Close button

Ціни на пальне: де дешевше Заправитися

Ціни на пальне: де дешевше Заправитися

Паливо повільно, але все впевненіше відвойовує втрачені цінові позиції, викликані коронавірусом та здешевленням нафти на початку весни, повідомляє Сегодня.

В Україні з кожним днем літр всіх видів нафтопродуктів стає все дорожче, зниження цін на минулому тижні вже не було ні в одному регіоні, тільки "плюс" - де трохи більше, де трохи менше.

Які тенденції очікувати на що настала тижня, розповіли наші експерти: директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев і аналітик ринку скрапленого газу Артем Куюн.

Що змінилося за тиждень

Тренд на підвищення вартості палива, що почався три тижні тому, зберігся. Найшвидшими темпами ціни росли в Києві та в області - на 30-50 коп. за літр бензину і ДТ і на 15 коп./л щодо газу. Але тут першість оказалось за Волинню: плюс 28 коп. за літр автогазу.

Різниця між найвищими і найнижчими цінами, в залежності від регіону, зменшилася за всіма видами палива.

Читайте також: українські заправки "перелито" найдешевшим бензином

За А-92 розкид цін зменшився до 16,4% (3,20 грн / л, мінус 13 коп. / л), було 16,7%, по А-95 - зменшився до 14,7% (3,10 грн/л, мінус 10 коп./л), було 15,3%, щодо дизелю зменшився до 13,6% (2,80 грн/л, мінус 18 коп./л), було 14,6%. За автогаз розкид цін зменшився до 9,7% (1,06 грн / л, мінус 7 коп. / л), було 10,5%.

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні - 21,46 грн / л (подорожчання на 21 коп. / л), найвища - у Луганській області - 23,31 грн/л (подорожчання на 2 коп./л), найнижча - у Сумській області - 20,11 грн/л (подорожчання на 15 коп./л).

Луганська область, як і раніше, єдина, де А-92 коштує дорожче 23 грн / л. А сейчас нет регіонів, де "другий" коштує дешевше 21 грн / л. У більшості областей ціни в коридорі 22,30-22,70 грн / л.

У Києві вартість бензину А-92 - 22,25 грн / л (плюс 49 коп. / л).

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні - 22,49 грн / л (подорожчання на 18 коп. / л). Найвища ціна серед областей - у Луганській області - 24,18 грн / л (подорожчання на 2 коп. / л), найнижча - у Сумській області 21,11 грн/л (подорожчання на 15 коп./л). Вже немає регіонів, де можна Заправитися "п 'ятим" дешевше 21 грн / л. Та й настільки низька, як для А-95, середня ціна арифметично вийшла від того, що в чотирьох областях - Чернігівській, Харківській, Дніпропетровській та Сумській - він коштує нижче 22 грн / л. У більшості областей ціни знаходяться в коридорі 22,40 - 23 грн / л.

У Києві вартість бензину А-95 - 24,21 грн / л (плюс 17 коп. / л) - це на 3 коп. дорожче, ніж на Луганщині.

Ціни на ДП

Середня ціна по Україні - 21,93 грн / л (подорожчання на 18 коп. / л), найвище - в Луганській області - 23,44 грн/л (подорожчання на 1 коп./л), найнижча - у Сумській області - 20,64 грн/л (подорожчання на 11 коп./л). Через місяць, "дизель" знову став найбільш дешевим на Сумщині, раніше він був таким на Харківщині. Тепер у Сумській області всі нафтопродукти, Крім автогазу, найдешевші. А й газ у цьому регіоні також не доріг - його ціна нижча лише в трьох областях.

Дизпаливо стало коштувати дорожче 22 грн / л вже в 13-и областях (тиждень тому було у семи) і в Києві. У більшості областей ціна в межах 22,05-22,30 грн / л (плюс 20 коп. / л), і тільки в Сумській і Харківській воно дешевше 21 грн/л.

У Києві вартість дизпалива - 23,30 грн / л (плюс 40 коп / л).

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні - 11,52 грн / л (подорожчання на 12 коп. / л), найвище - в Одеській області - 11,95 грн/л (подорожчання на 3 коп./л), найнижча - у Чернігівській області - 10,89 грн/л (подорожчання на 10 коп./л). Чернігівщина - єдиний регіон, де газ коштує менше 11 грн / л, в інших областях ціна знаходиться в коридорі 11,05-11,95 грн / л.

