Close button

Вибух на Позняках: кварти є, але не всі Раді

Вибух на Позняках: кварти є, але не всі Раді

Минулого тижня президент Зеленський вручив ключі від квартир постраждалим від вибуху газу в будинку на Позняках. Журналісти вирішили подивитися, що це за квартири, і потрапили на зустріч представників забудовника з майбутніми мешканцями, повідомляє Буквы.

В четвер, після 4-денного мовчання Володимир Зеленський зустрівся із жителями будинку на Крушельницької, де вибухнув газ, і повідомив, що їх проблема вирішена і він знайшов їм квартири.

"Президент України Володимир Зеленський вирішив проблему забезпечення житлом постраждалих мешканців багатоквартирного будинку в Києві, де 21 червня стався вибух. Глава держави вручив постраждалим сертифікати на перші 12 квартир ", - саме так написала про цю зустріч прес-служба президента.

Президент зазначив, що спочатку квартири подадуть тим, хто втратив рідних, а потім вирішать проблему усіх постраждалих, і їм знайдуть 40 квартир.

"Чим можемо ми і допомагаємо. Всі 40 квартир ми видамо протягом найближчих днів. Зараз перші 12 квартир ми хочемо вам віддати. Перш за все сім 'ям з дітьми. І окремо віддали квартири Анастасії, яка втратила всю сім 'ю і Анатолію, яка втратила батька ", - зазначив Зеленський.

Питання ремонту квартир він поклав на плечі Київського мера, який також прийшов на цю зустріч.

Втім, перш ніж говорити про ремонт, було б непогано дізнатися, а звідки квартири. Екс-міністр Павло Розенко у своєму пості виклав фото, на якому Зеленський вручає пакет з логотипом ksm Group. Ця компанія вказана у якості генерального підрядника ЖК "Кришталеві джерела" на сайті - зібранні нерухомості ЛУН.

106129312_777566503001587_71455794875445

Також в пості на сторінці "команди Зеленського", на одному з прикріплених фото зображена жінка, що тримає в руках один з брендованих пакетів ksm Group, які вручав Зеленський - на тильній стороні якого зазначено ЖК "Кришталеві джерела".

А на форумі нерухомості з 'явився коментар про передачу квартир в цьому ЖК.

Про те, що мова йде про ЖК "Кришталеві джерела" "буквах" повідомили джерела видання, і ми вирушили подивитися на житловий комплекс з причин, про які напишемо трохи нижче.

Комплекс розташований в Голосіївському районі, між khotovskim лісом і парком Феофанія. До метро виставковий центр і Теремки близько 10 хвилин ходу. В житловому комплексі dolzhnypostroit 38 будинків. Площа квартир від 48 до 96 квадратів. Поруч не тільки ліс, але і розвинена інфраструктура району.

20200630073421_IMGS3293-01-600x400.jpg

Начебто все красиво.

У вівторок представники компанії ksm Group Юрій та Ірина показали їх квартири 4-м сім 'ям. Як зауважив сам Юрій, в тому числі, щоб зняти питання медіа і різні найнеприємніші чутки.

Перше ж питання від журналістів: як люди отримають квартири у власність - шляхом дарування чи інакше.

"Люди отримають квартири у власність згідно з чинним законодавством, безкоштовно. У нас є цілий відділ, який займається цим оформленням. Це не миттєво, але в результаті люди отримають з реєстру витяг про право власності на нерухоме майно ", - запевняє Юрій.

20200630071553_IMGS3287-01-600x400.jpg

Як розраховували кількість кімнат і метраж?

В офісі президента компанії оголосили необхідний метраж, який слід надати. У підсумку компанія надає 12 квартир.

"Ми надаємо на 120 квадратних метрів більше, ніж просив офіс президента", - каже Юрій.

Коли будуть введені в експлуатацію квартири і коли там зроблять ремонт?

20200630071638_IMGS3289-01-600x400.jpg

Юрій запевняє, що всі будинки, де видані квартири, вже введені в експлуатацію, а питання ремонту - це вже не їхня компетенція. Але ремонт можна робити вже завтрашнього дня.

Одна з майбутніх власниць квартири запитує про те, що прочитала на форумах - керуюча компанія погано ставиться до жителях, є питання про обгрунтованість оплати житла, паркування та інші неприємні моменти.

Юрій відповідає, що комплекс живе за міськими тарифами, а відповідно питання не до них, а до міста.

- Чи всі постраждалі отримають квартири?

- Ks Group надали квартири в тому обсязі, в якому можуть надати. Мова йде лише про 12 квартирах. Решта 28 квартир будуть шукати у інших забудовників.

- Платило чи держава за квартири?

- Ні, це акт доброї волі компанії.

Пояснимо, звідки ці питання про форму передачі житла: ані "ключі", ні "сертифікати", котрі вручені Зеленським, не можуть бути правовстановлюючими документами на нерухоме майно.

20200630074206_IMGS3326-01-600x400.jpg

Якщо мова про недобудові, то можливо це одна з форм пайової участі в будівництві та роздані у ВР листівки "сертифікати" були б Ерзац договорами пайової участі. Інша схема - переуступка прав на об 'єкт незавершеного будівництва - початковий пайовик передає свої права третій особі.

