Close button

Регулятор схвалив підвищення тарифу "Укренерго"

Регулятор схвалив підвищення тарифу "Укренерго"

На засіданні в п 'ятницю Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) схвалила проект постанови про підвищення тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії не в 3,8 рази, як планувалося раніше, а в 2 рази - до 327,9 грн / МВТ-год, повідомляє OilPoint​.

Відповідне рішення комісія прийняла на своєму засіданні в п 'ятницю.

За словами голови Регулятора Валерія Тарасюка, головною передумовою для перерахунку тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії, підвищення якого раніше планувалося до 596,5 грн / МВТ-год, стало пропозицію "Укренерго" погасити борги перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел за рахунок залучення кредитних коштів міжнародних фінансових організацій.

Згідно з пояснювальною запискою до відповідного проекту, "Укренерго" пропонує залучити, кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 128 млн євро або 3,8 млрд грн, а також кошти Європейського інвестиційного банку в сумі 92 млн євро, або 2,8 млрд грн.

Крім того, "Укренерго" у своєму листі звернуло увагу на те, що на погашення боргів перед зеленої генерацією будуть спрямовані кошти, отримані компанією від продажу міждержавних зв 'язків у розмірі 1,4 мільярда гривень, що стане можливим після ухвалення у Верховній Раді відповідного законопроекту.

Також погашення боргів планується за рахунок введення акцизу на електроенергію для виробників ресурсу з ВДЕ на рівні мінімум 3,2%, що принесе понад 1,5 млрд грн на рік.

Тарасюк зазначив, що проект постанови НКРЕКУ буде оприлюднено на офіційному сайті регулятора для обговорення та внесення пропозицій. До розгляду цього питання комісія повернеться 11 липня.

Раніше, В. О. міністра енергетики Ольга buslavets заявляла, що переглядати тариф НЕК "Укренерго" необхідно після реалізації всіх інших заходів щодо виходу енергоринку з кризи.

Як повідомлялося раніше, НКРЕКП на своєму засідання 17 червня схвалила меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики. При цьому комісія висловила застереження, що механізм погашення заборгованості перед ВДЕ через підвищення тарифу НЕК "Укренерго" може привести до його зростанню більш ніж у три рази - мінімум до 523 грн / МВТ-год.

Читайте також:

Новини

Популярні теми форуму

analytics