Close button

Євро чи долар? якусь валюту зараз купувати

Євро чи долар? якусь валюту зараз купувати

Пробуємо розібратися, в яку валюту краще вкладати зараз заощадження, повідомляє Дело.

Безліч людей в країні не орієнтуються на одну гривню, а більш звертають увагу на "тверді" валюти, якими є долар США і євро. І в цій зв 'язці людям цікаво, на що потрібно робити ставки, на євро або на долар, в найближчі роки, в чому зберігати і Головне зберігати свої заощадження. В цьому тексті я спробую викласти свій погляд на "конкуренцію" двох основних світових валют і допомогти людям з вибором.

Євро, який пустили в звернення як єдину валюту в Європейському Союзі в 2002 році, потенційно, самим фактом своєї появи вже кидав виклик американському долару у якості головної резервної валюти світу. Адже економіка Європи порівнянна за своєю величиною з економікою США. З боку капіталів і ризиків, Європа була і є не гірше Америки. Європа розвинена не менше, ніж США, так само як і Штати, Євросоюз - це місце, де є верховенство права і на практиці застосовано принцип про непорушності права на приватну власність. ЄС з усіх ключових питань, як за розміром, з розвитку економіки, так і по розвиненості політичної і правової системи, не поступається США. Тому і валюта ЄС ні чим не гірше долара.

І євро в нульові роки зростав у ціні, а долар падав. Євро зростав, тому що він тиснув долар в усьому світі. Наприклад, якщо на початку нульових в резервах світових центробанків частка євро складала 18%, то до 2008 року вона зросла до 26%. В той же час частка долара в "панчохах" центральних банків по всьому світу впала з 72% до 64%.

У 2002 році курс євро до долара становив 0,86 доларів за євро, а в 2008 році він зріс майже до позначки 1,6 доларів за євро. Але потім пішла криза, і євро став падати. І якби справа обмежилася тільки кризою 2008-2009 років, то, ймовірно, пара євро / долар змогла б утриматися в районі 1,3 долара за євро. Але диму без вогню не буває!

Слідом за кризою 2008 року, вже в 2010 році послідував так званий боргова криза в Європі, що почався з грецьких боргів. І через це, євро продовжив падіння, а котирування євро встали на стійкий багаторічний тренд падіння, який до поточного моменту навів пару євро / долар до курсу 1,12 євро за долар. І поки євро все ще прибуває в цьому низхідному тренді.

Європа з 2010 року поки не змогла побороти свої боргові проблеми, від чого її валюта і виглядала слабкою. Хоча Європейська економіка, в якомусь сенсі, краще американської економіки, тому що вона краща збалансована. У Європи розвинене і виробництво, і сфера послуг, і фінансовий сектор, і, що ще дуже важливо, так це те, що у Європи немає і не було значущого дефіциту торгового балансу. Тобто Європа живе по кишені, і історія, в якій виробництво знаходиться в Китаї, а споживач, послуги і фінанси США, це не Європейська історія. Європейська економіка з фінансової точки зору самодостатня і не має перекосів, як економіки США чи Китаю.

Але Європа має внутрішні дисбаланси, Втім, так само, як і інші великі економіки. Адже дисбаланс всередині великих економік, таких як ЄС, Китай, США це цілком нормально і навіть закономірно. Великих економік не можуть бути однаковими всередині. Але в Китаї жителі Shanghai не говорять про те, що вони годують бідний регіон внутрішня Монголія. У США жителі Каліфорнії не замислюються про те, що вони dotiruyu жителів Детройта або Алабами. У Великій і загальною економіці, такої як США або Китай, Центральна влада має великий центральний бюджет і розподіляє гроші по регіонах на свій розсуд. І цей центральний бюджет, будучи загальним "гаманцем", стерилізує всі дисбаланси.

В Европе все не так. Єдина Центральна влада не має повноти повноважень, оскільки влада знаходяться у країн учасниць. В той же час і самі країни на місцях вже не в змозі вирішити всі свої проблеми вольовим рішенням, оскільки частина повноважень вони віддали Центру. І "владна дієздатність" в Європі загубилася у процедурних питаннях, в самітах і спробах домовиться. І у Європи немає і єдиного "гаманця" у Центральної влади, який би зміг стерилізувати всі внутрішні дисбаланси, поточний бюджет самого ЄС дуже маленький. Тому в Європі вийшло так, що вона в економічному плані розділилася на два умовних табору. На багаті країни, які мають профіцит торгівлі і бідні країни, які мають дефіцит торгівлі.

Цей внутрішній торговий профіцит і дефіцит, призводить до того, що багаті отримують прибуток і видають її в кредит бідним, від чого борг бідних постійно зростає. І саме з цим, фундаментально і пов 'язаний і боргова криза в Європі. І саме через цих внутрішніх дисбалансів Греція, Італія, Іспанія та стали боржниками.

В далекому 2010 році, на самому початку боргової кризи в ЄС звучали пропозиції про створення єдиного боргу ЄС. І якщо б тоді Європа створила такий борг, то це образно кажучи, призвело б до спільного "гаманцю", який би, як і в інших економіках подібно до центральному бюджету почав би згладжувати внутрішні дисбаланси всередині ЄС. І все було б добре. Але в цій формулі, звичайно ж, багаті країни змушені були б дотувати бідні країни. І зважаючи на це, дана ідея тоді не була прийнята. А тому боргова криза в Європі не був переможений. І тому євро продовжував падати.

