Close button

Популярні курорти готові відкритися: зміни

Популярні курорти готові відкритися: зміни

Вже завтра, 1 липня, з України на відпочинок до Туреччини, Єгипту та Чорногорію відправляться перші туристи, повідомляє Вести.

А на днях з шампанським і співом відправили чартер в Албанію. Тільки ці країни поки готові прийняти українців на відпочинок, та й то з певними умовами та обмеженнями. Країни ЄС Україні зелене світло ще не дають. Виняток - Греція, але туди з 1 липня пустять тільки після тижневого карантину.

Чи світить нам відпочинок за кордоном цього року

Албанія: ніякої самодіяльності

Засиділися на карантині українці вже активно замовляють тури на липень. У всякому разі, в цьому переконують "Вести" в туристичних компаніях. Як розповіли у турагенції "за ­ їхали з нами", з 1 по 5 липня вже всі путівки викуплені.

"Тури розкуповують дуже активно, особливою популярністю користується Туреччина, тому що там самі прості правила, і ця країна в" зеленій зоні " (невисока захворюваність коронавірусом. - Авт.). До Єгипту теж купують, хоча ця країна днями потрапила в "червону зону", як і Україна. Але поки від прийому туристів не відмовляються там. З 1 липня полетять перші рейси в Чорногорію, в Албанію туристи вже відлетіли в ці вихідні. В обох країнах спрощена процедура, але немає звичного і улюбленого українцям all inclusive. Через те, що там треба витрачатися на обіди й вечері, це не найпопулярніші курорти, але зараз і на них є попит ", - розповідає оператор турагентства Владислава дешин.

Албанія стала однією з перших країн, яка оголосила про готовність приймати туристів з-за кордону. Вона поки входить в країну "зеленої зони", а це значить, що після повернення звідти самоізоляція / обсервация не потрібні. Албанія готова приймати туристів без тестування на covid 19 і без проходження 14-денної карантину. Головна умова - медична страховка, яка повинна покривати і лікування коронавірусу, підкреслюють в офісі тур ­ оператора Join UP!

Крім того, потрапити на курорти Албанії, подорожуючи самостійно, не вийде. Чинний у країні протокол безпеки передбачає можливість в 'їзду відпочиваючих тільки чартерними рейсами по туристичному пакету. Таким чином приймаюча сторона зможе контролювати ситуацію у разі зараження когось із туристів. До слова, з 12 червня в країні вже відпочивають туристи з Білорусі та жодного випадку захворювання, на щастя, не було.

Готелі на курортах Албанії дозволено заповнювати на 100%. Але після прибуття всім туристам вимірюють температуру, в кімнатах після чекаута проводиться додаткова чотиригодинна дезінфекція, а в загальних зонах відпочинку розміщені санітайзер.

Набагато більше обмежень за територією готелю. Максимальна заповненість транспорту - 80%. У ньому необхідно перебувати в масці (до речі, кондиціонер у Албанії є не скрізь), в ресторанах не може бути жодних галасливих компаній (максимум чотири особи за столиком), а їжджу з шведського столу взяти самостійно не вийде - її подають офіціанти. Зате немає жодних обмежень щодо екскурсіям.

Вартість туру на 7 ночей коливається від 9-12 тис. грн з людини, включаючи сніданок. Все інше - за додаткову плату.

Туреччина стала дорожче, але прийме всіх

1 липня туристи почнуть відпочивати на улюблених турецьких курортах. Країна готова приймати гостей з України без тестування та проходження самоізоляції / обсервації. А так як Туреччина входить в "зелену зону", то й після повернення українцям не треба йти на самоізоляцію.

В аеропорту прибуття туристам буде вимірюватися температура. Якщо виявлять підвищену, необхідно буде там ж здати безкоштовний тест на covid 19. Якщо хвороба підтвердиться, лікування покриє поліс медичного страхування, але трансфер і квиток додому туристу треба буде сплатити за свій рахунок. Ще одним обов ’ язковим заходом стане заповнення інформаційної анкети під час проходження паспортного контролю Анкету додадуть до пакету документів, який надає туроператор, пояснюють у Join UP!

Обмеження по завантаженості готелів у Туреччині зняті. Обов 'язковими залишаються хіба що регулярна дезінфекція, контроль здоров ’ я персоналу і дотримання дистанції. Працювати буде навіть анімація, але з дотриманням дистанції. В басейнах збільшать вміст хлору, а ось під час трансферів обов 'язково перебування в масці.

Ресторани і кафе в Туреччині відновили роботу ще з 1 червня. В приміщеннях відвідувачі повинні перебувати в масках і дотримуватися дистанції. Страви на шведському столі відгороджені захисними екранами і будуть подаватися тільки офіціантами.

Втім, вартість туру на 7 днів цього року вища, ніж раніше. Палаючий на двох в чотиризірковий готель в Кемері продається за 15 500 16 000 грн. Звичайний ж стартує від 18-20 тис. грн. В турфірмах визнають: Туреччина подорожчала в середньому на 15-20%, але з іншого боку, поки це найоптимальніший варіант для закордонної відпочинку, оскільки туди можна вирушати без будь-яких аналізів і обмежень.

"Приміром, візьмемо Чорногорію. Сьогодні туди поїхати можна, але за номер в готелі доведеться заплатити в районі 18-20 тис. грн без харчування. В кращому випадку, буде сніданок. Та ще й за новими правилами, потрібно не більше ніж за 72 години до вильоту здати ПЛР - тест в Україні. А це додаткові витрати ", - розповідає Владислава дешин.

Більше того, як уточнює голова компанії "поїхали з нами" Олег Кулик, Чорногорія вимагає ПЛР - тести певного зразка - зроблені в сертифікованих лабораторіях з перекладом на англійську. А це близько 1800 грн.

До Єгипту можна, але потім самоізоляція

Любителі відпочинку на африканському континенті можуть придбати тур в Єгипет, який залишився за старою ціною - від 13 тис. грн на двох за 7 ночей. Але ситуація там змінюється щодня. Ще 15 червня Єгипет входив до країни "зеленої зони", а вже сьогодні він в "Червоної".

Якщо до цього влада Єгипту мали намір приймати гостей без самоізоляції / обсервації, а тільки з негативним результатом ПЛР тесту, зробленим не пізніше ніж за 72 години до вильоту, то тепер невідомо, що вживатимуть єгиптяни. Очевидно одне: після повернення з Єгипту туристам, який вирушив туди 1 липня, доведеться вже в Україні сидіти на самоізоляції. Або ж здати ПЛР - тест. Про такої опції днями повідомив міністр охорони здоров 'я Максим Степанов.

В Хургаді і Шарм-еш-Шейху роботу відновлюють тільки ті готелі, які отримали Hygiene Safe Certificate. Він підтверджує дотримання готелем оновлених протоколів без ­ небезпеки. В якості бонусу для туристів з України, які прибудуть чартерами, уряд Єгипту скасувало плату за туристичні візи до 31 жовтня. Але для в ’ їзду в країну обов 'язково треба мати медстраховку.

Єгипетські готелі дозволено заповнювати на 50% від їх місткості. Кожну годину на територіях загального користування буде проходити санобробки і дезінфекція. Крім того, в готелях обладнали резервні кімнати для тих, що заразилися, де вони зможуть побути на самоізоляції до вильоту. Гостям будуть видаватися засоби індивідуального захисту (медичні маски, Рукавички), при заселенні виміряють температуру, а багаж продезінфікують.

Система обслуговування all inclusive продовжує діяти, але їжу будуть подавати тільки офіціанти. Анімацію дуже сильно скоротять, дабы дотримуватися соціальну дистанцію, спа-процедури заборонені, а екскурсії проводитимуть невеликими групами. Правда, до Каїра і Ізраїль вони поки не плануються.

Як розповіли "Вістям" у турагенції Join UP!, ситуація з поїздками змінюється щодня, а тому найкраще користуватися палаючими турами, а не бронювати заздалегідь поїздки.

"Єгипет постійно щось змінює в правилах - треба стежити. Туреччина поки стабільна, але теж потрібно постійно відслідковувати: не поміняється чи там обстановка. З 15 липня збиралися брати туристів з України Греція, Туніс і ОАЕ. Чекаємо, запуститься чи авіасполучення. А заявки на поїздки є, люди цікавляться. Але Україна поки в "Червоній зоні" і нам не все Ради ", - розповідає співробітник турагентства Галина Сиротюк.

Під загрозою 120 млн робочих місць

У Всесвітній туристичній організації ООН з 'ясували, що у січні-квітні світової туризм зазнав втрат у розмірі $195 млрд, так як поїздки скоротилися на 44%. До кінця року втрати можуть скласти від $910 млрд до $1,2 трлн, а кількість поїздок може зменшитися на 850 млн - 1еги, 1 млрд. За підсумками 2020 року світовий туристичний сектор може скоротитися від 58% до 78%. Під загрозою перебувають 100-120 млн робочих місць.

Новини

Популярні теми форуму

analytics