Close button

Північну Америку скріплюють торговою угодою

Північну Америку скріплюють торговою угодою

Оновлений торговий пакт між США, Канадою і Мексикою, який набув чинності в середу, повинен був створити свого роду фортеця в Північній Америці, підвищивши конкурентоспроможність регіону, але вже тріщить по швах, повідомляє Reuters.

У міру набуття чинності умов угоди, адміністрація Трампа загрожує Канаді новими тарифами на алюміній. Також існує стурбованість з приводу найважливіших реформ трудового права в якості заміни 26-річного Північноамериканської угоди про вільну торгівлю. Аналітики зазначають, що ризик виникнення спорів між трьома торговими партнерами зростає.

Угода між США, Мексикою і Канадою включає в себе більш суворі правила для автомобілів у Північній Америці, нові заходи захисту інтелектуальної власності, заборони на маніпулювання валютою і нові правила в області цифрової торгівлі, які не існували під час запуску NAFTA (північноамериканська угода про вільну торгівлю) у 1994 році. Дональд Трамп розкритикував цю угоду як "найгіршу торговельну угоду з коли-небудь ув 'язнених".

Питання, пов 'язані з USMC (нове Північноамериканську угоду про вільну торгівлю, NAFTA 2,0), включають в себе сотні юридичних проблем, пов' язаних з новим трудовим законодавством Мексики. За нього виступав президент Мексики, щоб гарантувати працівникам вільне створення організацій і профспілок, що надають повні права на ведення колективних переговорів.

Торговий представник США заявив, що "рано і неодноразово" буде подавати позовні заяви для забезпечення дотримання положень USMC. Він посилається на те, що Мексика не схвалила Біотехнологічні продукти США.

Це може призвести до підвищення тарифів на товари, що порушують закон. Такі, як продукція окремих фабрик, на яких виявляються порушення трудового законодавства.

Тарифи США на імпортовану сталь і алюміній, в тому числі з Канади та Мексики, були основним подразником на переговорах USMC. В минулому році було досягнуто угоду про винятки. Але тепер торговельне представництво США розглядає запит виробників про відновлення 10% мита на канадський алюміній для боротьби з "зростанням" імпорту через північний кордон.

Прем 'єр-міністр Канади заявив, що це завдасть шкоди обом країнам і підвищить вартість матеріалів для американських виробників.

Ще одним джерелом суперечок може бути енергетичний сектор. Основне нафтогазове лобі США вже скаржилося, що недавні дії Мексики на користь державної нафтової компанії Pemex порушують захист для приватних інвесторів, перенесену з НАФТА.

Канада також скаржилася на нові мексиканські правила, формально загрозливі інвестицій у відновлювані джерела енергії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics