Close button

Розкрита загадка появления Луны

Розкрита загадка появления Луны

Вчені університету Мюнстера в Німеччині з 'ясували, що місяць кілька молодший, ніж вважалося раніше. Згідно з новими даними, супутник землі сформувався 4,425 мільярда років тому. Про розкриття загадки часу появи небесного тіла повідомляється в статті, опублікованій в журналі Science Advances, повідомляє Лента.ру.

Результати моделювання показали, що молода Земля зіткнулася з протопланети через приблизно 140 мільйонів років після народження сонячної системи, 4,567 мільярда років тому. До цього часу важкі металеві елементи опустилися до центру землі і сформували ядро із заліза та нікелю, оточене толстой мантією силікатних порід. Ці породи ставали гаряче через розпад радіоактивних елементів, що сприяло остаточного поділу металів і силікатів протягом декількох десятків мільйонів років.

На цій стадії з землею зіткнулася Тейя розміром як Марс, в результаті чого в космос було викинуто достатньо матеріалу для виникнення супутника протягом всього лише декількох тисяч років. Крім того, на землі і на місяці утворилися величезні магматичні океани глибиною в тисячі кілометрів. На супутнику океан почав швидко укріпляти, утворивши кірку, яка загальмувала подальше охолодження магми.

Дослідники розрахували, скільки часу знадобилося для повного затвердіння розплавлених порід, що дозволило їм вирахувати точний вік місяця. Згідно з комп 'ютерним моделям, на це пішло 200 мільйонів років, а не 35 мільйонів років, як вважалося раніше. Крім того, дослідники визначили, як з охолодженням магми року змінювався склад мінералів, багатих магнієм і залізом. Вчені порівняли фактичний склад місячних порід з передбаченим складом магматичних порід зі сцени і простежили за еволюцією розплавленого океану до моменту його виникнення.

Виявилося, що час виникнення місяця збігається з часом формування металевого ядра землі, визначеного із допомогою уран - свинцевого методу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics