Close button

Торгові війни на смартфонах

Торгові війни на смартфонах

Ще зовсім недавно геополітична боротьба розгорталася виключно у фізичному просторі. Наприклад, Іспанія колонізувала новий світ, а цариця морів Англія була змушена узаконити піратство, щоб відкушувати шматочки від багатств, що поставляються з краю світла, повідомляє Mobile Review.

Але в світлі існуючих законів піратство було злочином, який засуджували у всьому освіченому світі, тому слід було змінити назву - так з 'явилися корсари, капери, пріватіров. Одним і тим же словом в різних країнах позначали узаконене піратство. Здається, в Іспанії як в об 'єкта нападок свого терміна для корсарів не з' явилося, запозичували чужі слова.

В ті часи, щоб відняти щось чуже або завдати шкоди противной стороне, потрібно було нести певні витрати: споряджати кораблі, виходити в море, навчати екіпаж. У нашому світі все стало набагато простіше і дієвішими, так як він асиметричний. Америка володіє більшістю It - ресурсів, і це була усвідомлена політика у 60-ті роки минулого століття. Це комп 'ютери, операційні системи, в тому числі для мобільних пристроїв, мови програмування, буквально все що стосується комп' ютерних технологій. Вперше в новітній історії Китай кинув виклик домінуванню США в цій області, Huawei стала телекомунікаційним лідером і при цьому зробила ставку на 5G. Завданням США стало не допустити цього будь-якою ціною, так почалася торгова війна з Китаєм, який зачепив не тільки телеком, але в прямому сенсі всі аспекти торгівлі - від ниток та гвинтиків до продуктів харчування.

Китай спочатку виявився розумнішим за, ніж більшість країн світу, оскільки закрив внутрішній ринок для американських IT-гігантів. В Китаї немає сервісів від Google, на смартфонах стоять десятки локальних магазинів додатків, але не Play Store. Сприйняття Android без ключових сервісів Google завжди було дивним (а так можна було?), немов це інша якість системи. Але найголовніше, що закривши ринок від найсильнішого гравця, який став би домінувати в цьому сегменті, Китай домігся виникнення альтернативних варіантів - це величезний ринок, де вкрай висока конкуренція. Поза Китаю нічого подібного не спостерігається, адже незважаючи на те, що в Android не заборонені альтернативні магазини додатків, вони нікому, по суті, не потрібні, люди звикли до пропозиції від Google. Незліченні спроби створити альтернативу пропозицією від Google завжди оберталися провалом, той же "Яндекс" не зміг зробити більш-менш більш-менш прийнятний магазин додатків і закинув цю справу. Тому що дорого, довго і потрібні величезні маркетингові вливання, власник платформи тут у виграшному становищі. Я в цьому не бачу нічого поганого, так як Google створила систему і тому має на ній переваги.

Рівно така ж історія з Apple, їх система і їхні правила гри, на відміну від Android, ви не можете поставити будь-які додатки, минаючи App Store, у вас просто немає альтернатив (варіант з Cydia розглядати серйозно неможливо). А значить, Apple ретельно контролює, що саме з 'являється в магазині додатків і скільки грошей компанія отримує від цього. Це викликає в останній рік неабияке обурення розробників, так як конкуренція зросла, а платити 30% чужому дяде за здорово живеш ніхто не хоче. В Європі регулятор розслідує дії Apple, хрестовий похід розпочався з кількох компаній, наприклад, Spotify.

Павло Дуров написав непоганий текст про те, як монополія Apple і Google позбавляє розробників грошей, а користувачі прив 'язані до конкретних магазинам. Текст цікавий, хоча у кожної сторони тут є своя правда. Прочитати його можна тут.

Мені цей текст подобається тим, що він показує настрої в індустрії, сформований статус-кво влаштовує далеко не всіх. Європа атакує США, вводячи податки на IT-компанії (де-факто податок на Google), Америка відповідає санкціями на вино та сири. Вузлик протиріч, які накопичилися, стає дуже тугим, і можливо, що ніхто не буде його розплутувати. Додатки стали продовженням геополітичних домагань країн, це також вразливість для тих, хто робить на них ставку. І необов 'язково тут мова йде про Америку, той же Китай і китайські компанії уразливі.

Давайте згадаємо недавній прикордонний конфлікт Індії і Китаю, в якому загинуло два десятки військовослужбовців Індії, про втрати Китаю не повідомляється, але вони явно не менше. У масовій бійці брало участь п 'ять сотень людей, офіцери заборонили використання вогнепальної зброї, щоб уникнути більшої кількості жертв. Попередній конфлікт подібного роду трапився в 1967 році, він складався з двох бойових зіткнень.

Знаєте, в чому відмінність сьогоднішнього світу? Індія завдала економічного удару по китайським компаніям, закрила свій внутрішній ринок для творців додатків. У список заборонених потрапили 59 додатків, найвідоміше - це соціальна мережа TikTok.

Офіційною причиною стали масові скарги в Міністерство інформаційних технологій Індії (дуже вчасно!), зокрема, чиновники дізналися, що додатки використовуються для крадіжки і передачі даних за межі Індії, а компанії "займаються діяльністю, що завдає шкоди суверенітету і цілісності країни, обороні, безпеки держави та громадському порядку".

Вам здається, що це невибагливий відповідь на загибель військовослужбовців? Давайте подивимося на втрати тільки TikTok від ByteDance. Індія для додатки є другим у світі ринком, на кожному третьому смартфоні в цій країні коштує ця соціальна мережа. Офіс TikTok в Індії - це 2000 співробітників. Планована виручка компанії в 2020 році - близько 2 млрд доларів. Загальні втрати ByteDance через заборону на додатки в Індії можуть досягти трьох мільярдів доларів. Прямі втрати китайських компаній в 2020 році в зв 'язку із забороною оцінюються мінімум в 6 млрд доларів. Вам усе ще здається, що додатки - якась нісенітниця, що коштує невеликих грошей?

Зверніть увагу, що купуючи додатки китайських компаній, індійські користувачі платять їм не безпосередньо, це гроші, что вначале відправляються в Каліфорнію (в Google або Apple, не так уже й важливо). Тобто Америка отримує свої 30% типовий там, де це можливо. Дії індійських чиновників б 'ють не тільки по Китаю, але і по США, грошовий струмочок починає скорочуватися.

У найближчі кілька років ми побачимо безліч історій, аналогічних діям Індії: заборони додатків, спроба вивести платежі в Америку на локальний рівень і обкласти їх податками. Держави намагаються виробити схему, при якій американські компанії не можуть отримувати гроші їхніх громадян так, як це працює сьогодні. І передбачити, куди піде розвиток цього ринку, неможливо, занадто багато різних змінних.

Торгова війна США проти Китаю і спроби зупинити розвиток Huawei вже призвели до того, що ця компанія розвиває для своїх пристроїв власний магазин додатків App Gallery. За рахунок смартфонів, що знаходяться в використанні, в Huawei неабиякі шанси створити альтернативу Play Store, місячна аудиторія вже перевищує 400 млн осіб. Зрозуміло, що переважно це китайські користувачі, але розміри все одно вражають.

Для того, щоб залучити розробників, в Huawei вирішили віддати їм 100% всіх внутрішніх платежів, відмовилися від комісії для першого року (виняток становлять гри). На другий рік розробники будуть отримувати 90% платежів. Для тих, хто спеціалізується на іграх, це 85% першого та другого року, що все одно помітно краще, ніж умови в інших магазинах додатків.

Життя змусило Huawei створювати свою альтернативу магазину додатків Play Store, і це цікавий досвід, так як він може сподвигнуть ту ж Samsung активніше розвивати свій власний магазин, який є у компанії і приносить їй доходи. Ми можемо прийти до ситуації, коли кожен помітний виробник буде створювати своє пропозицію, що з точки зору користувача не так уже й погано, якщо ключові програми будуть в наявності.

Наш світ перетворився на дуже неспокійний місце, число розбіжностей між країнами наростає, навіть найближчі союзники не можуть домовитися в дрібницях, так як своя сорочка ближче до тіла. Як результат, ми бачимо корінні зміни в підходах, і вони наростатимуть з кожним днем. В тому числі і в області додатків, це точка вразливості для великих країн, а для власників платформ - моторошна головний біль. Як ви думаєте, Індія заборонила китайські додатки? Вона винесла попередження Apple і Google, що вони зобов 'язані припинити поширення цих програм у своїх магазинах. Ходять чутки, що в первинному варіанті навіть хотіли зобов 'язати видалити додатки зі смартфонів користувачів (такі можливості у Google і Apple є), але потім вирішили домагатися свого поетапно. Для власників платформ прибрати той же TikTok значить втратити помітною частки в своїх доходах, і це постріл собі в ногу. Але це вже політика, економіка відходить на другий план.

Зверніть увагу, що хрестовий похід проти TikTok розпочався і у США, причини рівно ті ж - безпека додатки, що нібито краде дані користувачів і передає їх в Китай. Коли цим займається Facebook і збирає величезну кількість даних на пристрої користувача, нікого в Америці це не хвилює. Адже це "наше" Додаток і йому можна. Але щойно хтось намагається зробити щось подібне, слід гостра реакція.

Погане швидко переймають чиновники різних країн, так що випрацюваний механізм заборон швидко пошириться по планеті. А для Apple / Google це означає зростання накладних витрат щодо управління своїми магазинами, потрібно буде уважно стежити, що можна поширювати в конкретній країні, а що не можна.

Новини

Популярні теми форуму

analytics