Close button

Бізнес відновив позитивні очікування після негативу – Нацбанк

Бізнес відновив позитивні очікування після негативу – Нацбанк
Фото: Pixabay

У березні 2024 року український бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після п’яти місяців поспіль негативних очікувань. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс з 47,5 до 52,0 пунктів, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів). Про це свідчать дані опитування НБУ, пише Олександр Білоус, РБК-Україна.

"Поліпшенню настроїв респондентів усіх секторів сприяли нарощення морських і залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності", - зазначили в НБУ.

Водночас стримуючими чинниками залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону, додали в центробанку.

За даними опитування, оцінки щодо зайнятості дещо поліпшилися, але залишилися неоднорідними. Якщо керівники підприємств будівництва та торгівлі були налаштовані на незначне збільшення чисельності працівників, то респонденти промисловості та сфери послуг продовжували очікувати скорочення персоналу.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 по 21 березня 2024 року. В опитуванні взяло участь 456 підприємств. Результати опитувань відображають лише думку респондентів - керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України. Нейтральним значенням ІОДА є 50 пунктів.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) прогнозує зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2024 році на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні.

Проте темпи економічного зростання будуть нижчими, ніж у 2023 році (5,7%), у зв’язку з очікуваним зменшенням врожаїв та посиленням диспропорцій на ринку праці в умовах війни.

Новини

Популярні теми форуму

analytics