Close button

Названа ідеальна температура в кімнаті для сну

Названа ідеальна температура в кімнаті для сну

Близько 30% населення Землі страждають від безсоння. Однією з причин може бути неправильна температура повітря в кімнаті. Розбираємося, як вона впливає на сон і які показники термометра можна вважати ідеальними, повідомляє Лайфхакер .

Яка температура підходить для дорослих і дітей старше двох років

Оптимальний показник, на думку лікарів, перебуває в інтервалі між 16 і 19 ° C. Це пов'язано з температурою людського тіла. Протягом доби вона змінюється відповідно до циркадних ритмів. Якщо режим у вас не порушений, то ввечері, коли ви вже відчуваєте сонливість і готуєтеся до сну, температура тіла починає потроху знижуватися за рахунок розширення судин. І буде продовжувати падати всю ніч, досягнувши нижньої точки приблизно о 5 ранку.

Дослідження показують, що занадто холодне або гаряче повітря в приміщенні перешкоджає природним фізіологічним процесам: тіло не віддає тепло, температура не опускається. І в результаті страждає якість сну: він стає неспокійним, поверхневим, коротшає глибока фаза.

Яка температура підходить для дітей до двох років

Система терморегуляції у дітей у цьому віці працює не так добре, як у дорослих. До того ж немовлят не можна вкривати занадто важкими і теплими ковдрами: вони можуть закрити дихальні шляхи дитини і той задихнеться. Тому температура в кімнаті може бути на 1-2 ° C вище, ніж у дорослих. Але в ідеалі все одно не повинна перевищувати 20 ° C.

Для маленьких дітей важлива не тільки температура повітря, а й одяг. Він не повинен бути занадто теплим: перегрів підвищує ризик раптової дитячої смерті. Досить бавовняної піжами і спального конверта без рукавів і з натуральної дихаючої тканини.

Щоб переконатися, що малюкові не жарко, помацайте його в області шиї і живота. Якщо шкіра гаряча і волога, зніміть з дитини один шар одягу.

Як підтримувати оптимальну температуру

  • Не допускайте, щоб приміщення перегрівалося протягом дня. Налаштуйте температуру батареї у холодну пору року, а в спекотну закривайте штори або жалюзі.
  • За пару годин до сну відкрийте вікна і провітріть приміщення або увімкніть кондиціонер, якщо він є.
  • Вибирайте постільну білизну і одяг для сну з натуральних дихаючих тканин.
  • Уникайте важких і дуже теплих ковдр. Віддавайте перевагу більш легким варіантам. Влітку можна і зовсім обійтися простирадлом.

Бонус: поради для комфортного сну

  • Відмовтеся від кофеїновмісних напоїв (кава, зелений і чорний чай, енергетики) після обіду, особливо ввечері.
  • Слідкуйте за тим, щоб у спальні було темно. Вимикайте всі прилади, що світяться, використовуйте щільні штори і маски для сну. Світло, що проникає у кімнату вночі, заважає виробленню гормону мелатоніну, що веде до порушень сну.
  • Забезпечте тишу. Вимкніть гаджети, які можуть задзижчати і розбудити вас. При необхідності скористайтеся берушами.
  • Придумайте свій ритуал підготовки до сну. Він може включати теплу ванну, медитацію, стакан молока з медом, відмова від гаджетів або перемикання екранів у нічний режим.

Новини

Популярні теми форуму

analytics