Close button

Укрзалізницю планують розділити на 5 компаній

Укрзалізницю планують розділити на 5 компаній

План реструктуризації АТ "Укрзалізниця" передбачає його поділ на низку спеціалізованих, до п 'яти вертикалей, повідомляє Дело.

Про це заявив член наглядової Ради компанії Сергій Лещенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"В представленому нам плані реструктуризації" Укрзалізниці "обговорюється анбандлінг компанії - є різні підходи, що припускають створення від трьох до п 'яти вертикалей. Грузо - і пасажироперевезення, інфраструктура, ремонтна вертикаль і вертикаль непрофільних активів. Але це, звичайно ж, ідеальний план ", - зазначив він.

У той же час, за словами членів наглядової Ради компанії, "Укрзалізниці" уже рік не вдається виділити в окрему компанію хоча б пасажирську вертикаль і перестати її субсидувати за рахунок вантажоперевезень.

"Дуже прикро, що коли були сприятливі умови для компанії, момент було втрачено. І ми потрапили в некую центрифугу, коли нам одночасно потрібно і антикризову програму приймати, і компанію реформувати ", - пояснив Лещенко.

При цьому, на його думку, УЗ усе ще залишається величезним Національним надбанням, яким потрібно правильно скористатися і яке буде втрачати свою цінність просто під впливом часу, якщо його не підтримувати і не модернізувати.

"Нам потрібно максимально оптимізувати компанію - її закупівлі, штат, видаткову частину. Нехай навіть від цього виграють не всі - хтось отримає більше замовлень, хтось закриється чи буде звільнений. Але Загалом компанія повинна залишитися у виграші. І багато в чому це буде залежати від нового глави компанії ", - вважає член правління УЗ.

Раніше анонсувалося поділ "Укрзалізниці" на трьох операторів - вантажного, пасажирського та інфраструктурного. В серпні 2019 року колишній прем 'єр-міністр України Олексій Гончарук заявляв про плани Кабміну розділити УЗ на 3 компанії і зробити це планувалося до 2022 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics