Close button

Вакцина від COVID може виявитися малоефективною

Вакцина від COVID може виявитися малоефективною

Результати дослідження вчених з Мюнхенської клініки Швабинг показують, що антитіла до коронавірус в крові пацієнтів, що заразилися ним кілька місяців тому і які зуміли побороти хворобу силами власного імунітету, поступово зникають, повідомляє Фокус.

Про це повідомила газета Handelsblatt.

Саме у цій клініці проходили лікування перші в Німеччині пацієнти з коронавірусом.

"Ми спостерігали зниження кількості нейтралізують антитіл у чотирьох з дев 'яти пацієнтів", - сказав керівник дослідження Клеменс vendtner.
Поки не ясно, якою мірою це вплине на довгостроковий імунітет і стратегії вакцинації. "Однак за цим необхідно уважно стежити", - додав він.

Vendter пояснив, що на формування довгострокової захисту організму від інфекції впливає не тільки імунітет, який купується за допомогою B - лімфоцитів (наявність саме такого імунітету визначають антитіла), але і, що придбає, за допомогою T-лімфоцитів. Останній, певно, може захистити організм тоді, коли антитіла були загублені, вказує експерт. Т - клітини здатні побороти вірус, якщо організм вже колись з ним стикався.

Результати цього дослідження підтверджують результати інших аналогічних. Так, китайські вчені раніше опублікували в Nature Medicine результати дослідження, згідно з яким кількість антитіл до коронавірус в крові колишніх пацієнтів істотно знижується. Особливо помітно це у людей, які перенесли зараження безсимптомно. Крім того, організм пацієнтів, що перехворіли зі слабкими симптомами, виробляв менше антитіл і, відповідно, мав більш слабкий імунітет.

Зникнення антитіл може вказувати на те, що вакцина від коронавірусу може виявитися малоефективною, оскільки не буде гарантувати захист від повторного зараження.

Американські і китайські вчені взяли аналізи у лікарів, які боролися з коронавірусом в Ухані, і прийшли до висновку, що у людини довгострокові антитіла до covid 19 можуть і не вироблятися.

Нагадаємо, за словами директора з розвитку "Сінево" Миколи Бутенко, результати перших півтора місяці тестування в Україні показали, що статистика в країні схожа з ситуацією в світі. "У середньому рівень колективного імунітету в Україні становить 5%. Це дає підстави говорити, що сьогодні колективного імунітету у країні фактично немає ", - сказав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics