Close button

Як абітурієнтам з Криму і ОРДЛО вступити до вишів

Як абітурієнтам з Криму і ОРДЛО вступити до вишів

Абітурієнтам із непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованого Криму спростили доступ до української освіти, повідомляє Сегодня.

Вступникам треба буде скласти іспити в навчальному закладі, а от ЗНО здавати не потрібно.

З Росії нагнітається негатив до абітурієнтів

До минулого року число абітурієнтів з Криму і з Донбасу в українських вишах зростало, зазначають у Міносвіти. Торік через освітні центри "Крим-Україна" і "Донбас-Україна" вступили до вузів 1600 абітурієнтів з ОРДЛО і 265 – з АРК. Це дуже мало. За даними, які публікують на окупованих територіях, в Криму цього року випустилися понад 10 тисяч одинадцятикласників, в ОРДЛО - 18 тисяч.

Цими днями Верховна Рада ухвалила закон і дозволила вступати абітурієнтам з окупованих територій у всі ВНЗ України без ЗНО.

"Це дозволить збільшити потік абітурієнтів, які виїжджають з Криму і ОРДЛО, що не може не радувати. Розширення можливостей отримати освіту в Україні прискорить інтеграцію дітей з ОРДЛО в українське суспільство. Це буде стимулювати розвиток людського капіталу. Але я був здивований реакцією частини співвітчизників. Причин для дискримінації і гнобленія дітей, які приезжают с оккупированных территорий, я не бачу. Вони такі самі громадяни України. Щодо абітурієнтів, які надходять до нас, можу сказати, що вони знають українську мову, але їм потрібна допомога, щоб звикнути до інших реалій - вони все-таки п 'ять-шість років жили під окупацією ", - каже Ростислав Подільський, В. О. ректора Луганського Національного аграрного університету (після окупації виш переїхав в м. Старобільськ).

Негатив з приводу особливих правил для вступників з Донбасу і з Криму виникає кожну вступну кампанію, каже Олег Охредько, аналітик центру громадянської освіти "Альменда". До окупації "Альменда" перебувала в Криму і займалася захистом прав людини. Зараз організація надає правову підтримку переселенцям і тим, хто залишився на окупованому півострові. Проте зараз цей негатив більш виражений і нагнітається з Росії.

"Ми проводили аналіз соцмереж і побачили дуже схожі вкидання в різних спільнотах в соцмережах. Це були пости з однаковою формулюванням і з одних профілів ", - зазначає Охредько.

Насправді прийнятий закон не означає прямий депозит випускників шкіл з ОРДЛО і Криму до українських вишів.

"Людям треба пояснювати, що вступ без ЗНО, але з вступних випробувань. Так потрібно, оскільки держава не може виконати свої конституційні зобов 'язання - забезпечити загальну середню освіту на окупованих територіях, тому і пішло на певні поступки для своїх громадян по той бік лінії розмежування ", - додає Охредько.

Абітурієнтів з Донбасу і з Криму не будуть автоматично зараховувати до вишів

Випускники шкіл на окупованих територіях і раніше могли не здавати ЗНО. Чотири роки тому уряд дозволило абітурієнтам з Криму і ОРДЛО вступати до навчальних закладів без документів та тестування. Спочатку таких вузів було тільки 14, потім список навчальних закладів розширили до 35, а з весни цього року - до 100. Нещодавно прийнятий закон поширив право вступати до ВНЗ без ЗНО для абітурієнтів з Криму та Донбасу на всі виші країни.

"Ми сподіваємося, що цей закон буде найближчим часом підписаний президентом України, і після вступу в силу ми зможемо оперативно внести зміни у нормативно-правові акти, що регламентують вступну кампанію. Це дозволить дітям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, вже в цьому році скористатися додатковими можливостями отримати вищу освіту в Україні ", - цитує В. О. міністра освіти і науки Сергія ШКАРЛЕТ прес-служба МОН.

Абітурієнти з окупованих територій можуть за квотою претендувати на частину бюджетних місць на певну спеціальність. Квоту визначає Міносвіти і поки вона становить 20%. Ці вступники теж надходять за конкурсом, але за результатами іспитів у ВНЗ. Для вступу треба здати українську мову, історію України та ще один профільний предмет.

Також у законі прописано, що абітурієнти з ОРДЛО і Криму мають право пройти безкоштовні підготовчі курси при університеті тривалістю до одного року. В цей час абітурієнт отримуватиме стипендію. Нормою зможуть скористатись абітурієнти, які вступатимуть у 2021 році.

Це все зміни. Але за фактом залишається чимало труднощів. Наприклад, 20% бюджетних місць за багатьма спеціальностями - це 1-2 місця. Абітурієнти з окупованих територій мають лише один шанс вступити - вони не можуть подати п 'ять заяв у різні ВНЗ, на відміну від вступників щодо ЗНО.

"Якщо абітурієнт з ОРДЛО чи Криму не проходить за конкурсом, то залишається два варіанти: їхати назад або вступати на контракт", - каже Охредько.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон і передав на схвалення президенту. Вступна кампанія почалася ще 1 липня. Кримчани можуть подати документи до ВНЗ до 20 серпня, а абітурієнти з ОРДЛО - до 22 серпня.

Після того, як закон набуде чинності, МОН має оновити Положення про вступ. До нововведень абітурієнти з Криму і ОРДЛО надходили через освітні центри "Крим - Україна" і "Донбас - Україна". Через ці центри виші надсилають вступників на іспити і видачу атестатів про повну середню освіту. Такі центри працюють зараз тільки при 100 навчальних закладах. Тепер посеред вступної кампанії їх повинні створювати та інші ВНЗ.

"Стоїть питання, як абітурієнтам доїхати до вишів. Закон дозволяє в 'їзд абітурієнтам для складання іспитів без проходження обсервації. Але для цього потрібно запрошення навчального закладу. Щоб отримати запрошення на іспит, треба особисто подати документи. Тобто, щоб подати документи, треба пройти обсервацію ", - зазначає Охредько.

Кинуться чи абітурієнти з окупованих територій до українських вишів? Напевно, не відразу. Випускники шкіл, як правило, визначаються з місцем надходження за півроку до вступної кампанії. А новий закон ще навіть не набув чинності.

Алгоритм дій для абітурієнтів з Криму і ОРДЛО

З питань освіти в Україні для жителів окупованих територій працює урядова гаряча лінія 0800 504 425.

Щоб вступити в український виш, треба:

  • Вибрати одного з вишів, у якому працює освітній центр. Після вступу в силу нового Закону - це будь-який виш в Україні. Список університетів з центрами освіти "Крим - Україна" і "Донбас - Україна" є на сайті Міносвіти.
  • Підготувати довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Цей пункт університети часто не вказують у переліку документів. Однак без довідки можуть виникнути проблеми при вступі.
  • Подати в освітній центр пакет документів для вступу (заяву, документ, що посвідчує особу, чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 см, освітню декларацію - її допоможуть заповнити представники навчального центру).
  • Здати три вступних іспиту - українську мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс). Міністерство освіти пропонує готуватися по відеоуроку на сайті "Доступна освіта" або на EdEra.
  • За результатами іспиту отримати довідку замість атестата. Через три місяці її можуть замінити на документ держзразка (в ньому буду оцінки з української мови та історії України, з решти предметів – залік).

Новини

Популярні теми форуму

analytics