як загрозу національній безпеці країні.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков, який нещодавно оголосив про свою відставку, розповів, що Росія використовувала дипломатичну службу як прикриття, а самі дипломати були тісно пов'язані з російськими спецслужбами та працювали проти інтересів Болгарії.

Кремлівські ЗМІ вже анонсували, що незабаром Москва відповість Болгарії на висилку своїх дипломатів.

На початку червня парламент Болгарії відмовив у наданні військової допомоги на запит посла України Віталія Москаленка.

Новини

Популярні теми форуму

analytics