Close button

Прибутковість депозитів і чи повернуть гроші при банкрутстві банку

Прибутковість депозитів і чи повернуть гроші при банкрутстві банку

Прибутковість по депозитах рекордно падає і вже становить менше 10%. Під час минулої кризи відбувся "банкопад". Чи можливо забрати свої гроші назад, повідомляє 24 канал.

Як вкладникам збанкрутілих банків отримати свої гроші назад і що зараз відбувається на ринку депозитів?

Збанкрутував банк: хто може отримати свій депозит

У 2014 відбувся "банкопад" - 95 банків збанкрутувало. Тоді НБУ підвищив вимоги до фінансовими показниками банків, а тому банківська система очистилася від ненадійних установ. Однак разом з "банкопад" українці, які вкладалися в ці банки, втратили свої заощадження.

Частину грошей або всю суму з депозитів можна отримати негайно Банки співпрацювали з ФГВФО (Фондом гарантування вкладів), а тому сплачували страхові платежі до фонду.

Тому отримати тіло депозиту і відсотки з нього можуть українці, які мали рахунок в одному з неплатоспроможних банків, які співпрацювали з ФГВФО.

Яку суму можна отримати

Вам можуть виплатити до 200 тисяч гривень разом з відсотками, нарахованими на день ліквідації банку. Якщо у вас була велика сума на депозиті або набігли великі відсотки, ці гроші повернути не вдасться. Принаймні держава їх не гарантує. Єдина Надія, що їх поверне сам банк після продажу активів.

Якщо ви вклали на доларовий або євровий депозит, то вам порахують за курсом НБУ в день визнання банку неплатоспроможним і виплатять в гривні в розмірі до 200 тисяч. Дізнатися, коли банк вивели з ринку, можна на сайті ФГВФО в розділі виведення банків з ринку.

В цілому на рахунках ФГВФО ще чекає 3 мільярди гривень, які українці так і не забрали. Фонд закликає українців поспішати, оскільки свої гроші можна повернути тільки в період ліквідації банку. Зауважимо, що з 95 банків 45 вже ліквідували.

Як отримати гроші

Деньги возвращает Фонд гарантування вкладів через один із 11 банків-агентів:

Приватбанк;

Ідея Банк

Правекс Банк

Альфа-Банк

Кредобанк

Укргазбанк

ПУМБ

Таскомбанк

Південний;

Універсал Банк;

Ощадбанк.

Цікаво, що депозити Ощадбанку ще не гарантуються державою, але банк планується приєднати до системи ФГВФО.

Для того, щоб отримати гроші, потрібно прийти в одне з відділень перерахованих вище банків. З собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код. Заяви не треба писати.

Гроші також може отримати спадкоємець вкладника, якщо той помер. Потрібно написати заяву і надати документи про спадщину.

Дещо складніше ситуації, коли в угоді про депозит була допущена помилка або вкладник змінив будь-які дані в паспорті. В такому випадку перед тим, як йти у відділення, потрібно безпосередньо звернутися в ФГВФО: надати документи про відкриття депозитного рахунку, документи, що підтверджують втрату паспорта, зміну прізвища тощо.

Коли можна отримати гроші

У фонду гарантування вкладів є 20 днів, щоб почати виплачувати гарантовані державою депозити клієнтам збанкрутілих банків. Однак, якщо збанкрутував великий банк (понад півмільйона відкритих рахунків), то ФГВФО починає виплачувати до 30 днів з дня банкрутства.

Українці можуть повернути свої заощадження до кінця терміну ліквідації банку. Це 2 роки з моменту оголошення неплатоспроможності. ФГВФО може в окремих випадках продовжити цей термін, але не більше ніж на 5 років.

Огляд ринку депозитів

На початку 2020 українці могли вибрати депозит із середньою прибутковістю близько 14%. Однак з початку року облікову ставку, від якої залежить відсоток під депозит, знизили більш ніж удвічі. Зараз вона становить 6% порівняно з 13,5% на початку року.

Зазвичай депозити взаимодействуют с шестимісячним запізненням на зміну облікової ставки. Останній раз облікову ставку змінили в червні і планують ще восени. Це означає, що в подальшому ставки за депозитами будуть падати ще більше.

Прибутковість депозитів

  • Зараз найбільш вигідним є гривневий депозит строком від 6 до 12 місяців. В середньому прибутковість таких депозитів по Україні становить 9,72%.
  • Зате доларові депозити вигідніше терміном більше року. В середньому їх прибутковість становить 1,97%.
  • Єврові депозити є найменш дохідними і складають 1,17% прибутковості строком більш, ніж рік.

tfjfarebp1_big.jpg

Депозити падають через облікової ставки

Облікова ставка - це один з монетарних інструментів. Від неї залежать не тільки депозити, але і кредити, іпотеки, курс гривні та інше. Грубо кажучи облікова ставка встановлює орієнтир вартості грошей. Саме вона стримує інфляцію. При високому рівні інфляції облікову ставку піднімають, тобто вартість грошей підвищують. У 2015 облікову ставку підвищили до 30%. Все через високої інфляції - 43,3%.

Однак не тільки інфляція є причиною для збільшення облікової ставки. Це часто політичні причини, як невдалі переговори з МВФ, двойные выборы в 2019 або часте підвищення мінімальної зарплати. Таким чином Нацбанк відгороджує економіку від несподіваних ризиків.

Зараз облікову ставку знизили через економічну кризу в результаті поширення пандемії коронавірусу. На такий крок пішли й інші країни. Зокрема, США заявили, що до 2022 будуть тримати процентну ставку близьку до 0.

Юлія poskrobok

Читайте також: депозити йдуть ко дну: куди вкласти гроші

Новини

Популярні теми форуму

analytics