Close button

Чому Єреван і Баку взялися за зброю

Чому Єреван і Баку взялися за зброю

На кордоні Вірменії та Азербайджану продовжуються озброєні зіткнення. Поки сторони звинувачують одна одну в ескалації насильства, Росія, США і ООН закликають припинити бої. Що відбувається і в чому причина конфлікту, повідомляє РИА Новости.

Лінія дотику

Нагорний Карабах - як і раніше найгарячіша точка на південному Кавказі. Переговори у форматі спеціально створеній у дев 'яності роки Мінської групи ОБСЄ покінчили з масштабними бойовими діями. Але перестрілки на лінії зіткнення трапляються. Баку вважає Нагірний Карабах частиною Азербайджану. Єреван допомагає Республіці, де більшість населення - етнічні вірмени, і наполягає на незалежній від Баку статусі Арцах (вірменське найменування території).

Запекле зіткнення сталося в 2016 році. Чотири дні не припинявся артобстріл. Вперше за тридцять років противники застосовували танки і бойову авіацію.

Мінська група ОБСЄ за активної участі Росії, Франції та США посадила конфліктуючі сторони за стіл переговорів. Вогонь припинився, але напруженість збереглася. В період пандемії на лінії зіткнення ввели підвищені заходи безпеки. Чекали провокацій.

Перехресні звинувачення

І дочекалися. Удень 12 липня між азербайджанськими і вірменськими військовими спалахнула найбільший за останні чотири роки збройний конфлікт - але не у Нагірному Карабаху, а безпосередньо на кордоні двох країн. Мова йде про ділянку між tovuzskim районом Азербайджану і Тавушської областю Вірменії.

На думку Єревана, інцидент спровокували азербайджанці: під 'їхали до вірменської території на автомобілі УАЗ і почали стріляти. В Баку заявили, що як раз вірменська сторона "грубо порушила режим припинення вогню".

На наступний день влада Азербайджану заявили про обстріл збройними силами Вірменії прикордонних сіл Агдам і Алібейлі Товузского району. Єреван звинуватив Баку в артилерійському ударі по місту Берд. Бої йшли три дні, загинули не тільки військові, але й мирні громадяни.

Повідомляли, що люди покидають будинки. Але жителі вірменського села Паравакар та азербайджанського Агдама це спротувала: цивільні об 'єкти не потрапили під вогонь, серйозної загрози населенню немає.

Загострення на кордоні прокоментували лідери двох країн. Ільхам Алієв вказав Єревану на спроби захопити Азербайджанську землю. Нікол Пашинян, своєю чергою, пообіцяв "не залишити без відповіді провокації Баку".

Заклик до припинення вогню

Близько тисячі людей вийшли на центральні вулиці Баку. Розмахували національними прапорами, скандували: "Карабах наш!", "Слава армії", "солдати, вперед".

Ходу супроводжували співробітники правоохоронних органів. Коли демонстранти спробували проникнути в будівлю парламенту, поліція застосувала водомети. Зараз у столиці Азербайджану спокійно.

Прикордонні сутички засудили в ООН. Генсек Антоніу Гутерреш закликав до "негайного припинення боїв".

Сергій Лавров переговорив по телефону з колегами в Баку і Єревані, наголосив на необхідності мирного вирішення проблеми.

"Росія продовжить виконувати посередницьку місію в контактах з Баку і Єреваном як у своєму національному якості, так і у рамках співголовування в Мінській групі ОБСЄ", - заявили в російському зовнішньополітичному відомстві.

Відгукнулися і в Держдепартаменті: "Сполучені Штати як співголова Мінської групи прихильні до надання сторонам допомоги у врегулюванні конфлікту. Вважаємо за необхідне домогтися повернення у регіон спостерігачів ".

Очікуваний час ІКС

Науковий співробітник центру регіональних досліджень академії Держуправління Вірменії Джонні Мелікян висловив думку, що прикордонні проблеми між державами Південного Кавказу неминучі.

"Після розпаду СРСР Вірменія, Азербайджан і Грузія залишилися в адміністративних межах радянських республік. Досі відкриті питання остаточної фіксації держкордону. Це провокує суперечки. Країни зміцнюють рубежі та створюють опорні пункти, виходячи з власних міркувань і наявних карт ", - пояснює він.

В зоні недавнього конфлікту якраз і розташовувався вірменський опорний пункт. Але в Баку могли не знати про його існування, не виключає політолог: "азербайджанські військові виявили його у Тавушській області та спробували заволодіти цієї стратегічно важливої заввишки".

Мелікян переконаний, що вірмен не застали зненацька. Несподіваним було швидше те, що зіткнення сталися на кордоні двох країн.

"В Єревані кілька місяців слідкували, як офіційний Баку розгортає мілітаристську риторику. Громадська думка готували до того, що скоро настане година ІКС і Баку силою поверне Нагірний Карабах. Недалеко від лінії зіткнення проводили навчання. Тепер ж Азербайджану виставляє себе постраждалим, а Вірменію - агресором ", - міркує Мелікян.

Якщо напруженість на кордоні не ослабне, загостриться і ситуацію в зоні Нагірного Карабаху.

"Щоб запобігти негативний сценарій, співголовам Мінської групи ОБСЄ, і перш за все - Росії, слід втрутитися і вирішити справу миром. Інакше неминучі нові інциденти ", - упевнений експерт.

Спекуляції про конфлікт

Політолог, фахівець по південному Кавказу, Нурлан Гасимов вважає прикордонні сутички найбільш суперечливим подією після закінчення Карабаської війни.

"Ні Вірменія, ні Азербайджан не роз 'яснили, які завдання виконували військові. В Баку повідомили, що вірменська сторона намагалася захопити важливі висоти азербайджанською ділянці, але план зірвався. Єреван заявляє, що одна з таких висот над селом Агдам в Товузском районі все ж взята ", - говорить експерт.

В Азербайджані найпоширеніша версія вірмени цілеспрямовано вчинили провокацію поза зоною карабаського конфлікту. На думку політолога, намір у тому, щоб у протиріччя двох країн активніше втрутилися Росія і ОДКБ.

Ще одна версія, популярна в Баку: на тлі труднощів діалогу Москви з Пашиняном вірменська влада хочуть переорієнтуватися на захід.

"В Азербайджані вважають: прем 'єр-міністр Вірменії показує громадянам, що в складний для країни період Москва не має союзницьку допомогу. Тому в суспільстві можуть посилитися антиросійські настрої і симпатії до Європі з США ", - пояснює Гасимов.

Головну проблему і причину чуток він бачить у тому, що влада не дають повну інформацію. Це веде до нових спекуляціям, які заплутують справу.

Галія Ібрагімова, Софія Мельничук

Новини

Популярні теми форуму

analytics