Close button

Вибори в США: чи є шанси у Трампа

Вибори в США: чи є шанси у Трампа

Пандемія, протести, початок економічної кризи - події останніх місяців похитнули позиції 45-го президента США Дональда Трампа. В суперечці з кандидатом від демократів Джозефом Байденом на кону кожен голос, та їх у американського лідера все менше. З квітня 2020-го його рейтинг падає, а рівень підтримки Байдена, підживлюючись протестними настроями, зростає. Сьогодні політиків розділяє вже 12%: 53% за демократа і всього 41% за республіканця, повідомляє ТАСС.

В найгірші моменти кампанії 2016-го Трамп відставав від Гілларі Клінтон на 10% і все ж зміг перемогти. Чи є у нього шанси на цей раз?

Над прірвою у житі

Головну проблему Дональда Трампа на президентських виборах можна назвати екзистенціальної. Домагаючись переобрання на другий термін, американські президенти просять у співвітчизників права довести розпочате до кінця. Трампу це непросто. Його козирі - зростання економіки і зниження безробіття - звела нанівець пандемія covid 19. Після чотирьох років перебування при владі президенту важко пояснити, чого він домігся після того, як увійшов в білий дім.

Необхідність починати все спочатку накладається на втрату темпу. Трамп більше не новачок, який одержує вигоду від протестного голосування. Втрачено й інша перевага новоприбулого: право критикувати професійних політиків. Поменшало тих, хто вважає Трампа щасливчиком: особливо після covid 19.

У переддень минулих виборів на руку Трампу грали події за кордоном, де джихадисти проголосили "Ісламська держава" (ІД), заборонені у Росії. Тоді в Європі і в США відбувалися терористичні акти, натхненні релігійним фанатизмом. Особливо жорстоке вбивство - розправа afganoamerikantsa Омара Матіна з відвідувачами гей-клубу у Флориді - Случ за п 'ять місяців до президентських виборів 2016 року і вплинуло на їх результат. З тих пір повістка змінилася: ІД розгромлено, Зате посилився протест проти расової нерівності. Але виступи Трампа саме на цю тему виявилися непереконливими.

Зробив Америку великою знову?

Важкі обставини, в яких опинився Дональд Трамп, спонукають частину політологів оголосити його заздалегідь тим, хто програв. Професор американського університету у Вашингтоні Пітер Кузнік, разом з Олівером Стоуном який написав книгу "Нерозказана історія США", поділився з ТАСС думкою, що не бачить у Трампа жодного шансу. "За всіма опитуваннями, Байден повинен перемогти з оглушливим перевагою. Не буде гонки лікоть в лікоть. Кандидатура Трампа, як здається, просто розчиняється ми маємо перед очима. Своїми руками він риє собі яму, і з кожним днем та все глибше і глибше ", - говорить Кузнік.

За його словами, падіння довіри до Президента йде рука об руку з поширенням covid 19, якому невдало пробує заважати Трамп: "В більшій частині країн світу пандемію вже навчилися стримувати, у США ж число тих, що заразилися збільшується стрімко, ставлячи рекорди кожен день. І найгірше доводиться тим штатам, які послідували радам Трампа: не носити маски і відкрити економіку побыстрее. Лінія президента попросту нерозумна і веде до того, що він завдає поразку собі сам ".

Разом з Кузнік і громадська думка США оцінило зусилля Трампа на низьку позначку. За опитуванням Navigator Research, боротьбу президента з епідемією недостатньою вважають 54%, а успішною тільки 33%. З протестами проти расової нерівності справа не краще. Без схвалення на реакцію президента дивляться 60%, позитивно - 37%. Опитування фіксують і іншу тенденцію. Падає число американців, впевнено смотрящих в завтрашній день. 75% вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. Частка тих, хто задоволений станом справ, знизилася втричі - з 31% в квітні до 12% в останні тижні.

Дональд Трамп неймовірний

Чи означає загальне розчарування, що на виборах, майбутніх 3 листопада 2020 року, у Дональда Трампа немає шансів? Професор університету Stony Brook в Нью-Йорку Хельмут Норпот відповідає впевненим "ні". "Все виглядає прямо протилежним чином. Трамп - тямуща ставка на найближче голосування. Я даю на його перемогу 91% ", - розповів політолог в розмові з ТАСС.

Аргументація норпот ґрунтується на низці історичних прецедентів. Починаючи з 1960 року шість із семи президентів, які балотувалися на другий термін, домагалися переобрання (за умови, що їх партія не претендувала на четвертий мандат поспіль, що багато американців вважають надмірним). Відставання впродовж виборчої гонки ніколи не грало особливої ролі. Починаючи з 1948 року шість кандидатів, впевнено захоплювали лідерство спочатку, завершували кампанію переможеними (з 18). Останній раз так сталося у 2016-му. Норпот не здивувало б, якби цей сюжет повторився ще раз.

Історія президентських кампаній висвічує важливість їх завершального відтинку, обов 'язково що включає передвиборчі дебати. Двічі від них залежало все: при обранні Дональда Рейгана 1980 і Джона Кеннеді в 1960-му. Норпот резюмує: поки Трамп і Байден не зійшлися обличчям до обличчя перед американськими телеглядачами, вважати поразку республіканця вирішеним передчасно.

Трамп збирає своїх

Є, принаймні, ще одне звістка, що дозволяє господареві Білого дому трохи підбадьоритися. За опитуванням USA Today виборці Байдена схили розглядати його кандидатуру як вибір меншого із зол. Частка тих, хто, погоджуючись голосувати за демократа, відноситься до нього "захоплено", складає всього 27%. У трампістов цей показник в два рази вище. Кожен другий прихильник президента надзвичайно високого думки про нього як про політика. І ці люди обов 'язково прийдуть на виборчі дільниці.

З мобілізацією потенційних прихильників Байдена справа може бути гірше: багато залежить від того, наскільки вони розгнівані на Трампа, а в майбутніх виборах побачать референдум про довіру до цьому політику, на який обов 'язково потрібно з' явитися. "Я не думаю, що протести весни-літа цього року зітруться з пам 'яті до листопада, - розповів ТАСС викладач університету Сан-Франциско Ентоні Панке, - але можливо інше: люди, які брали участь у них зараз, не голосуватимуть восени. Або доберуться до ділянок, але тільки у штатах, де і так голосують за демократів, - в Нью-Йорку або в Каліфорнії, Отож це ні на що не вплине. Велике питання для демократів, виллється чи енергія нынешних протестов в підтримку Байдена або демонстранти просто залишаться вдома ".

На думку Панке, розрив у 12% хоч й великий, але його слід зіставити з числом тих, хто не визначився, а тих теж багато - 10%. "Абсолютно неможливо передбачити, чи стануть ці люди брати участь в голосуванні. Але є приклад 2016 року. Тоді дуже багато "виборці останньої хвилини" віддали голоси саме Трампу. Не можна виключати, що щось таке може статися і зараз ".

Невидимий виборець

На виручку Дональду Трампу можуть прийти і ті люди, думка яких не фіксують опитування, - соромляться зізнатися у своїх симпатіях. Те, що такі американці перебувають, допускає і професор Кузнік. На їхню допомогу розраховують в Білому домі. "Опитування громадської думки вже придбали скандальну популярність своєю неточністю. Соціологи дуже серйозно помилилися в 2016 році, і зараз вони недооцінюють наснагу, яке викликає у виборців Дональд Трамп ", - заявила заступник директора з комунікацій в штабі Трампа Эрин Перрін.

Знайти цих вислизають від соціологів виборців Трамп може серед консервативно налаштованих християн - євангелістів. У 2016 році саме вони в останній момент схилили чашу терезів на його користь. І хоча особисте життя президента і сам його політичний стиль шокують багатьох з них, ці потенційні трампісти не втрачено для господаря Білого дому. Навпаки, він веде за них напружену боротьбу, виступаючи як союзник Ізраїлю на міжнародній арені. Максимально возможная помощь єврейській державі - важлива частина очікувань євангелістів від "свого" президента. І Трамп робить все, щоб релігійно налаштовані виборці не пішли від нього розчарованими.

Списувати Трампа з рахунків заважає і фактор часу. Щоб зберегти шанси на білий дім, Дональду Трампу вимагається увести суспільну дискусію в бік від незручних для себе тем. Поки до голосування залишаються не тижні, а місяці, це, як і раніше можливо.

"Надзвичайні події в міжнародній політиці, атака терористів, вакцина від коронавірусу, різкі зміни на фондовому ринку - все це з легкістю може поміняти політичну динаміку", - розповів професор університету Конкордія в Монреалі Грем Доддс. "Зараз у Байдена велику перевагу за всіма опитуваннями, але значення має голосування в листопаді, а не популярність в липні. Трамп цілком може дозволити собі програти в деяких зі Штатів, де він несподівано для всіх переміг в 2016-му, і все-таки виграти голосування. І ситуація складається так, що навіть незначна зміна в перевагах деяких громадських груп може привести до великих змін. В залежності від цього цілі Штати "дістануться" одному або іншому кандидату ", - підсумовує Доддс.

Новини

Популярні теми форуму

analytics