Якщо будинок здано в експлуатацію, тут є два варіанти - забудовник самостійно (найчастіше через нотаріуса, з яким співпрацює) проведе реєстрацію права власності, від майбутніх власників будуть потрібні паспорт, код, і заява про реєстрацію або довіреність, щоб заяву від них подало уповноважена особа.

Якщо забудовник просто передає акти прийому-передачі за договорами пайової участі у будівництві, тоді майбутній власник має звернутися до нотаріуса або державного реєстратора (через ЦНАП) с:

  1. паспортом,
  2. кодом,
  3. технічним паспортом на квартиру (його роблять окремо в БТІ), актом прийому-передачі,
  4. договором купівлі-продажу майнових прав (умовно - видані сертифікати), квитанції про сплату адмін. збору (зараз десь +/ - 200 грн).

В будь-якому випадку вони отримають витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно - це і є правовстановлюючий документ на нерухоме майно пока.

Що дивує, що представник компанії не може чітко сказати, чи буде це договір купівлі-продажу або дарування.

Представники ksm Group повинні були показати чотири квартири - дві звичайні і дві "бізнес-класу" для тих, хто втратив родичів. Хоча і в першому, і в другому випадку - це двокімнатні квартири.

Одним з перших на оглядини пришел парень Толя, у якого загинув батько.

Реакцію хлопця на квартиру краще дивитися на відео І це не емоції щастя. Він заходить зі своїм невеликим пакетом з фоторамкою в квартиру, йде на кухню і потім бачить газову трубу. На мить він кам'яніє і пильно дивиться на неї.

- Я не думав, що у мене такий сильний страх газу, - говорить він журналістам.

Він тут же перепитує Юрія, чи всі квартири з газом. Той відповідає, що так, і надалі намагається заспокоїти, Говорячи про сертифікацію і безпеки. Втім, хлопця явно це все не радує.

Вийшовши на вулицю, Толя говорить Буквам, що комплекс на відшибі і підійшов би старим бабусям і молодим сім 'ям. Йому ж хотілося б бути ближче до центру.

"Квартира наче квартира, хоч і більше. Але хотілося б, щоб була електрика, страх газу буде вже на все життя ", - каже хлопець.

За фактом, у понеділок забудовник показав тільки 2 квартири, решту обіцяє показати протягом тижня.

20200630074111_IMGS3310-01-600x400.jpg

У дворі постраждалі запитали у депутата від "Слуги" Лесі забур, слід їм чекати компенсації від "Київгазу".

Нардеп намагалася говорити обережно і не давати зайвих обіцянок, але сказала, що компанія крайней мере активно включилася в розслідування ситуації.

Забур також пообіцяла повідомити протягом тижня про те, хто надасть інші квартири.

Сказати, що люди пішли щасливими - важко. І тут справа не тільки в їх сімейну трагедію.

ЖК "Кришталеві джерела": об 'єкт досить проблемний, причому його проблеми не так класичні (відведення земельної ділянки, вихід за межі затвердженого проекту, порушення в ході будівництва), як полягають у самих забудовників та керуючої компанії.

На цю тему було ряд публікацій в 2016 2018, 2019 роках, також є чимало обговорень на профільних форумах.

Основні претензії - нав 'язування послуг керуючої компанії, примусове надання довіреностей на створення ОСББ забудовником, завищені тарифи на комунальні послуги та послуги з управління прибудинкової території, затягування здачі черг будівництва, затягування передачі права власності на вже здані будинки.

20200630073631_IMGS3301-01-600x400.jpg

Також є скарги на примус з боку забудовника переукласти договори пайової участі, замінивши вибрані квартири на інші, за вибором забудовника.

Були випадки "відкріплення" пайовиків, тобто одностороннього розірвання договорів з боку забудовника і перепродажу вже оплачених квартир третім особам.

Є по ЖК та судові провадження:

  • справу за позовом яка обслуговує компанії про стягнення заборгованості за охорону прибудинкової території (на високі тарифи багато скарг на форумах);
  • постанову на виїмку документів у кримінальній справі за статтею 356 КК України (самоправство) у ОСББ, створених в низці будинків ЖК (судячи з тексту, жителі організували загальні збори і проголосували за зміну керівництва ОСББ, після чого заяву кинули представники обслуговуючих компаній)
  • справу про відшкодування збитків підряднику організатором протесту проти забудовника (підрядник і забудовник, ймовірно, пов 'язані особи), лонгплей з 2016 тільки перша інстанція;
  • справу про вищезгаданий "відкріплення" квартири від пайовика і перепродаж її третій особі, рішення щодо аналогічної справи (рішення немає, лонгплей з перетасуванням суддів з 2016 року);
  • постанову про примус внесення до ЄРДР за шахрайство (після введення в експлуатацію будинку не передавали квартиру);
  • постанову про виїмку документів у справі про несплату податків.

Отже, ЖК "Кришталеві джерела" є тим ще клубком проблем, але вони не настільки великі, щоб за них платити 12-ма квартирами. Тому питання, про що домовилися з ними представники офісу президента, поки що залишається відкритим. Як і те, де знайдуть ще 28 квартир, щоб підтримати позитивний образ президента Зеленського.

Новини

Популярні теми форуму

analytics