Close button

Ріелтори в законі: оренду нерухомості ускладнюють

Ріелтори в законі: оренду нерухомості ускладнюють

Влада хоче зобов 'язати проводити всі договори про оренду нерухомості через ріелторів, повідомляє РБК-Украина.

В Україні хочуть запровадити новий закон про оренду нерухомості, який зобов 'яже орендодавців і винаймачів підписувати договори виключно через Ріелтерські агентства. Згідно з текстом зареєстрованого законопроекту, влада хоче зобов 'язати користуватися послугами ріелторів і для продажу нерухомого майна. Самі ріелтори при цьому будуть зобов 'язані проходити іспити для кваліфікації, що вже пропонувалося раніше.

На офіційному сайті Верховної Ради повідомляється, що новий проект Закону відправлений на розгляд у профільний комітет.

Для контролю виконання норми про купівлі / оренді житла тільки через посередника, у Раді пропонують створити новий сервіс - єдину інформаційну базу, яка буде відкритою і доступною в онлайні. Планується, що ріелтори будуть вносити в неї інформацію за договорами, кожному з яких присвоять унікальний номер. Незареєстровані в базі договори будуть вважатися незаконними.

Рекламу продажу або надання нерухомості в оренду теж пропонують дозволяти тільки через ріелторів. Механізм такий: продавець або орендодавець повинен буде включати в рекламу номер паспорта об 'єкта, який йому видасть ріелтор. Реклама без номера загрожує штрафом у 47,2 тис. гривень.

Що стосується іспитів для ріелторів, то контролювати його проходження збираються через іще один електронний сервіс - реєстр рієлтерської діяльності. Сам іспит буде проводити комісія "Національної Федерації фахівців у сфері рієлтерської діяльності". Вона ж повинна займатися реєстром.

Якщо закон буде прийнято, робота без проходження екзамену обійдеться ріелторам в 8,5-17 тис. гривень штрафу з компенсацією прибутку. А якщо порушник знову попадеться, заплатити потрібно буде вже 17-34 тис. гривень штрафу з конфіскацією.

Автори законопроекту вважають, що їх пропозиції дозволять детінізувати ринок нерухомості.

Новини

Популярні теми форуму

analytics