Close button

Автопілот Tesla заборонили рекламувати в Німеччини

Автопілот Tesla заборонили рекламувати в Німеччини

Одна з ключових фішок електрокарів Tesla - система Autopilot. Нещодавно у Німеччині заборонили рекламувати цю функцію. Розбираємося, що до чого, повідомляє Новое время.

Автомобільна індустрія стрімко розвиває системи автономного керування транспортом.

Вже сьогодні нові автомобілі можуть самостійно рулить, набирати або скидати швидкість, оцінюючи дорожню ситуацію.

Локомотивом у сфері автопілотування прийнято вважати молоду американську компанію Tesla: в мережі є тисячі роликів, на яких електрокари від Ілона Маска їздять абсолютно без участі водія.

У Tesla ця функція називається "Autopilot", і її можна встановити на електрокари за додаткову вартість.

Проблема полягає лише в тому, що за своєю суттю "автопілот" від Tesla майже нічим не відрізняється від таких самих систем допомоги в керуванні автомобілем, наприклад, у Audi, BMW Mercedes-Benz, Porsche, Volvo й інших брендів.

Подібні функції дійсно допускають автоматичне керування динамікою і маневреністю автомобіля, але вони не передбачають відволікання водія від дороги і не дозволяють навіть прибирати руки з кермового колеса.

Оскільки у Tesla гордо назвали свою систему допомоги в управлінні машиною "Autopilot" - багато хто власники електрокарів сприймають її за повноцінний автопілот і проводять час за кермом незвичайними способами.

Іноді таке водіння призводить до трагічних ситуацій. Саме під час таких ситуацій представники Tesla нагадують своїм клієнтам, що "Autopilot" - це просто помічник в управлінні, а не повноцінний замінник водія, і якщо ви вирішили відволіктися від дороги - вся відповідальність лежить тільки на вас.

З цієї причини в Сенаті США кілька місяців тому хотіли заборонити Tesla використовувати назву "Autopilot" у просуванні своїх авто. Ідею не схвалили, і про назви всіх додаткових функцій у Tesla залишилися як Є.

Довести справу до кінця насмілилися судді з Німеччини, - країни, в якій безпеки дорожнього руху і взагалі всього, що пов ’ язане з автомобілями, приділяють дуже багато уваги.

Днями суд Мюнхена задовольнив позов німецької організації Wettbewerbszentrale, яка бореться з антиконкурентними практиками.

Зокрема, судді заборонили Tesla використовувати в своїй рекламній кампанії на території Німеччини фрази "full potential for autonomous driving" (з англ. - повний потенціал автономного водіння) і "Autopilot inclusive" (c англ. - повний автопілот).

У Німеччині вважають, що подібні рекламні заяви Tesla, які стосуються можливостей систем допомоги водієві і автономного водіння, насправді вводять користувачів в оману.

У судовому рішенні зазначено, що через таких фраз покупці Tesla можуть переоцінити можливості електрокара і практикувати їзду в автоматичному режимі.

Логіка проста: раз авто з такими функціями продають – значить їх використання легально. Але, насправді, у більшості країн на законодавчому рівні заборонено рух авто без водія.

Поки любителям інновацій від Tesla нагадали про це тільки в Німеччині.

Так, у Tesla не раз повторювали, що при використанні системи Autopilot водії потрапляють в ДТП рідше, ніж при самостійному водінні, и, да, багато користувачів розуміють, що поточний рівень автономності машин не допускає відволікання від управління.

Але всім же хочеться випробувати "Autopilot" в дії, притримуючи руку під кермом і не натискаючи на педаль гальма до останнього в очікуванні, що машина впорається з ситуацією самостійно. На жаль, це працює не завжди, так що краще випробовуйте можливості своїх авто подалі від інших учасників руху.

Новини

Популярні теми форуму

analytics