Close button

Інвестори у ВДЕ готуються до судам проти України

Інвестори у ВДЕ готуються до судам проти України

Перегляд Кабінетом Міністрів України режиму "зеленого" тарифу завдає істотного удару по інвесторам у галузь відновлюваної енергетики і може призвести до позовів іноземних інвесторів в міжнародних судах, повідомляє Oilpoint.

Про це заявив власник компанії Seraph Power Крістіан shenvizner, передає Укрінформ.

"Міжнародні інвестори розглядають можливість і готуються позиватися в міжнародних і арбітражних судах", - сказав бізнесмен, який інвестував у галузь відновлюваної енергетики України.

За його словами, те, що зараз відбувається, є "великим розчаруванням". Shenvizner нагадує, що тільки в 2019 році близько 4 млрд євро було інвестовано у виробництво 4,500 МВт сонячної та вітрової енергетики в Україні при обіцянці встановленого фіксованого тарифу за вироблений кіловат-годину, який гарантувався законодавства до кінця 2029 року.

"Зараз, в 2020 році, операторам сонячної та вітрової систем фактично виплачено лише від 5 до 10 відсотків", - констатує інвестор.

Уряд України, зазначає він, заявивши восени минулого року про намір переглянути правила, понад 9 місяців не приймав жодних нових рішень щодо того, як має виглядати Нова енергетика.

Нагадаємо, що Верховна Рада з питань енергетики і ЖКГ ухвалила в першому читанні законопроект No3658 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва е / е з ВДЕ.

Закон передбачає зниження "зеленого" тарифу для введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015-го до 31 грудня 2019 року СЕС понад 1 МВт на 15%, для ВЕС з турбінами 2000 кВт - на 7,5%.

Для всіх об 'єктів ВДЕ, запущених до 1 липня 2015 року, встановлюється граничний "зелений" тариф на рівні зниженого на 15% тарифу для наземних СЕС із встановленою потужністю понад 10 МВт, введених в експлуатацію до 31 березня 2013 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics