Close button

Газпром втратив лідерство на російському ринку

Газпром втратив лідерство на російському ринку

Експорт золота у квітні-травні 2020 року став для Росії прибутковіше, ніж продажі трубопровідного газу, монополістом в яких виступає "Газпром". Це випливає з даних Федеральної митної служби (ФТС) і Центробанку, повідомляє Лента.ру.

За даними ФМС, у квітні і травні російські компанії продали за кордон 65,4 тонни золота, виручивши за нього 3,55 мільярда доларів. При цьому експортні доходи "Газпрому" за той самий період склали 2,4 мільярда.

Більше того, експорт природного газу за весь другий квартал (з квітня по червень) приніс Росії 3,5 мільярда доларів, що менше виручки від продажу золота за два місяці, випливає зі статистики ЦБ.

За словами опитаних виданням економістів, така ситуація склалася вперше за всю новітню історію Росії. Пояснення вони знаходять у зростанні цін на дорогоцінний метал у зв 'язку з пандемією коронавірусу (інвестори традиційно вважають золото захисним активом), а також у відмові ЦБ від закупівель золота для золотовалютних резервів. В той же час, попит на газ у Європі - основному експортному напрямку з Росії - різко впав весною 2020 року через пандемії і переповненості сховищ.

В результаті в порівнянні з квітнем - травнем 2019 року експорт золота з Росії зріс у 14 разів - з 247 млн доларів до 3,55 мільярда.

Новини

Популярні теми форуму

analytics