Close button

Що відомо про "довірених суддях" глави НАБУ

Що відомо про "довірених суддях" глави НАБУ

Вже більше року в Україні працює Вищий антикорупційний суд (ВАКС). Це верхівка піраміди антикорупційних органів, повідомляє Страна.ua.

У піраміду антикорупційних органів України входять Національне антикорупційне бюро (НАБУ), спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і ВАКС. Разом вони утворюють замкнуту систему, яка може відкривати, розслідувати і виносити вироки у кримінальних справах, пов 'язаних з корупцією, проти практично будь-яких українських чиновників, суддів і депутатів.

А оскільки в Україні дуже складне і неоднозначне законодавства про боротьбу з корупцією, то на гачку у "тріади" антикорупційних органів його підвісили кожен український чиновник будь-якого рангу.

Вершина антикорупційної піраміди ВАКС складається з власне Вищого Антикорсуд як першої інстанції, а також його апеляційної палати. Остання може переглядати рішення першої інстанції і виносити остаточні вердикти. Тобто, апеляційна палата ВАКС перебуває на вершині антикорупційної піраміди.

За рік з невеликим існування ВАКС вже можна сказати, що в його апеляційній палаті сформувалася трійка суддів, яка особливо трепетно ставиться до роботи НАБУ під керівництвом Артема Ситника. Вони прикривають "косяки" детективів відомства і виносять вироки по ключових справах, Задовольняючи побажання НАБУ.

Мова йде про колегії суддів апеляційної палати ВАКС - Сергія Боднар, Ігоря panaide та Віктора Панкуліч. Саме вони, за відгуками учасників судових засідань, відрізняються особливою "чуйністю" до побажань НАБУ.

Маючи за класичним питанням "А судді хто?", "Страна" вирішила вивчити, наскільки самі "вершителі доль" з ВАКСа самі відповідають вимогам Антикорупційного законодавства.

Представника блоку Порошенко

Перший представник зі згаданої "трійки Ситника" Сергій Боднар до призначення в ВАКС не працював ні суддею, ні адвокатом жодного дня.

До Вознесіння на вершину судової піраміди він все життя пропрацював то доцентом, то асистентом на різних кафедрах юридичного факультету Чернівецького держуніверситету. Також він працював викладачем в Чернівецькому філії Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП).

Всіх суддів ВАКС колишній президент Петро Порошенко призначив в останні дні свого правління. Саме тісними зв 'язками з партією Порошенк і можна пояснити блискавичне піднесення скромного асистента кафедри провінційного ВНЗ.

Річ у тім, що наприкінці 2017 року нинішній суддя ВАКС Сергій Боднар "засвітився" в якості представника блоку Петра Порошенка у суді за позовом президентської партії проти Новоселицької районної виборчої комісії Чернівецької області:

2(51).png

А дружина Сергія Боднара взагалі працювала юрисконсультом в Чернівецької обласної організації блоку Порошенка. Це сам Боднар повідомив у своїй анкеті у вересні 2018 року, яку подавав в якості кандидата на посаду судді ВАКС:

3(48).png

У декларації за 2019 рік суддя Боднар підтвердив цю інформацію, повідомивши, що його дружина за рік отримала понад 65 тисяч грн зарплати за основним місцем роботи у Чернівецькій територіальної організації партії Петра Порошенка "Європейська Солідарність":

4(45).png

Мабуть, не може йти й мови про будь-яку незалежності для судді, дружина якого отримує гроші від однієї з політичний партій.

Однак під сумнів може бути поставлена не тільки незалежність, а й сам факт призначення Сергія Боднара суддею ВАКС. Справа в тому, що згідно п. 2 ч. 4 статті 7 Закону "про Вищий антикорупційний суд", не може бути призначена суддею ВАКС особа, яка на протязі останніх п 'яти років перебувало в Договірних відносинах з політичною партією:

5(35).png

Сам факт подання суддею Боднаром інтересів партії Петра Порошенка в 2017 році може свідчити про наявність Договірних відносин між ними. А це підпадає під пряму заборону Закону, і означає незаконність призначення Сергія Боднара на посаду судді.

Виходить, що розрекламована кампанія, що складалася з різних конкурсів, іспитів та міжнародних експертів, пропустила в 2019 році до складу суддів ВАКС людини, який не мав суддівського досвіду що тісно пов 'язано з тодішньої партією влади.

Цей факт може говорити про "ручному управлінні" процедурою вибору суддів ВАКС, під повним контролем людей колишнього президента і західних "кураторів".

Ще один можливий "прокол" у деклараціях Сергія Боднара - купівля ним машини за підозріло низькою ціною. У 2018 році він придбав бэ вушну "Хонду" CR-V, 2012 року випуску, і задекларував, що заплатив за неї всього 115,2 тис грн. (еквівалент близько 4,2 тис. дол). За ринковими цінами таке авто повинно було коштувати щонайменше вдвічі дорожче:

6(37).png

Джерело: public.nazk.gov.ua

На додачу суддя Антикорсуд допустив довольно странный "косяк" у своїй декларації за 2018 рік. Він, по суті, приховав походження своїх доходів: в якості осіб, які були джерелами доходів для себе та дружини суддя вказав. самого себе і свою дружину:

7(35).png

Формально кажучи, суддя задекларував, що він і дружина платили гроші самі собі. Зрозуміло, що це абсурд. Тут мова може йти або про помилку, або про свідомому приховуванні джерел доходів.