У Києві вартість газу - 11,75 грн / л (плюс 14 коп / л).

Аналіз ситуації на ринку

Експерти кажуть, що підвищення вартості бензину та дизеля в роздробі відбувається оттого, что ще не продані оптові запаси палива, виготовленого з більш дорогої нафти.

За оцінками Геннадія Рябцева, потенціал зростання становить ще близько 1 грн / л.

"Половина цього потенціалу була реалізована за перші дні липня, але, що подорожчала гривня внесла свої корективи, і потенціал подорожчання знову зріс на 40-50 коп. / л, - аналізує Геннадій Рябцев. - зміна цін було вельми нерівномірним з різних галузей, причому ніякої закономірності, порівняно з минулим тижнем, не спостерігалося. В одних регіонах зростання був таким же, як тиждень тому - це близько 20 коп. / л, як, наприклад, на Житомирщині, у інших областях темпи подорожчання прискорилися, особливо це помітно в Києві та області, в третіх, як на Луганщині, виявилися символічними - 1-2 коп./л. Але зауважу, що тиждень тому в Луганській області паливо подорожчало майже на гривню за літр, більше, ніж будь-де ".

Сергій Куюн також говорить, що ринок продовжує реалізовувати що накопичився потенціал зростання цін.

"Пружина" поступово розтискується, це дуже помітно, ціни в роздробі постійно підвищуються - говорить Сергій Куюн. – протягом червня ціни на бензини в дрібнооптовому сегменті зросли більш ніж на 7% (на 1,20 грн / л), або до 16,80 грн / л за А-92 і на 17,75 грн/л за А-95. ДП від початку місяця подорожчало в опті на 6% або на 90 коп. / л, до 15,70 грн / л. За перший тиждень липня оптові ціни зросли ще на 5%. У підсумку з початку липня Роздрібні ціни на всі види палив зросли в середньому на 70 коп. /л. Низку операторів АЗС 13 липня підвищили Роздрібні ціни на 20-30 коп. /л. Наприклад, на 30 коп. / л ціни зросли у мережі Shell: бензин А-95 подорожчав до 24,00 грн / л, А-92 - до 22,49 грн/л, ДТ - до 23,20 грн/л. На станціях UPG, "БРСМ-Нафта" і BVS всі види палива подорожчали на 20 коп. / л ".

Артем Куюн повідомив, що ринок газу на минулому тижні поводився незвично: незважаючи на серйозний профіцит палива, ціни росли скрізь.

"Причиною стало те, що газ в опті знову подорожчав приблизно на 1000 грн / т, або у перерахунку, на 50 коп. / л і завмер, - зазначив Артем Куюн. - При цьому передумови для подальшого підвищення цін збереглися" .chitayte також: п 'ять ознак того, що вам залили поганий бензин

Що може змінитися за тиждень

Сергій Куюн каже, що на що настала тижня підвищення цін продовжиться.

"Присутній ймовірність зростання цін ще в межах 50 коп. / л на бензин і дизель, - уточнив Сергій Куюн. - у тебе" самоліквідувався "такий фактор, як підвищення курсу гривні, так як курс повернувся майже до колишніх значення".

Геннадій Рябцев також очікує, що подорожчання бензину та дизпалива продовжиться. За його словами, все залежить від української групи "Приват", АЗС якої, як і раніше, тримають дуже низькі ціни - в межах 21 грн / л.

"Розрив з брендовими мережами досяг 4,5 грн / л, це вже 20% вартості. Тому з великою ймовірністю варто очікувати, що цінники на стелах приватівських заправок зростуть на тижні на 50 коп., а то й більше ", - зазначив Геннадій Рябцев.

Артем Куюн прогнозує, що цього тижня ціни на газ залишаться стабільними, так як поки в опті вони зупинилися, а рекордні 161 тис. т скрапленого газу, завезені в червні за нижчими, ніж зараз, цінами, поки не розпродані.

"Ціни ще тиждень стримає висока конкуренція і значні запаси, - стверджує Артем Куюн. - але потенціал зростання зберігається, і незабаром ми його побачимо. Нинішня тиждень виявиться переломною, так як і оптова закупівля на кордоні виросла, і запаси поступово витрачаються ".

Новини

Популярні теми форуму

analytics