Close button

4G співпрацю Київстар та Vodafone: подробиці

4G співпрацю Київстар та Vodafone: подробиці

"Київстар" і Vodafone Україна 9 липня зробили гучну заяву про кооперацію при побудові 4G на "низьких" 900 х радіочастотах. Обидві компанії заявили про підписання відповідного Меморандуму, повідомляє UBR.

Таким чином "Київстар" і Vodafone розраховують якнайшвидше виконати Ліцензійні умови за охопленням території та населення країни "четвертим поколінням". Крім цього, співробітництво дозволить скоротити витрати при настільки масштабному будівництві.

Як "Київстар" і Vodafone будуть змінюватися мережами

Шерінг (RAN Sharing) або спільне використання мереж в Україні можливий в декількох видах:

  • пасивний - спільне використання щогл і майданчиків для встановлення операторами власного радіообладнання (давно і активно використовується усіма операторами);
  • активний - спільне використання радіообладнання (приклади - спільне використання інфраструктури на Indoor об 'єктах, таких як метрополітен в Києві);
  • Шерінг радіочастот - спільне використанням радіочастотного спектру (в Україні поки не використовується через законодавчі обмеження).

Чому меморандум про Шерінг підписали лише два оператори

У відповідь на запит UBR.ua в прес-службі "Київстару" повідомили, що компанія зверталася до всіх тих мобільних операторів. Суть пропозиції - підписання намірів про взаємне використання інфраструктур для розширення покриття зв ’ язком 4G.

Читайте також:В mintsifry підрахували кількість 4G смартфонів

"Було проведено три раунди переговорів, але на сьогоднішній день відгукнувся лише оператор Vodafone Україна. Ми сподіваємося, що і інші оператори також приєднаються до цього проекту ", - розповіли в" Київстарі ". Додавши, що ця ініціатива відкрита для всіх учасників ринку, які хочуть розвивати нові технології на взаємовигідних умовах.

В компанії lifecell меморандум, підписаний "Київстаром" і Vodafone, назвали декларативним і необов 'язковим.

"Ми завжди підтримували ідею спільного використання мереж (шаринг) і пропонували скрізь, де це вигідно всім учасникам, без обмежень за розміром населеного пункту. Це дозволить надавати якісні та доступні послуги максимальній кількості абонентів, а не тільки буде ще одним публічною заявою ", - прокоментували в прес-службі lifecell.

Тому найменший представник "Великої трійки" мобільних операторів України вивчить "доцільність підписання запропонованого Меморандуму в редакції" Київстару ". У компанії відзначили, що "нинішні обмеження в меморандумі не дозволять незахищеним верствам населення, які живуть у невеликих населених пунктах 2000-3000 осіб, отримувати доступні послуги".

"Якщо будемо бачити, що, незважаючи на певні обмеження в меморандумі, це дозволить lifecell надавати нашим абонентам якісні та доступні послуги, ми найближчим часом долучимось до нього, або до угоди про Шерінг", - підкреслили в lifecell.

Скільки оператори можуть заощадити завдяки Шерінгом

Оцінку економічної ефективності Меморандуму в "Київстарі" відклали до тих пір, поки сторони не визначаться з населеними пунктами, де вони зможуть спільно використовувати інфраструктуру.

При цьому в компанії послалися на світовий досвід. Телеком-оператори, використовуючи масштабний Шерінг активної і пасивної інфраструктури, економили при цьому до 30% капітальних витрат.

В компанії Vodafone ефект від спільного використання мереж оцінили в межах 1-2 млрд грн сумарно для обох операторів. "Шерінг дозволить покрити автодороги і населені пункти з кількістю жителів менше 2000 осіб, і таким чином забезпечити покриття для 90% населення", - розповіли в прес-службі другого за величиною стільникового оператора України.

Міжнародний досвід застосування шерингу

Великобританія, UK Shared Rural Network

Оператори оголосили про план розвитку мережі в сільській місцевості. Компанії вкладуть £530 млн, ще £500 млн інвестує уряд. В рамках взаємодії оператори домовилися розділити один з одним існуюче покриття в сільській місцевості й разом збудувати нові "нейтральні" для кожного з операторів об 'єкти зв' язку там, де покриття ще немає.

Малайзія

Ліцензії на діапазони спектру 700 МГц і 3,5 ГГц місцевий регулятор планує надати консорціуму, а не окремим телекомунікаційним компаніям. Інвестиції в інфраструктуру розподіляться, як і ресурси спектру, для надання комерційних послуг.

Кембридж, Великобританія

Шерінг використовується в якості рішення для розвитку мережі в місті з великою кількістю історичних будівель, де заборонено розміщувати обладнання.

Франція

У міських і сільських районах оператори зобов 'язані, згідно з чинними правилами, надавати доступ іншим операторам до будь-якої нової оптоволоконної мережі, яку вони хочуть розгорнути.

Новини

Популярні теми форуму

analytics