Але і в тому, і в іншому разі такої "огріх" у декларації ніяк не в 'яжеться зі статусом судді Вищого Антикорупційного суду. Суддя, який або заповнив декларацію з грубими помилками, або приховав джерела доходів, за визначенням не може судити інших з антикорупційних справ, які, в тому числі, включають в себе і питання заповнення декларацій.

З міста Чугуєва

Другий представник "трійки" лояльних до НАБУ суддів апеляційної палати ВАКС - Ігор panaid. Він єдиний з них має суддівський досвід - з 2012 року працював суддею Чугуївського міського суду Харківської області. "Dosudeysky" досвід роботи у Ігоря panaida теж солідний - він працював заступник начальника юридичного управління та директором Департаменту держреєстрації в Харківській міськраді, начальником юрвідділу апарату обладміністрації.

В декларації судді panaida теж є недоліки, правда не такі катастрофічні, як у колеги з Чернівців Боднара. Наприклад, в декларації за 2018 рік Ігор panaid показав наявність у дружини акцій акціонерного товариства "УкрНДІ вогнетривів". Акції були придбані в 1996 році:

8(34).png

Однак у декларації за попередній 2017 рік ці акції показані не були. Хоча, якщо дружина судді їх придбала в 1996 році, то в 2017 році акції у неї точно повинні були бути:

9(25).png

Ще одна дивина в деклараціях судді Ігоря panaida пов 'язана з кількістю дітей. У 2019 році він задекларував, що у нього є донька і син. Син носить інше прізвище, і проживає окремо. Але раніше син в деклараціях не фігурував, хоча, за інформацією "країни", за своїм віком повинен був там бути.

Всі ці безглуздості, з одного боку, свідчать, що навіть при наявності Великої юридичного та суддівського досвіду правильно заповнити декларації чиновнику дуже складно. З іншого боку, незрозуміло, як наявність огріхів в своїх деклараціях дає право судити за можливі огріхи в чужих.

У загальній власності судді, його дружини і дочки перебуває квартира в Харкові площею 57,9 кв. судді також належить автомобіль Honda CR-V - точно такий же, як і у його колеги з Чернівців Боднара.

Правда, авто судді panaida на чотири роки старше (2008 року випуску), і суттєво дорожче (195 тис грн). Що побічно підтверджує факт можливого заниження суддею Боднаром вартості придбання автомобіля в 2018 році.

Прилаштував доньку та "забув" про фірму

Третій "герой" нашої статті суддя ВАКС Віктор Панкулич до свого призначення 25 років працював адвокатом. Він родом із Закарпаття - з села Гута Ужгородського району. Там у нього знаходиться будинок площею 76 кв. м., а ще один будинок судді з ділянкою 10 соток знаходиться в передмісті Києва.

Суддя не одружений, після розлучення в 2013 році віддав колишній дружині дві квартири в Києві.

У минулому році одна з трьох дочок судді Панкуліч теж почала працювати у вищому антикорупційному суді на посаді помічником судді. Про це сам суддя повідомив у документі, який називається "декларація родинних зв 'язків":

10(26).png

А в деклараціях про доходи та майно суддя Панкуліч, схоже, позабыл вказати фірму, де він був засновником і директором. Йдеться про ТОВ "Де кор", яке було створено в 2002 році. Про це свідчать дані держреєстру юридичних осіб:

11(19).png

У 2009 році засновники, одним з яких був Віктор Панкулич, вирішили ліквідувати фірму. Однак, з якихось причин, ліквідацію до кінця не довели, і фірма продовжувала значитися в реєстрі юридичних осіб.

Закривати фірму, схоже, довелося в авральному порядку. З реєстру юросіб фірма була виключена 10 квітня 2019 року.

А на наступний день колишній президент Порошенко своїм указом призначив Віктора Панкуліч суддею апеляційної палати ВАКС.

Проблема у тому, що суддя Панкуліч не відобразив наявність у нього цієї фірми в деклараціях ні за 2018, ні за 2019 рік. Хоча інші фірми, де він був засновником і директором, суддя показав інше адвокатське об 'єднання "Українська Адвокатська група", а також два ТОВ - "Самоцвіт" і "АСД Інвест":

13.PNG

Загалом, працевлаштування до себе на роботу найближчого родича (доньки) і "забудькуватість" щодо декларування однієї з фірм може поставити під питання здатність судді Панкуліч об 'єктивно і неупереджено розглядати справи про корупційні порушення інших чиновників.

Тут також доречно згадати стару міліцейську приказку "Головне при розслідуванні справи - не вийти на самого себе".

Новини

Популярні теми форуму

analytics