Close button

Економіка у другому півріччі 2020: думку бізнесу

Економіка у другому півріччі 2020: думку бізнесу

Під час пом 'якшення карантинних обмежень Українська економіка почала відновлюватися. Однак очікується, що вихід на докризові показники займе як мінімум кілька кварталів, повідомляє Факти.

В рамках спецпроекту Київського міжнародного економічного форуму представники великого українського бізнесу - Віталій Антонов, Ігор Ніконов, Борис Шестопалов, Василь Хмельницький - оцінили перспективи Національної економіки в другому півріччі 2020 року та поділилися своїм баченням антикризових заходів.

Засновник OKKO Group Віталій Антонов заявив, що за різними оцінками, в 2020 році падіння світового ВВП складе від 4,6% до 7,6%. Але Українська економіка, не маючи достатнього запасу міцності порівняно з розвинутими державами, може втратити ще більше.

Читайте також:Нацбанк після Смолія. Що буде з МВФ та економікою

Особливо, якщо на державному рівні не буде прийнятий пакет реальних заходів з підтримки бізнесу і виведення економіки з koronakrizisa, як це вже зробили багато урядів в інших країнах.

"Нагадаю, що, за прогнозами НБУ, Україна у 2020 році може зіткнутися з падінням експорту на 10%, зростанням бюджетного дефіциту до рівня 8% ВВП і зростанням безробіття майже до 10%.

Впевнений, що ефективна програма держпідтримки допомогла б згладити ці негативні очікування. Хоча ми розуміємо, що наздогнати за ІІІ і ІV квартали те, що було втрачено в I і II кварталах, на жаль, не вдасться, "- підкреслив бізнесмен.

Віталій Антонов вважає, що в цій ситуації слід працювати за трьома напрямками:

  • По-перше, істотно знизити і спростити податки для тих, хто їх сплачує, таким чином стимулювати економічну активність;
  • По-друге, важливо ввести жорстку відповідальність за несплату податків і продовжити боротьбу з тіньовим сектором, збільшивши, тим самим податкові надходження;
  • По-третє, зменшити кількість бюрократів, за рахунок чого підняти зарплату до ринкового рівня тих кращих, хто залишиться.

Засновник KAN Development Ігор Ніконов вважає, що швидкість відновлення економіки буде залежати від системної підтримки з боку держави. Також варто відзначити зниження облікової ставки НБУ, завдяки чому, можливо, стане більш доступний кредитний resurs.lgot для індустріальних парків, - сказав Ніконов.

Держава має створити умови, за яких інвестувати і створювати нові робочі місця буде вигідніше, ніж просто тримати гроші в іноземних банках.

Засновник холдингової компанії UFuture Василь Хмельницький думає, що рівень інфляції буде вище запланованих 6%, оскільки зараз в бюджеті немає грошей.

"Припускаю, що буде запущено друкарський верстат. Відбудеться це, швидше за все, вже після виборів. За нашими прогнозами, до нового року курс долара складе 30-32 грн. На мій погляд, ВВП України впаде більше, ніж на 8%, як і прогнозує світовий Банк.

За роки незалежності ми не побудували фундамент для економічного зростання. Зараз ми живемо за інерцією, тому падіння неминуче, "- вважає Хмельницький.

Бізнеси UFuture зараз втрачають: починаючи від аеропорту Київ і закінчуючи заводом Biopharma. Хоча фармацевтичний бізнес завжди витримував криза, зараз навіть він впав на 40-50%, і це стосується всіх представників ринку.

"Ми не зупинили ні один проект і реалізовуємо заплановане. Нам потрібна реформа освіти і одночасно підтримка малого і середнього бізнесу.

Якщо у нас зросте якість освіти, але ми не будемо підтримувати бізнес і виробництва, то наші таланти поїдуть працювати за кордон. Вони повинні мати перспективу тут ", - підкреслив бізнесмен.

Співвласник HD Group і GFSGROUP Борис Шестопалов вважає, що в III і особливо в IV кварталі ми точно побачимо наслідки "заморожування" економіки і зупинки цілого ряду підприємств.

"Завдяки активній експорту продукції сільського господарства наприкінці III - початку IV кварталу збільшиться приплив валюти в країну, що стане чинником відновлення економіки і зниження споживчих цін.

Однак дуже тривожить можлива політична невизначеність, яка пов 'язана з очікуваними виборами і діями Центральної влади, "- вважає підприємець

На його думку, для виходу української економіки з кризи Головне все-таки не заважати економіці, а зосередити свої зусилля, перш за все, на розвитку інфраструктурних проектів.

Крім того, вкрай важливим є розвиток інструментів експортної підтримки, в тому числі запуск кредитно-експортного агентства, яке могло б сприяти розширення присутності українських виробників на зовнішніх ринках.

Світова криза

Міжнародний валютний фонд спрогнозував наймасштабніший криза з моменту Великої депресії, яка почалася обвалом американського фондового ринку в 1929 році.

Рецесію глобальної економіки в МВФ чекають вже в 2020 році. За оптимістичним сценарієм, світова економіка почне частково відновлюватися в разі, якщо пандемія піде на спад у другому півріччі нинішнього року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics