Close button

Німеччина запровадила кримінальне покарання за підглядання

Німеччина запровадила кримінальне покарання за підглядання

В ніч на п 'ятницю, 3 липня, бундестаг визнав apskerting, тобто фото - і відеозйомку під спідницею, кримінальним злочином. Покарання за нього - штраф або до двох років позбавлення волі, повідомляє DW.

Apskerting (англ. Upskirting - "задирание спідниці") - так позначають "підглядання під спідницю" у громадських місцях. Жінки (а найчастіше саме вони стають його жертвами) можуть не помітити, що хтось підніс смартфон і клацнув. А якщо помітять, то кричати і кликати на допомогу теж не має особливого сенсу. По-перше, незнайомець може швидко сховатися в натовпі, а По-друге, далеко не у всіх країнах такий вид сексуального домагання кримінально караний.

Досі в Німеччині не було Закону, який забороняв би apskerting і переслідував би таких людей. Правопорушником був лише той, хто поширював такі знімки або відеозаписи. Дві дівчини з Південнонімецького міста людвігсбурга, одна з яких двічі опинялася жертвою цього виду домагання, вирішили активно боротися з цією проблемою і зараз домоглися успіху - бундестаг увів кримінальне покарання за фотозйомку під спідницею.

Петиція проти apskertinga

"Найогидніше, що ти можеш цього не помітити, особливо, якщо зйомка відбулася в громадських місцях, будь то на ескалаторі в супермаркеті, в метро або на концерті. Ти не знаєш, що сталося з цими фотографіями, - чи з 'являться вони на порносайтах і форумах в Інтернеті, або хтось просто задовольнить свою похіть, роздивляючись їх ", - зазначає в інтерв' ю DW Ханна Зайдель.

Перший раз вона зіткнулася з цією проблемою в 13 років під час шкільної поїздки на природу. Тоді вчитель з іншої школи таємно фотографував дівчаток під спідницями. Потім до 16 років на музичному фестивалі хлопець, якого Ханна і її подруги бачили і раніше, підніс смартфон під її спідницю і швидко зник у натовпі. Тоді, як і сьогодні, було важко щось зробити у свій захист. Ханна обурювалася, що таких людей не можна притягнути до кримінальної відповідальності. В інших країнах, як наприклад, в Австралії, новій Зеландії, Шотландії жертв apskertinga захищає закон. В 2019 році в Англії та Уельсі завдяки онлайн-петиції була прийнята законодавча поправка, і тепер такий вчинок карається до двох років позбавлення волі.

Дізнавшись про це, Ханна Зайдель разом з подругою Ідой Марі zassenberg вирішили створити таку ж петицію і в Німеччині. Її підписали 109 025 осіб. Мета досягнута. Дівчатам необхідно було зібрати 100 тисяч підписів. "Нам був важливий суспільний резонанс, щоб зрушити ситуацію з мертвої точки", - підкреслюють дівчини.

Пробіл в німецькому законі

А петиція действительно вызвала резонанс. Про дівчат написали багато ЗМІ, їх стали запрошувати на телепередачі, в тому числі і на популярне в Німеччині телешоу "stern TV". Вже під час цієї передачі на спеціальному табло можна було бачити, як на очах у глядачів зростала кількість тих, хто вважає, що в закон, який переслідує за сексуальні домагання, треба внести важливе доповнення.

Ханну і йду Марі підтримали і юристи, зокрема, адвокат Крістіан zolmekke. За його словами, параграф 184i про сексуальні домагання відносно новий в кримінальному кодексі. Його внесли після нещасливої новорічної ночі біля Кельнського собору в 2016 році, коли були зафіксовано сотні випадків сексуальних домагань. Але цей параграф починає діяти лише у випадку, якщо жінку чіпають в інтимних місцях. В apskertinge цього не відбувається. Тому таких людей можна покарати за порушення загальноприйнятих правил поведінки незначними грошовими штрафами.

Він також пояснює, що в 2014 році в параграф 201а Кримінального кодексу Німеччини було внесене доповнення, згідно з яким кримінальному переслідуванню підлягають автори і розповсюджувачі фотографій інтимних частин тіла, знятих в приватних і закритих приміщеннях. Це можуть бути квартири, громадські туалети або роздягальні, в яких знімати заборонено, Проте це не стосується зйомок в інших громадських місцях.

Крістіан zolmekke наводить приклад з недавнього минулого, коли бургомістр невеликого Баварського містечка таємно клацав смартфоном під жіночими спідницями на ескалаторах. Поліція виявила в нього більше сотні таких фотографій. В результаті тепер уже колишній бургомістр відбувся штрафом у 750 євро саме за порушення загальноприйнятих правил поведінки. Адвокат вважає, що покарання повинно бути більш суворим, аж до позбавлення волі.

Досі, щоб залучити кривдника хоча б до цивільної відповідальності, жінкам доводилося прикладати неймовірних зусиль: вчасно відреагувати, відібравши смартфон, викликати поліцію, встановити особу чоловіка і лише після цього написати на нього заяву в поліцію. Не кожної дівчини, тим більше в підлітковому віці, це під силу, Відтак юрист Крістіан zolmekke вважає, що захищати жертв має держава и закони.

Apskerting - проблема без національності

Іда Марі zassenberg і Ханна Зайдель твердо вирішили боротися за те, щоб любителі фотографувати під спідницями надалі несли більш суворі покарання.

"Петиція викликала дуже різні відгуки, - розповідає Іда Марі. - ми отримуємо багато листів від жінок, що підтримують наші устремління. Багатьох з них просто-напросто висміювали, коли вони розповідали, що стали жертвами apskertinga, і радили замість коротких спідниць носити штани чи джинси ".

За словами аиды Марі, серед повідомлень в соціальних мережах зустрічається чимало образливих - мовляв, ви такі мерзенні, вас ніхто не збирається фотографувати під спідницею. Її особисто такі повідомлення не дуже расстраивают, тому вони не є предметом дискусії, яку дівчата підняли в німецькому суспільстві. "І навпаки, мене не може залишити байдужою повідомлення від 14-річної дівчини, яка пише про те, що таке сталося і з нею особисто, а в її школі трапляється досить часто. Вчителі радять не носити спідниці. Мене дуже хвилює те, що в такій ситуації ніхто не може допомогти жертвам ", - підкреслює журналістка.

Ханна Зайдель додає:

"Нашу петицію у своїх політичних цілях використовували і праві популісти з партії АдН (" Альтернатива для Німеччини "- ред.), відзначаючи, що це важливий документ, бо серед тих, хто практикує apskerting, в основному не європейці, а мігранти. З цією тезою ми категорично не згодні ", - підкреслює дівчина.

По-перше, немає офіційної статистики, яка підтверджувала б подібні висловлювання. По-друге, за словами авторів петиції, вони отримують багато повідомлень, аналіз яких показує, що ця проблема не має національності. Кривдники та їхні жертви дуже різні, і не можна сказати, що вони належать до тієї чи іншої етнічної групи. "Нагадаю, що в моєму випадку двоє чоловіків були корінними німцями: один - колишній вчитель, другий - до того ж не приховував своїх праворадикальних поглядів", - уточнює Ханна Зайдель.

Дівчата були маємо намір боротися до переможного кінця. І у них це вийшло.

Новини

Популярні теми форуму

analytics