Close button

Чому яблука дорожче імпортних бананів

Чому яблука дорожче імпортних бананів

В Україні найдешевшим фруктом виявився банан, який імпортується, а не вітчизняні фрукти і ягоди. Про це повідомляє Українська плодоовочева Асоціація з посиланням на дослідження EastFruit, повідомляє Комментарии.

Так, попередній аудит плодоовочевих відділів супермаркетів України, проведений в кінці червня, показав: найдешевшим фруктом з доступних на ринку є банан. Середня роздрібна ціна на банан у Києві становить 27,2 грн за кг. Банан трохи дешевші, ніж Кавун, і значно дешевше, ніж яблуко.

"Ми спостерігаємо таку ситуацію вперше за останні роки, і головною причиною є холодна весна, яка призвела до втрат врожаю ягід і фруктів і затримала сезон їх дозрівання в середньому на 7-10 днів, а також зниження врожаю яблук в Україні та Європі Загалом, минулого року", - пояснив економіст інвестиційного Департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Нагадується, що в минулому році ціна на банан в аналогічний період у столиці була майже такою самою - 27,5 грн / кг. А ось яблуко в середньому продавалося за 19,4 грн / кг, Кавун - по 17, 5 грн / кг. Тому за рік середня роздрібна ціна на банан знизилася на 30 коп. / кг або на 1%. В той час як середня ціна на яблуко зросла на 30,4 грн. або в 2,6 разу, а ціна на Кавун - 9,7 грн / кг або на 55%.

Більш того, зросли ціни майже на всі основні позиції фруктової кошика в Україні. Персик подорожчав на 27% (порівняно з 2019-му), малина - на 87%, а лохина - на 16%.

У той же час ціни на полуницю в цьому році на початок липня були нижче на 37%, ніж рік тому. Однак увесь сезон вона коштували набагато дорожче.

Таїсія Єрохіна

Новини

Популярні теми форуму

analytics