Європейці, звичайно ж боролися з борговою кризою, але всі їхні заходи були не ефективні, оскільки вони не усували внутрішній дисбаланс. А багаті країни, в тому числі Німеччина і Франція були за політику життя за коштами і відмовлялися як-небудь дотувати бідні країни. Тому якщо ЄЦБ починав друкувати гроші і викуповувати на них боргові папери, то він не міг їх повністю пустити на викуп проблемних боргів Італії або Іспанії. ЄЦБ повинен був викуповувати всі борги в тому числі й німецькі, для того щоб забезпечити умовне рівність, а таке підхід знову ж таки не усував дисбаланси. І євро далі падав.

На графіку євро / долар всі ці тенденції повністю знайшли відображення. Нижче на представленому графіку, тренд боргових проблем Європи відображений червоними лініями. Але в той же час, на цьому графіку можна знайти і інший тренд, який відображає переваги ЄС, описані на початку данного текста. В поточний момент обидва цих тренда затиснули котирування в умовний трикутник, який сходиться до 2022 році. А далі, якась тенденція повинна буде перемогти. І зіставляючи графік з фундаментальними складовими не важко припустити, що у ЄС є лише два шляхи.

Або Європа і далі не зможе вирішити свої проблеми і дійсно розпадеться, тоді підтримка великого зростаючого тренда не встоїть і буде пробита вниз. В іншому варіанті ЄС до 2022 року все ж таки впорається з своїми борговими дисбалансами, і тоді трапитися протилежне. Тренд падіння буде зломлений і курс євро по відношенню до долара устремится вгору, причому при цьому, на противагу борговій тренду, він сформує новий тренд зростання, який буде працювати багато років і євро до долара буде рости.

За збігом обставин, або по закономірності, але історія, так само як і технічний аналіз ставить Європі вилку щодо подальшої долі ЄС. Корона криза потенційно може розвалити ЄС, адже бідні країни в умовах поточної кризи опинилися в дуже складній ситуації, наприклад державний борг Італії, за оцінками експертів до кінця ода досягне 150-160% від ВВП. І якщо ЄС їм не допоможе у важкий період, то швидше за все на майбутніх виборах в Італії, Іспанії, Греції та інших слабких країнах тотально переможуть так звані євроскептики, які і розвалять ЄС. А тому Європа повинна діяти саме зараз, інакше в майбутньому її єдності прийде кінець.

І мабуть німці і французи цю не Райдужну перспективу усвідомили. А тому в травні, Німеччина і Франція, які свого часу і були ініціаторами політики затягування поясів, і політики життя за коштами і різним гаманцях, запропонували створити Фонд відновлення ЄС у розмірі 500 млрд. євро. Після, вже центральні власті ЄС ухвалили цю програму, розширивши її до 750 млрд. євро.

Суть цього фонду у тому, що цей фонд буде позичати гроші від імені ЄС, а погашати борги будуть всі країни ЄС на паритетній основі. А такі налаштування, це шлях до створення єдиного боргу ЄС, який в майбутньому буде здатний усунути внутрішні дисбаланси Євросоюзу, тобто вирішити головну економічну проблему в Європі.

І якщо статися так, то ЄС переможе боргову кризу. Європа зробить те, що не може зробити з 2010 року, вона отримає аналог єдиного "гаманця". Тоді ніякого дефолту Італії чи Греції вже не буде, і боргової кризи теж вже не буде. Курс євро на цьому обере другий, хороший варіант розвитку подій і ще зросте.

Але у цього плану, звичайно ж, є противники. Хоч Макрон і Меркель усвідомили усі ризики для ЄС, низка невеликих багатих країн, таких як Голландія все ще не хочуть дотувати бідні країни ЄС і не хочуть паритетного фінансування загального боргу ЄС. І цей план наштовхнувся на опір з їхнього боку. Тому фінальної точки в цьому питанні поки ще немає.

Однак хороший исход для Європи близький як ніколи, тому що в цьому питанні радує позиція самої Великої і впливової економіки Європи в особі Німеччини. В червні Німеччина заявила, що в другому півріччі, коли німці будуть головувати в ЄС, тема зі створення цього фонду буде головною. І велика ймовірність того, що Німеччина разом з Францією доб 'ються свого, і ЄС прийме цей план.

А тоді при виборі між євро і доларом, людям краще вибирати євро, оскільки без боргових проблем, євро буде сильней долара. Але говорити точно поки ще зарано, адже ми можемо припускати, а те, як у підсумку домовляться в ЄС, покаже час. Технічно якщо орієнтуватися на графік котирувань пари євро / долар, то вихід ціни з тренда падіння, буде тоді коли ціна пройде вище позначки 1,18 євро за долар. І це разом з досягненням згоди в ЄС може трапитися восени.

У той же час з осені, для долара США може початися важкий період. Адже ФРС США надрукувала дуже багато грошей з метою підтримки економіки. Але поки економіка США не відновилася, інфляція в США не може підняти голову. Але у міру того як економіка буде виходити з карантину, і люди будуть активніше витрачати гроші, надлишок доларової грошової маси може стати великою проблемою і долар США почне падати сам по собі і без прив 'язки до євро.

Тому, на мій погляд, євро зараз краще долара. Але звичайно ж, варто враховувати ризик того, що в Європі можуть не домовитися.

Михайло Федоров

Новини

Популярні теми форуму

analytics