Close button

Газпром залишився без ключового газопроводу

Газпром залишився без ключового газопроводу

Росія продовжує терпіти катастрофу на газовому ринку Туреччини, яка ще два роки тому була другим найбільшим клієнтом "Газпрому" після Німеччини, а в 2020-му різко скоротила імпорт на тлі припливу СПГ і наростаючого конфлікту з Кремлем навколо Сирії та Лівії, повідомляє finanz.ru.

За підсумками першого кварталу Туреччина скоротила закупівлі російського газу на 70% в порівнянні з 2019 роком і майже в 14 разів, якщо порівнювати з показниками 2-річної давнини, що змусило "Газпром" зупинити один з двох провідних в країну трубопроводів - "блакитний потік".

Побудований на початку 2000-х газопровід припинив прокачування 13 травня через плановий ремонт, який повинен був тривати два тижні. Відтоді минуло вже два місяці, але труба потужністю 16 млрд кубометрів на рік як і раніше стоїть порожній, повідомляє Reuters з посиланням на один турецький і два російські джерела в газовій галузі.

Проблема - у відсутності попиту. В настоящий момент газ качає тільки запущений в січні цього року "турецький потік". Його більш ніж достатньо, і використовувати дві труби "сенсу немає", сказав один з російських джерел Reuters.

"Газпром" відмовився відповісти на пряме запитання, коли "блакитний потік" повернеться в роботу, повідомивши, що поставки в Туреччину йдуть відповідно до запитів імпортерів, а контракти діють на основі принципу "бери-або-плати".

За фактом це Положення в контрактах, яке вимагає оплачувати мінімально обумовлений обсяг незалежно від того, знадобився він покупцеві чи ні, порушується: приватні турецькі імпортери газу близько двох років ігнорують його, повідомляв раніше Platts з посиланням на джерела в Туреччині.

Контракт "Газпрому" з державної Botas на 8 млрд кубометрів на рік закінчується в 2021 році, і в Анкарі мають намір домагатися цінових поступок від Російської компанії. Доступність дешевого СПГ і зниження попиту дають сигнал нашим трубопровідним постачальникам, що їм необхідно проявити гнучкість», - говорив у травні заступник міністра енергетики Алпарслан Байрактар.

Російський газ Туреччина замінює скрапленим, який річкою ллється на Європейський ринок стоїть набагато дешевше. У травні спотові ціни на найбільших газових газових хабах Європи падали до 40-45 доларів за тисячу кубометрів. Червневий відскік до 72 доларів не протримався довго, і в липні котирування знову покаталися вниз.

На кінець минулого тижня на голландській майданчику TTF газ з поставкою "на день вперед" подешевшав до 67 доларів за тисячу Кубів. "Газпром" намагається продавати газ дорожче, використовую контракти з великою відстрочкою поставки - на майбутню зиму або наступний рік.

Але втримати експортні ціни в зоні беззбитковості не вдається: за підсумками червня в середньому тисяча кубометрів палива з Росії йшла в Європу по 94 долара, що нижче точки рентабельності "Газпрому", яку Fitch оцінює в 105 доларів.

Згідно з офіційною турецькою статистиці, яка доступна наразі за перший квартал, Росія вперше за роки вилетіла з першого місця серед найбільших постачальників трубопровідного газу в країну. З 1,87 млрд кубометрів половину до Туреччини поставив Іран (924 млн кубометрів), на другому місці опинився Іран (557 млн), а РФ відкотилася на третю сходинку з 389 млн Кубів.

Імпорт ЗПГ до Туреччини злетів на 300%. Найбільшими постачальниками стали Катар (786 млн кубометрів) і США (370 млн), а залишок був закуплений в Алжирі, Нігерії, Камеруні та Єгипті.

Газ "Газпрому" виявився неконкурентоспроможний за ціною. Як пише Daily Sabah, з 1 квітня Туреччина повинна платити 228 доларів за тисячу кубометрів, що майже в 4 рази вище спотових котирувань. За даними ЦБ РФ, у другому кварталі експортні доходи "Газпрому" впали майже втричі і стали мінімальними з 2002 року - 3,5 млрд доларів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics