Close button

Журналістка покинула Київ через погрози ультраправих

Журналістка покинула Київ через погрози ультраправих

Українська журналістка, редактор видання "Заборона" Катерина Сергацкова була змушена залишити Київ після того, як у її адресу почали надходити погрози націоналістів через матеріал про зв 'язки між ультраправими і українськими партнерами соціальній мережі Facebook, повідомляє Страна.ua.

Про це пише видання "The Independent".

Так, 3 липня в заборон» вийшов матеріал, співавтором якого була Сергацкова. У ньому описувалася зв 'язок між неонацистськими групами і українською організацією Stopfake, що працює в якості партнера з перевірки фактів у Facebook. В статті докладно описані кілька випадків, коли одне з публічних осіб неурядової організації з 'являлося поруч з ультраправими музикантами, що заперечують Голокост.

Також Facebook видалив більш ранню статтю "заборон" про вкрай правом активіста - Денисе Нікітіна. StopFake відреагувала на звинувачення заявою, в якій говорилося, що організація ніколи не блокувала матеріали, і, що подібні звинувачення - це проросійський змова.

Нова Стаття викликала бурхливу реакцію в соціальних мережах і серед представників влади. В суботу націоналістично налаштований журналіст Роман Скрипін опублікував фото п 'ятирічного сина сергацкової і передбачуване її місце проживання. Також він звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. Після чого користувачі Facebook стали публікувати інформацію про адресу сергацковій, а також погрожувати її вбити.

Після численних скарг оригінал повідомлення у Facebook і коментарі ультраправих активістів були видалені. Але додаткові агресивні пости цього ж журналіста залишаються недоторканними. "Ви блокуєте один пост, - написав Скрипін, - а я напишу ще 10".

В понеділок увечері сергацкової довелося покинути українську столицю зі своєю сім 'єю через побоювання за своє життя.

Сергацкова сказала виданню, що вона повідомила про погрози поліції, але не очікує реального захисту.

Як зазначає видання "The Independent", раніше цькування журналістів з боку праворадикалів призводила до вбивств.

Видання нагадало, що в 2015 році журналіст і письменник Олесь Бузина був убитий через день після витоку його адреси на сайті "Миротворець". Рік потому журналіст Павло Шеремет був убитий у своїй машині в центрі Києва. Офіційне розслідування досі не призвело до появи переконливих підозрюваних, хоча інше розслідування, проведене його колегами, передбачало, що Служба безпеки України могла щось знати про це.

"Ми не відчуваємо себе в безпеці, а чиновники мовчать. Як ви можете відчувати себе в безпеці, знаючи, наскільки сильно праворадикали пов 'язані з поліцією і службами безпеки? ", - сказала Сергацкова.

Новини

Популярні теми форуму

analytics