Close button

Гонтарева закликала МВФ забрати транш в України

Гонтарева закликала МВФ забрати транш в України

Екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила, що МВФ повинен забрати у України перший транш допомоги, якщо на НБУ буде здійснюватися політичний тиск, повідомляє Ukrnews24.

Про це вона повідомила в інтерв 'ю виданню Central Banking. Таким чином Гонтарева прокоментувала відставку глави НБУ Якова Смолія.

За її словами, без серйозного тиску з боку МВФ президент Володимир Зеленський швидше за все призначить головою НБУ людини з оточення бізнесмена Ігоря Коломойського.

"Я не здивована, що він (Яків Смолій. - ред.) пішов: тиск став нестерпним. Тиск був сталим, і з боку уряду, і з боку союзників Коломойського в парламенті, таких як пан Дубинський ", - підкреслила Гонтарєва.

"Коли йде у відставку глава Центробанку, одних заяв недостатньо. Щоб захистити реформи, які ми вже провели, МВФ повинен заявити, що не буде надалі проводити виплати Україні, поки Зеленський не призначить управителя, здатного захистити реформи ", - заявила екс-главу НБУ.

За її словами, заяви МВФ і країн G7 про незалежності Національного банку перетворилися на "красиві гасла, які не мають реального впливу".

"Цей транш виплатили в рамках угоди, в якому йшлося про незалежності центрального банку та економічних реформах. Якщо ж ці умови більше не діють, то МВФ повинен сказати, щоб Україна повернула отриману допомогу тому ", - пояснила Гонтарева.

Вона додала, що політичний тиск на НБУ чинився і за часів її перебування на посаді глави української центрального банку, Проте останнім часом цей тиск став "нестерпному".

Новини

Популярні теми форуму

analytics